Ağaoğlu New York’ta!

Yazarlar
Ağaoğlu, ABD’de faaliyet gösteren Işık Binyılı (Light Millennium) adlı sivil toplum kuruluşunun onuruna Türkevi’nde düzenlediği resepsiyona ve toplantıya katıldı. Işık Binyılı’nın Ba...
EMOJİLE

Ağaoğlu, ABD’de faaliyet gösteren Işık Binyılı (Light Millennium) adlı sivil toplum kuruluşunun onuruna Türkevi’nde düzenlediği resepsiyona ve toplantıya katıldı. Işık Binyılı’nın Başkanı Bircan Ünver, kuruluşun 9. yıl dönümünü de kutladıklarını belirterek, Adalet Ağaoğlu’na bir plaket verdi.

New York Başkonsolosluğu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşeliği, Anadolu Klüp ve Talisman Basımevi tarafından desteklenen toplantının başkanlığını New York Üniversitesi öğretim üyelerinden Sibel Erol yaptı. Toplantıya Ağaoğlu’nun yanı sıra romanın çevirmeni Figen Bingül, ABD’de basımını yapan Talisman Basımevi editörü ve Steven Institute of Technology öğretim üyesi Edward Foster da katıldı.

Toplantıda romanı "Yaz Sonu"ndan (Summer’s End) söz eden Ağaoğlu, sorular üzerine, roman yazmanın kendisi için ne demek olduğunu anlattı ve "Yaz Sonu" üzerine yazdığı "Doğu Akdeniz’de Zaman" adlı yazıyı okudu.

Toplantının sonunda Ağaoğlu kitabını imzaladı ve okurlarıyla sohbet etti.

Adalet Ağaoğlu Kimdir?

1929 Ankara-Nallıhan doğumlu romanlarıyla ünlü yazarımız. Türk edebiyatının usta kalemlerinden birisidir. Türkiye’nin değişik dönemlerini ve bu dönemlerin insan hayatlarına etkisini inceleyen eserler vermiştir.

Ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. 1951-1970 yılları arasında TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. Kurumun özerkliğine el konulması gerekçesiyle TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’ndan istifa etti ve 1970’den bu yana yazarlıktan başka bir işle uğraşmadı.

Edebiyat yaşamına şiirlerle başladı, kısa bir süre sonra oyun yazarlığına yöneldi. 1953 yılında yazdığı “Bir Piyes Yazalım” tiyatro oyunu 1953’te Ankara’da sahnelendi. İlk romanını yazana kadar oyun yazarlığını sürdürdü. Üstüstye yazdığı oyunlarla altmışlı ve yetmişli yılların önde gelen oyun yazarlarından oldu.

İlk romanı Ölmeye Yatmak, 1973’te yayımlandı. Bu ilk romanından itibaren tüm eserleri yoğun tartışmalara konu oldu. Ölmeye Yatmak, daha sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi ve Hayır adlı romanlarla bir üçleme oluşturdu ve birçok ödül kazandı. Öykü kitapları, denemeler, anı-roman türünde eserler de yayımlayan Ağaoğlu 1991 yılında Çok Uzak Çok Yakın’la oyun yazarlığına döndü. Ağaoğlu, halen yazmayı sürdürüyor.

Adalet Ağaoğlu’ile ilgili yazıları biraraya getiren arşiv eşi Halim Ağaoğlu tarafından hazırlandı ve 2003’te Adalet Ağaoğlu’nun yazarlığının 55. yılı anısına Herkes Kendi Kitabının İçini Tanır adı ile basıldı.

Can Yücel’in Adalet Ağaoğlu için söylediği "Sen Türkiye’nin en güzel kazasısın" sözü , Feridun Andaç’ın Adalet Ağaoğlu ile yaptığı nehir söyleşi tarzında bir kitabın adı oldu. Kitap, 2006’da basıldı.

Ağaoğlu, 1986’da kurulan İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ancak 2005’de dernekten ayrılması tartışmalara neden olmuştur.