Mehmet Beyhan: Küresel barış ve bölgesel işbirlikleri

Yazarlar
Uluslararası çapta böyle bir Sempozyumu sıfır hatayla organize etmek kolay iş değildir. Organizasyonda emeği geçen başta Cemal Demir Bey olmak üzere tüm GASAM ekibini tebrik ediyorum. Nezaket gösterip...
EMOJİLE

Uluslararası çapta böyle bir Sempozyumu sıfır hatayla organize etmek kolay iş değildir. Organizasyonda emeği geçen başta Cemal Demir Bey olmak üzere tüm GASAM ekibini tebrik ediyorum. Nezaket gösterip bizi de davet ettikleri için kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.

Söz alan sayın konuşmacıların barış temennilerini dinlerken, dünyanın içinde bulunduğu siyasi durumun belirsizliğini düşünmeye başladım. Bir tarafta dünyada yeni bölünmeler olurken, diğer tarafta küreselleşme çabaları sürdürülüyor. Bir tarafta küresel barış konferansları yapılıyor, diğer tarafta küresel barışı tehdit eden silahlar üretilip satılıyor. Bir tarafta terör örgütleriyle mücadele edilmesinden söz ediliyor, diğer tarafta terör örgütleri asimetrik savaşın vasıtası haline getiriliyor.

Mevcut uluslararası sistemin bu çarpık yapısı uluslararası ilişkilerin çok çabuk değişmesine neden oluyor. Bir bakıyorsunuz dün karşı karşıya olan devletler bugün ittifak etmişler, ittifak olan ülkeler de karşı karşıya gelmişler.

Tüm bu çelişkileri düşününce zihnimde şöyle bir soru geçti: ‘’Barış kiminle ve nasıl sağlanır?’’ Kürsüde eski Bakanlarımızdan İdris Güllüce beyefendi adeta zihnimi okurcasına dedi ki: ‘’Barışı dünyadaki bütün vicdanlı insanlarla korumalıyız. Savaşa, haksızlığa, zorbalığa karşı olan tüm vicdanlı insanların sesini yükseltmeleri gerekiyor ve bizim onlarla ortak hareket etmemiz lazım.’’

ABD ve Avrupa’nın emperyalist amaçlarına ve çabalarına karşı çıkan çok sayıda vicdanlı Batılı insanlar olduğunu biliyor ve bazılarını şahsen de tanıyorum. Dolaysıyla İdris beyin tespitini ve önerisini çok kıymetli buluyorum.

Dünyadaki tüm terör örgütlerine silahı, en çok barış ve demokrasinin sözünü eden devletler sağlıyor. Bize sürekli teröristlerin kimliğini gösterenler teröristin elindeki silahın kime ait olduğundan hiç bahsetmezler. Oysa teröristler barışı o silahlarla bozuyor.

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Lahor Barış Araştırmalar Merkezinin birlikte organize ettikleri Sempozyumun küresel barışın korunmasına vesile olmasını diliyor, emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum.