51. Sanat Yılında Uzel’e Veda

Yazarlar
“Tekrar mülaki oluruz bezmi ezelde. Evvel giden ahbaba selam olsun erenler” der Yahya Kemal. “Bezm-i ezel”, kulların Tanrı ile buluştuğu gün… “O gün yeniden buluşac...
EMOJİLE

“Tekrar mülaki oluruz bezmi ezelde. Evvel giden ahbaba selam olsun erenler” der Yahya Kemal. “Bezm-i ezel”, kulların Tanrı ile buluştuğu gün… “O gün yeniden buluşacağız nasılsa” der Yahya Kemal, önce gidenlere selam ederek.

Dün hayata veda eden Nezih Uzel’in ardından Yahya Kemal’in bu dizelerini yazdı Facebook sayfasına sevenleri, ona selam edercesine…

1938 yılında Mudanya’da doğar Uzel. Şumnu’nun Hocazadeler ailesinden Haydarpaşa Tıbbıye-i Şahane ve Gülhane Askeri Hastahanesi 1915 mezunu Doktor Mehmet Muhlis ile Fatih Medreseleri müderrislerinden Filibeli Hüseyin Hüsnü Efendinin kızı Hacer İhsan Hanım’ın oğludur. 1949 yılında ailecek İstanbul’a taşınırlar. Nezih Uzel Galatasaray Lisesi’nden 1957 yılında mezun olur.
 
Mevlevi kültürünü öğrenir

Geleceğin önemli kültür sanat isimlerinden olacak bu genç adam eski İstanbul kültürünün son ve güçlü temsilcileriyle tanışır. Ordinaryus Profesör Doktor Süheyl Ünver, Kudümzenbaşı Sadettin Heper, Neyzenbaşı Halil Can, tezhip ve hat sanatçısı Necmettin Okyay, Halim Yazıcı, Bekir Pekten’in derslerini izler. Yenikapı Mevlevihanesi son şeyhi Abdülbaki Efendi’nin oğlu Resuhi Baykara, araştırmacı Abdülbaki Gölpınarlı ve Şeyh Mithat Bahari Beytur aracılığıyla Mevlevi kültürünü öğrenir; 15 yıl boyunca Üsküdar’da eski Özbekler Dergahı’nın son şeyhi Necmettin Özbekkangay’ın yanında bulunur.
Sadece Mevlevilik yoktur hayatında. Gazetecilik de yapar bir dönem. Bu sırada Fransız Match dergisi başyazarı Raymond Cartier, Roger Garaudy, Matmzel Carrere d’Encausse, Edward Said ve Anna Marie Schimmel’in bulunduğu isimlerle diyalog kurar… Bu isimlerin kitaplarını Türkçeye çevirir Uzel.

1966 yılında Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti’nde ve İstanbul Radyosu’nda kudümzen olarak görev alır. İslam, tarih, kültür ve sanatla ilgili 25 kitaba imza atar, bazılarına yazar bazılarına çevirmen olarak. 
 
30 semazen yetiştirdi

Nezih Uzel, semazenbaşı Ahmet Bican Kasaboğlu ile 1981 yılında İstanbul’da eski Galata Mevlevihanesi, şimdiki Divan Edebiyatı Müzesi çerçevesinde İstanbul Sema Grubu’nu kurar. İstanbul Sema Grubu, onsekiz yılda otuza yakın semazen yetiştirir. Dernek, Paris’te kurulan Association Mevlana ve Londra’da kurulan Rumi Society ile Finlandiya’da bulunan nefes derneklerine ilham kaynağı olur.  Geçtiğimiz yıl mayıs ayında sanat ve kültür hayatının 50. yılını kutlar.
Uzun süredir şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği sorunları yaşayan Nezih Uzel, dün öğlen Bağlarbaşı Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Uzel, yarın Üsküdar’daki Selami-Ali Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karacahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Milliyet