Biden’in gelişi ve örümcek ağları

Yazarlar
Prof.Dr.Burhanettin Can’ın Milli gazetedeki “JOE BİDEN’İN GELİŞİNDEN ÇIKARILACAK DERSLER: Örümceğin Ağları” başlıklı yazısı.. Giriş ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in gelişinin hemen...
EMOJİLE

Prof.Dr.Burhanettin Can’ın Milli gazetedeki “JOE BİDEN’İN GELİŞİNDEN ÇIKARILACAK DERSLER: Örümceğin Ağları” başlıklı yazısı..

Giriş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in gelişinin hemen öncesinde Türkiye’de vuku bulan olaylarla Biden’in gelişi arasında, bir ilişki olduğunu, geçen haftaki yazıda incelemiştik. Burada, Biden’in gelişini, yaptığı temasları ve açıklamaları bir başka açıdan ele alıp inceleyeceğiz.

 Örümceğin Ağları

Örümcekler, özel iplik üreten hayvanlardır. İplikleri aynı kalınlıktaki çelikten hafif ve fakat ondan çok daha yüksek mukavemetlidirler. Örümcekler, ürettikleri iplikleri ile kendi yuvalarını yaparlarken başkalarının da yuvalarını yıkarlar. Ördükleri ağlara kendilerini yiyecek gibi asarak tuzak kurar, avlanmak üzere gelen düşmanına ani bir hareketle saldırıp vücuduna zehir ithal ederek onu uyuşturur. Baygın haldeki düşmanını ürettiği ipliklerle paketleyerek ambara kaldırır. Acıktığı zaman gidip canlı olan düşmanını yemeye başlar.

Bazen de avlanma mekanlarının değişik yerlerine ipliklerden oluşan hatlar çekerek ve kendisi kamufle olarak tuzak kurarlar. Bu çekilmiş ipliklere dokunan her hangi bir canlı olduğunda; gizlendiği yerden aniden fırlayarak avının üzerine saldırır.

Bazı örümcek türlerinde çiftleşme sürecinde dişi örümcek, erkeğini düzenli bir şekilde yiyerek öldürür. Bu türlerde doğan yavrulardan güçlü olanlar, zayıf yavruları, öldürüp yerler. Bu tür örümcek aileleri, içinde huzur, güven ve dostluk olmayan, kaos ve kargaşa olan, herkesin herkesle kavgalı olduğu ailelerdir. Muhtemelen bu sebeple Kur’an, “Allah’tan başkasını veli edinenler”in halini, örümceğin yuvasına benzetmektedir:

“[Ankebut-41] Allah’ın dışında başka veliler edinenlerin örneği, kendine ev edinen örümcek örneğine benzer. Gerçek şu ki, evlerin en dayanıksız olanı örümcek evidir; bir bilselerdi.”

Ayetin sonunda yer alan “bir bilselerdi” ifadesi, dile getirilen konunun önemini ve içerisinde derin sırlar sakladığı ve bu sırların ilk bakışta anlaşılamayacağı anlamına gelmektedir. Ankebut-43. Ayette “bu örneklere”, “âlimlerden başkası akıl erdirmez.” Denerek konunun çok özel ve önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapılmaktadır.

ABD merkezli şer ittifakı da tıpkı örümcekler gibidir. Dost düşman demeden hedefe koyduğu ülkeleri parçalayıp yemek için, her türlü kötülüğü, vefasızlığı göstermekte hiçbir mahzur görmezler. ABD, ülkelerin durumuna bağlı olarak, yıllar öncesinden o ülkenin bir kısım STK’ları, sivil ve askeri bürokratları, iş adamları, medya organları, istihbaratçıları, terör örgütleri, uyuyan hücreleri, partileri ve siyasetçileri arasında ağlar örerek tuzak kurmaktadır. Yeri ve zamanı geldiğinde, bazen bunların bir kısmını bazen de tamamını harekete geçirip hedef ülkede kaos meydana getirmektedir.  

Joe Biden’in Türkiye’de Yaptığı Görüşmelerin Anlamı, Mesajı

Biden Türkiye’ye gelmeden önce, Türkiye’de elini kuvvetlendirecek üç önemli gelişme meydana gelmiştir:

1-Güneydoğudaki PKK cinayetlerinde ani bir yükselme olmuştur.

2- Sultanahmet’te Alman Turist kafilesini hedef alan canlı bomba vakası meydana gelmiştir.

3-“Akademisyenler bildirisi” ile Türkiye’de gerilim yükselmiş, ABD ve AB temsilcileri ard arda Türkiye’yi kınamışlardır.

