2017 darbenin mi referandumun mu yılı olacak?

Yazarlar
Mehmet Barlas’ın Sabah gazetesindeki yazısı… Bir olaya bakarken bulunduğun konum o kadar fazla önem taşıyor ki… Örneğin biz Türkiye’de 2017 yılına ilişkin öngörülerimizi sırala...
EMOJİLE

Mehmet Barlas’ın Sabah gazetesindeki yazısı…

Bir olaya bakarken bulunduğun konum o kadar fazla önem taşıyor ki… Örneğin biz Türkiye’de 2017 yılına ilişkin öngörülerimizi sıralarken, nisan ayındaki anayasa referandumunun sonucunu tahmin etmeye çalışıyoruz.

Buna karşı Washington Post gazetesi muhabirleri 2017’de hangi ülkelerde darbe olabileceğine ilişkin öngörülerini haberleştirirken, Türkiye’yi 5’inci sıraya koymuşlar.

Ülkenindurumu

WashingtonPost gazetesinin muhabirleri Michael D. Wardve Andreas Beger haberi oluştururken, o ülkenin liderinin kaç yıldır işbaşında olduğunu, demokratikyolla seçilip seçilmediğini, ülkenin ekonomisinin durumunu, internete ulaşma ve cep telefonuna sahip olmak gibi olgularıda hesaba katmışlar.

Rusya 20’nci sırada

Sonuçta Türkiye Burundi ve Tayland gibi ülkelerin arkasından darbe riski en fazla olan ülke konumuna yerleştirilmiş.

Suriye bile Türkiye’nin arkasında yer almış. Mesela Rusya bu listede 20’nci sırada yer alırken, ABD darbe ihtimali olan ülkeler listesinde 102’nci sıraya yerleştirilmiş.

Bu haberi daha etraflı biçimde okumak isterseniz Google’a “Whereare coups most likely to occur in 2017“yi yazarak ulaşabilirsiniz.

Kriz yılı mı?

Başta da söylediğim gibi dünyaya nereden baktığınız çok önemlidir. Örneğin biz Türkiye’den dünyaya bakarken şu anda ABD’nin içinde bulunduğu siyasi krizi, galiba Amerikalılardan daha iyi değerlendiriyoruz. Bu şekilde Türkiye’den dünyaya bakarken 2017’nin “Trump’lı Amerika“ya askeri darbelerden daha ciddi siyasi darbeler getireceğini söyleyebiliyoruz.

Ve 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla edindiğimiz deneylere dayanarak, Türkiye’de demokrasinin eskisinden daha sağlam bir zemine oturmuş olduğunu söyleyebiliyoruz.

Referandum sonuçları

Bizim 2017’deki en önemli siyasal olayımızolan referanduma gelince…

yazının devamını okumak için…