Mehmet Barlas: Meşrutiyeti ilan ettik olmadı, Cumhuriyet’i getirdik olmadı, bir de “ciddiyet”i denesek…

Yazarlar
Ciddiyet eksiği Bu gibi durumları gözlemleyen sakallı Celal ne demiş? “Meşrutiyeti ilan ettik olmadı. Cumhuriyet’i getirdik gene olmadı. Bir de “Ciddiyet”i denes...
EMOJİLE

Ciddiyet eksiği
Bu gibi durumları gözlemleyen sakallı Celal ne demiş?
“Meşrutiyeti ilan ettik olmadı. Cumhuriyet’i getirdik gene olmadı. Bir de “Ciddiyet”i denesek…”
Bir de “Batı” ve “Doğu” gibi kavramlar arasında sıkışmışlığımız yok mu gündemde? Genel inanca ve resmi söyleme göre “Batı İttifakı” içinde değil miyiz? Bu Batı İttifakı’nın lideri Amerika Birleşik Devletleri, bizim kafamızda kurduğumuz Batı’nın nitelikleri ile ne kadar uyumludur? Devletlerin içişlerine müdahale etmemek, hukukun üstünlüğü, egemenliklere saygılı olma gibi kavramlar Amerika tarafından artık önemsenmiyor.
Tahsilli cehalet
ABD Başkanı Trump’ın konuşmalarını ve aldığı kararları izlerken Sakallı Celal’in “Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur” özdeyişini hatırlamamak mümkün müdür?
ABD başkanı Trump aklına esince Suriye’nin Golan Tepeleri’ni İsrail’e vermiyor mu? Ya da Venezüela’nın seçilmiş Başkanı Maduro’yu yok sayıp, kendi belirlediği bir ismi Venezüela başkanı ilan etmiyor mu?Son olarak da, Küba’ya karşı olağanüstü yaptırımlar uygulamaya karar vermiş. Sebep de Küba’nın Venezuela’da Maduro’ya destek vermesiymiş.
Batı ve boşluk
Sakallı Celal Türkiye’nin yönü hakkında “Bizler Doğu’ya giden bir geminin güvertesinde Batı’ya koşan adamlar gibiyiz” demişti. Şimdi yaşasaydı ve Batı’nın bugünkü konumunu görseydi acaba “Bizler Batı sanarak boşluğa doğru koşan adamlar gibiyiz” der miydi acaba?
Eş başkanlar
HDP Eş Başkanı’nın bu toprakları İsrail’e kutsanmış topraklar olarak tanımladığını dinlerken de Sakallı Celal’in bir özdeyişini bu duruma uyarlayarak şöyle hatırladım:
“Hiçbir yoğurtçunun yoğurt olduğu görülmediği gibi, böyle Kürtçünün de Kürt olduğu görülmemiştir”