İstanbul’a Son Tren Paris’ten

Yazarlar
Kulin’in romanı hakkında kısa bilgi vermesinin ardından, romana konu olan gerçek hikayeyi bizzat yaşayan dört Musevi anılarını davetlilerle paylaştı. Nazi işgali sırasında, Fransa’da görev...
EMOJİLE

Kulin’in romanı hakkında kısa bilgi vermesinin ardından, romana konu olan gerçek hikayeyi bizzat yaşayan dört Musevi anılarını davetlilerle paylaştı.

Nazi işgali sırasında, Fransa’da görevli Türk diplomatlarının çabasıyla aileleriyle birlikte trenle Paris’ten İstanbul’a kaçan Musevilerin, çocuk yaşta yaşadıkları anılar, salonda duygulu anlara yol açtı.

Kulin, daha sonra Fransızca yayımlanan romanını davetliler için imzaladı.
"Dernier Train Pour Istanbul" (İstanbul’a Son Tren) adıyla Guillaume Marliere tarafından çevrilen kitap, Ramsay yayınevi tarafından basıldı.

Türk Dışişlerinde görev yapan emekli büyükelçilerin anılarından ve arşiv belgelerinden yararlanılarak hazırlanan roman, İkinci Dünya Savaşında Nazizmin Fransa’da Musevilere yaptığı baskıyı ve Türk diplomatlarının çok sayıda Musevi’nin hayatını kurtarmasını anlatıyor.

Yine romandan esinlenerek hazırlanan ve Fransa’dan Türkiye’ye kaçmayı başaran Musevilerle yapılan röportajlardan oluşan bir belgesel filmin bu yıl içinde gösterime girmesi bekleniyor.