Kolombiyalı şair ve yazar Alvaro Mutis vefat etti

Yazarlar
Mutis’in eşi Carmen Miracle, kalp ve solunum yetersizliği nedeniyle Meksika’nın başkenti Meksiko’daki bir hastanede tedavi gören ünlü şairin dün gece öldüğünü açıkladı. Kolombiya Dev...
EMOJİLE

Mutis’in eşi Carmen Miracle, kalp ve solunum yetersizliği nedeniyle Meksika’nın başkenti Meksiko’daki bir hastanede tedavi gören ünlü şairin dün gece öldüğünü açıkladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, çok önemli bir yazarı kaybettiklerini belirterek, Mutis’in ailesine başsağlığı dileklerini gönderdi. Santos, “Mutis’in milyonlarca arkadaşı ve hayranı, bugün onun için yas tutuyor. Kolombiya halkı, Mutis’i asla unutmayacak” dedi.

Nobel ödüllü Gabriel Garcia Marquez’in ardından Latin Amerika’da kendi kuşağının en önemli şair ve hikaye anlatıcılarından biri kabul edilen Mutis, Cervantes ve Xavier Villaurrutia de dahil olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülmüştü.

Diplomat Santiago Mutis’in oğlu olarak 25 Ağustos 1923’te Bogota’da dünyaya gelen Mutis, çocukluğunun bir kısmını babasının büyükelçi olarak görev yaptığı Brüksel’de geçirmişti.

İlk şiir kitabı “The Balance”ı 1948’te henüz 25 yaşındayken yayımlayan Mutis, 1953’te çıkan “Element of the Disaster” kitabı ile uluslararası düzeyde ün kazandı. Ünlü İspanyol yönetmen Luis Bunuel’in yazdığı tavsiye mektubu ile 1956’ta Meksika’ya giden Mutis, bir daha bu ülkeden ayrılmadı. Halkla ilişkilerden sorumlu müdür olarak görev yaptığı ABD’ye ait çok uluslu petrol şirketindeki yolsuzluk nedeniyle 15 ay hapiste kalan Mutis, hapishane günlerini “Diary of Lecumberri” eserinde “son derece yoğun ve derin acı ve başarısızlık duygularıyla asla unutamayacağı bir ders” olarak betimledi.

Deniz, kahve kokusu ve ülkesinin tropikal ormanlarına duyduğu hayranlığı eserlerine yansıyan Mutis, 1986’da en ünlü eseri kabul edilen “The Adventures and Misadventures of Maqroll”ü yayımladı. Mutis’in 7 kitaptan oluşan ve maceraperest, romantik, idealist bir gemicinin öyküsünü anlatan serisi, çok sayıda dile çevrildi.

Yayıncı, film yapımcısı ve köşe yazarı olarak da çalışan Mutis, 1988’de emekli olduktan sonra tüm zamanını edebiyata adadı.

Mutis’in Türkçeye çevrilen eserleri arasında “Tropik Güncesi”, “Son Rıhtım” ve “Amiralin Karı” bulunuyor.
AA