Herkes kendine yakışanı yapar

Yazarlar
Değişiktir, ilginçtir anlamak ‘’kapasite’’ meselesidir. Söz, ilk okunduğunda pek anlamlı gibi gelmemektedir, ya da  anlamı tam olarak anlaşılmaz. Ama aslında çok derin ve yoğun bir anlamı vardır,...
EMOJİLE

Değişiktir, ilginçtir anlamak ‘’kapasite’’ meselesidir. Söz, ilk okunduğunda pek anlamlı gibi gelmemektedir, ya da  anlamı tam olarak anlaşılmaz. Ama aslında çok derin ve yoğun bir anlamı vardır, bana göre. Bunu ilk duyduğumuzda hemen tek bir olayla değerlendirir “evet herkes kendine yakışanı yaptı ” der çıkarız. Bence daha düşünmeliyiz. Daha daha düşünmeliyiz. İşte o zaman bu kadar kolaylıkla bu cevabı yazamayız.

Cenab-ı hakkın yarattığı en mükemmel varlıktır insan. Öyle güzel tasarlanmış, öyle zengin donanımlara sahip bir oluşum ki… Bu oluşuma aklı da ekleyerek gerisini bize bırakmış. Bu kadar mükemmel yaratılan varlıktan bu mükemmelliğe yakışan davranışlar beklediğinden eminim.
İnsan doğduğu andan itibaren genetik ve toplumun etkisiyle kişiliğini oluşturmaya başlar. Yani iyi-kötü-doğru -yanlış kavramlarını ve sonuçlarını ayırt edebilir. Yaratılışının güzelliğinin farkına varıp ona yakışanı yapma veya yapmama yetisine sahip olur. İşte kendine yakışanı yapabilene ne mutlu…Ne yazık ki herkesin başarabildiği bir şey değil bu. Yapamayanlar, bunu başaramayanlar hep bir bahane bulurlar. “Bu benim doğrum” derler. Böylece herkes kendine göre bir doğru oluşturur. Aslında doğru tektir. Ve herkesin de bunu bildiğinden eminim. Onu kabullenmek ve o doğrultuda yaşamak zor geldiği için çevresindekilere ben kendi doğrularımı yaşıyorum der. Üstelik kendi doğrularını başkalarına da kabul ettirmeye çalışır. İşte belki en kötüsü de budur.

Kötülüğe kötülükle karşılık vermek ancak kötülüklerin devamını sağlar. Hoşgörüyü yok eder. İnsana yakışan doğruyu örnek almaktır, yanlış yapana başka bir yanlışla cevap vermek değildir.

Hani bir söz vardır ya kötü söz sahibine aittir diye işte bu da ona benzer bir şey insan kendine yakışanı yapar. Davranışları, sözleri kişinin içi dünyasının aynasıdır. Karşımızdakine sen yanlış yaptın demeden önce kendi yanlışlarımızı kontrol edelim. İğneyi önce kendimize batıralım. Yıkıcı değil yapıcı eleştirilerden yana olalım. Dikta değil, ben dilini kullanalım.

Yaratandan dolayı, bence bu mükemmel varlığa da yakışan güzelliklerin doğruların ve iyiliklerin savunucusu olmak o yolda yürümektir. Herkes “insana” yakışanı yaparsa kötülükler yer bulmaz dünyamızda…

Hayatta her şeyin hayırlısıyla ve gönlümüzce olması temennisiyle…