Biden Türkiye’ye bu ortamda gelerek çok farklı kesimlerle açık, aleni bir şekilde görüşerek beyanatlar vermiştir. Açık aleni görüştüklerinin kimlikleri ve görüşmelerden sonra yapılan açıklamalar, Biden’in kurduğu tuzağın işaretleri olarak değerlendirilmelidir.

ABD Başkan Yardımcısı Biden yanında, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile birlikte açık aleni görüştüğü kişi ya da kurumlar, Siyasi iktidarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genellikle kavgalı olduğu kişi ve kurumlardır (1-4):

• Sivil Toplum Örgütü: Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala.

• Gazeteciler: Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan, Pınar Doğan.

• Siyasi Partiler: AKP’den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu, CHP’den Sezgin Tanrıkulu ve Fikri Sağlar, HDP’den Ayhan Bilgen, Leyla Zana ve Altan Tan.

• Akademisyenler: Bilgi Üniversite’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz.

• Aileler: Can Dündar, Tahir Elçi ve Hrant Dink’in aileleri

• Medya Patronu: Dağ Medya’nın sahibi Pınar Dağ.

Osman Kavala, Taksim Kadife darbe sürecinde medyada ismi çok geçen isimlerden biridir. Gazeteci Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan, Pınar Doğan ve Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlarda eleştirdiği isimlerdir. Özellikle Can Dündar, genel seçimlere 10 gün kala, “İşte IŞİD’e giden silahlar manşetiyle” Cumhuriyet gazetesinde MİT Tırları ile IŞİD’e silah sevkiyatı yapılıyor yayınını yapmasından dolayı devlet sırlarını ifşa ediyor gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hain ilan edilmiş, hakkında dava açılmış ve tutuklanmıştır.

Siyasi partilerden seçilen milletvekilleri genellikle Kürt Milletvekilleridir. HDP milletvekillerinden Altan Tan ile Ayhan Bilgen’in İslami mücadele geçmişleri vardır. Leyla Zana ise HDP yönetimine muhalif olarak bilinmektedir.

Biden, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme yapmadan önce yukarıda adı geçen şahıslarla görüşmüş ve görüşmeler sürecinde “Akademisyenler Bildirisi”, Tutuklu Gazeteciler ve PKK-PYD ile ilgili beyanatlar vermiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hain” ilan ettiği, “bedelini ödeyecek” dediği Can Dündar için Biden, Can Dündar’ın oğluna, “Senin Baban çok cesur, büyük bir Kahraman, gurur duyman gerekir.” söylemiş olması, diploması kurallarını aşan bir tarz olup doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve yargıyı hedef alıp meydan okuduğu anlamına gelmektedir.

Biden’in en çok üzerinde durduğu ve açıklama yaptığı konulardan biri de, “Akademisyenler Bildirisi” ile ilgilidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu bildiriyle ilgili yaptığı açıklamalardan alınmış bir kısım aşağıda verilmektedir:

“Kendilerine güya akademisyen-araştırmacı unvanı yakıştırmış bir gürûh çıkıyor. Devletimize dil uzatıyor, ‘Hak ve özgürlük ihlâli yapıldı’ diyor. Yabancıları da ülkemize davet ediyorlar. Bunun adı ‘müstemleke’ zihniyeti, mandacılıktır. Çoğu maaşını devletten alan, cebinde bu devletin kimliğini taşıyan ve ortalamanın üstünde bir refah düzeyine sahip bu kişilerin Türkiye’ye ihanet içinde olduğunu biliyoruz…”(6).

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu şekilde değerlendirdiği bir bildiri ile ilgili Biden’in yaptığı açıklamalar ise aşağıdadır:

“ Türkiye ne kadar başarılı olursa, bütün Ortadoğu’ya ve özgürlük kavramıyla yeni temas kurmaya başlayan bölgelere verdiği mesaj daha güçlü olur. Ancak medya eleştirel haber yaptığı zaman gözü korkutuluyor ya da hapse atılıyorsa, internet özgürlüğünde kısıtlamaya gidilip Youtube ve Twitter gibi siteler kapatılıyorsa, binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek değil.

