Angajman kuralları ve ince ayrıntılar…

Yazarlar
Okan Müderrisoğlu’nun Sabah gazetesindeki yazısı… Türk hava sahasını ısrarlı uyarılara rağmen ihlal eden Rus savaş uçağının vurulması ile ilgili epey bilgi kamuoyuna yansıdı. Bu vesileyle ...
EMOJİLE

Okan Müderrisoğlu’nun Sabah gazetesindeki yazısı…

Türk hava sahasını ısrarlı uyarılara rağmen ihlal eden Rus savaş uçağının vurulması ile ilgili epey bilgi kamuoyuna yansıdı. Bu vesileyle hassas birkaç detayı paylaşmakta fayda var.

1- Rus uçaklarının 3-4 Ekim 2015 tarihlerindeki ilk hava ihlalleri karşısında risk katsayısı artınca angajman kurallarını uygulama yetkisi pilotlardan alınarak nihai onay mercii olarak Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal‘a bırakılmış. 23 Kasım’da SU 24 tipi iki Rus uçağı Türk hava sahasını ihlal ettiğinde Komutan karargâhtaki odasında radar ekranından gelişmeleri dakika dakika izliyormuş. Buradan şu sonuca varmak da mümkün… Yüksek gerilim anlarında Komutan karargâhta olmasa belki de vur emri verilemeyecekti. Yani, Rusların iddia ettiği gibi planlı ve kasti bir operasyon söz konusu değildi. Türkiye’nin egemenlik haklarının korunmasına dönük siyasi emir ve askeri karar yürürlükteydi.

2- Rus uçağı düşürüldükten sonra arama kurtarma amacıyla bölgeye gönderilen Rus helikopterleri zaman zaman Türk hava sahasını ihlal ettiler. Fakat insani amaçlı faaliyette bulundukları gerekçesiyle herhangi bir önleme faaliyeti icra edilmedi.

3- Kriz yönetimindeki bütün inceliklere karşın Diyarbakır- Eskişehir- Ankara arasındaki hava kontrol- ihbar- harekât merkezinde görevli personelin olaydaki kilit rolü ile muhtemel kripto bir çekirdek kadronun 16 saniye 70 saliseye müdahil olup olmadığı da araştırılmaya değer konu.

“Rusya-Suriye” ve bir bilenin yorumu

Anadolu Ajansı’ndan Furkan Naci Top, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova’dan gelen panik atak açıklamalar üzerine, meselenin enerji ve strateji boyutuyla ilgili kritik bir isimden değerlendirme almış: “Matthew J. Bryza.”
Türkiye’de yakından tanınan Bryza’nın özgeçmişini biraz özetlemek çok şey anlatmaya yeter… Bryza, halen Atlantik Konseyi Kıdemli Enerji Uzmanı. ABD’nin eski Bakü Büyükelçisi. ABD Dışişleri’nin Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye ve Avrasya İşlerinden Sorumlu eski Müsteşar Yardımcısı. Minsk Grubu Eşbaşkanı olarak Azeri-Ermeni liderlerin buluşmasında etkin rol almış bir aktör.

Bryza, AA’da yayınlanan detaylı analizinin bir bölümünde şunları söylemiş: 
“Rusya açıkça DAEŞ mevzilerini vurmuyor. Etnik olarak Türk olan ve Osmanlı çöktüğünde sınırın öteki tarafında kalmış Türkmenleri vuruyor. Şimdi, Türkiye’nin Rusya sınırında etnik olarak Rus olan bir halkı vurduğunu düşünün. Rusya çıldırır ve her türlü askeri müdahalede bulunurdu!” 

Türkiye, bilinçli olarak Suriye’de, Rusya ile karşı karşıya gelmeyi istemedi. Ama görünen şu ki Viyana süreci kapsamında 1 Ocak 2016’da Suriye’de bir şekilde ateşkes ilan edilecek. Ve o anki statüko, Suriye’nin siyasi geleceğinde kriter haline getirilecek.Bu yüzden Rusya, üslerinin bulunduğu Lazkiye’nin geri emniyet bölgesinden Türkmenleri temizlemeye…

yazının devamını okumak için…