Nobelli iki yazar İstanbul’da buluştu

Yazarlar
Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İş adamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye...
EMOJİLE

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İş adamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen Mo, gezisini sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği bu projeyle bugüne kadar 94 entelektüel ağırlandı. Bu projenin en önemli misafiri Mo Yan’nin, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiriyor.

‘ORHAN PAMUK DOSTUM’

2012’de Nobel Edebiyat Ödülü’nin sahibi olan Çinli Mo Yan boğaz turundan sonra, Nobel Edebiyat Ödülü’nü 2006’da kazanan ve dostum dediği ‘dostum’ dediği Orhan Pamuk ile bir araya geldi.

Orhan Pamuk-Mo Yan görüşmesi Pamuk’un evinde basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 2008’de Pekin’de bir araya gelen iki eski dost, dün akşam Pamuk’un evinde hasret giderdi. İki Nobelli yazar, edebiyat başta olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulundu.

Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp, Pamuk’a veren Çinli Yazar, Türkiye’nin düşündüğünden çok daha fazla gelişmiş olduğunu dile getirdi.

ESKİYE ORANLA BEĞENİLMEMEKTEN KORKUYORUM

Asıl adı Guan Moye olan Çinli yazar, şu an Nobel’den sonra ilk kitabını yazmakta olduğunu ifade ederek, en çok endişe duyduğu şeyin, yeni kitabının okuyucular tarafından eskiye oranla beğenilmemesi olduğunu ifade etti.

Görüşmede Mo ile Pamuk, birçok konuda ortak görüşlerini paylaştı. Mo, iyi yada kötünün yazar tarafından değil, olayları okuyucuya olduğu gibi aktarılıp, bunun okuyucular tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Pamuk’un, Nobel aldıktan sonra hayatındaki ne gibi değişiklikler olduğu yönündeki sorusuna da Mo, Nobel’den sonra daha çok kişi tarafından tanındığını ve kendisini arayanların sayısının da arttığı şeklinde cevap verdi.