 “Türkiye’nin demokrasi anlamında bölge için güçlü bir örnek oluşturduğunu görmek isteriz. Türk demokrasisinin gücünün, Amerika ile ittifakının üzerinde güçlü bir etkisi vardır…’’

‘’Eğer birisi kendi fikirlerini söyleyemiyor, politikaları eleştiremiyor ve alternatif başka fikirleri baskı ve intikam korkusu olmadan söyleyemiyorsa, o zaman senin ülkenin fırsatı çalınmış demektir, senin ülkenin imkanları çalınmış demektir.’’(7,8)

Biden yaptığı açıklamalarla, Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı doğrudan hedef almakta, demokrat olmamakla, ülkesinin geleceğini çalmakla, bölge ve temas kurduğu ülkelere yanlış örnek olmakla, ABD ittifakına zarara vermekle ve Türkiye Cumhuriyeti anayasasına uymamakla suçlamakta, eleştirmekte ve tehdit etmektedir. Aynı zamanda farklı kesimleri temsilen görüştüğü isimler üzerinden “arkanızdayız”, “sizi yalnız bırakmayacağız”, “mücadelenize devam edin” “bize güvenin” mesajı vermekte; örülen ağlarda bir kopma olmasını istememektedir:

“Yalnızca Türkiye’ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar değerli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil, tüm insanlığın değerleridir. Sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa’nızda vardır” (7,8).

Sonuç: ABD İkiyüzlüdür, Dost Değil Düşmandır

Biden’in gerek Can Dündar ve gerekse Akademisyenler bildirisi ile yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında, ikiyüzlü bir davranış sergilediğini görmekteyiz. Aynı olaylar kendi ülkesi ABD’de vuku bulduğu zamanki tutum ve tavrı ile Türkiye’de vuku bulduğundaki tutum ve tavrı arasında yüzde yüz tezat vardır.

Can Dündar için “cesur, büyük kahraman” açıklaması yapan Biden, ABD’nin sırlarını açığa çıkartan gazeteci Julian Assange için “terörist” açıklaması yapmıştır (5). Kendi ülkelerinde yapılınca “terörist”, ABD’nin “Model Ortak”, Stratejik Ortak”, “Dost” olarak ilan ettiği Türkiye’de yapılınca, yapan terörist değil “cesur, büyük bir kahraman” oluvermektedir.

O nedenle diyoruz ki ABD, ikiyüzlüdür, dost değil düşmandır.

Biden, 11 Eylül’ü 2001’de New York’da İkiz kulelerin ABD tarafından vurulduğunu söyleyen 75 akademisyenin FBI tarafından tutuklanması kararına evet oyu vermiştir (5). Bir konu/olay/durum ABD’de olunca demokrasi, fikir düşünce ve medya özgürlüğü alanına girmemekte; aynı konu/olay/durum, ABD’nin “Model Ortak”, Stratejik Ortak”, “Dost” olarak ilan ettiği Türkiye’de olunca demokrasi, fikir düşünce ve medya özgürlüğü alanına girmektedir.

O nedenle diyoruz ki ABD, ikiyüzlüdür, dost değil düşmandır.

Biden’in Türkiye’ye Cenevre-III görüşmelerinden önce gelmesi, ABD örümceğinin, hedef ülke Türkiye’yi narkozlamak, ağları ile sarıp sarmalayıp paketlemek için yapılmış bir psikolojik saldırı harekatıdır.

O nedenle diyoruz ki ABD, ikiyüzlüdür, dost değil düşmandır.

Öyleyse Ey Siyasetçiler, ABD’ye “Model Ortak”, Stratejik Ortak”, “Dost” demeyin, dilinizi düzeltin.

Kaynaklar

1- Tanır; İ., haberdar.com 19.01.2016;

http://www.haberdar.com/joe-biden-turkiye-ye-neden-geliyor-makale,696.html

2- Hacaloğlu, H., Amerikanın Sesi 22.01.2016; http://www.amerikaninsesi.com/content/biden-ilk-is-mlletvekilleryle-gorustu/3157455.html

3- Gürsel, K., Biden Bizimle Neden Görüştü? Diken.Com.Tr 22.01.2016;

Biden bizimle neden görüştü?

4-Tanır, İ., Haberdar.Com 22.01.2016; http://www.haberdar.com/biden-dan-erdogan-a-salvolar-ne-anlama-geliyor-makale,708.html

5-İkiyüzlü Biden!, Ahaber.com 22.01.2016; http://www.ahaber.com.tr/dunya/2016/01/22/ikiyuzlu-biden

6- Al jazeera 23.01.2016; http://www.aljazeera.com.tr/haber/erdogan-teror-propagandasi-fikir-ozgurlugu-degildir

7-Biden’dan akademisyenlere destek, Al jazeera 22.01.2016; http://www.aljazeera.com.tr/haber/bidendan-akademisyenlere-destek

8- Tanır, I., Haberdar.Com 24.01.2016; http://www.haberdar.com/biden-den-istanbul-da-hirsizlik-gondermesi-makale,713.html