Kanser hastalarından muhteşem tiyatro performansı

Tiyatro
Neolife Tıp Merkezi, kanser tedavisini sanatla buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen tiyatro etkinliğinin ikincisi yeni oyun “Aşk değil Roma’n” ile 1...
EMOJİLE

Neolife Tıp Merkezi, kanser tedavisini sanatla buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen tiyatro etkinliğinin ikincisi yeni oyun “Aşk değil Roma’n” ile 11 Mart’ta izleyicisi ile buluştu. Kuruculuğunu Ali Anıl Kahya’nın, genel sanat yönetmenliğini ise Mana Uygur’un yaptığı Tiyatro Hayat işbirliğinde sahneye konulan oyunda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hastalar, hasta yakınları, idari ekip ve tedavi ekibi oyuncu olarak rol aldı. 

Son teknolojiyle donatılmış cihazlar ve alanında uluslararası başarılara imza atmış profesyonel ekibiyle güncel tedavi yöntemlerini uygulayan Neolife Tıp Merkezi, hastalarının tedavilerini, onların sosyal yönlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarla da destekliyor. Tedavi sırasında hastanın yaşam kalitesinin yükseltilerek kanser tanı ve tedavi yöntemleri konusunda da farkındalık yaratmayı hedefleyen merkez, bu kapsamda Tiyatro Hayat ile iki yıldır iş birliği halinde çalışıyor. 

Neolife Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Nesrin Aslan, “Onkolojide verilen sağlık hizmetinin temel felsefesi; hayatlarının belki de en zor dönemecinde karşılaştığımız hastalarımıza,  bu dönemeci almaları konusunda destek olmak ve rehberlik etmek. Beden bütünlüğünün tehdit altında olduğu hastalık süresince yapılan tüm tedaviler, bu bütünlüğü tekrar sağlamaya yönelik. Ancak, algının somut değil, soyut bir kavram olduğu ve bununla mücadelenin sadece gözle görünen problemi ortadan kaldırmak olmadığı atlanmamalıdır. Merkezimizde, klasik kanser tedavisinin bileşenleri ile birlikte dışa vurum yöntemlerinden en bilineni olan dramaterapi çalışmalarını birlikte uyguluyoruz. Bu çalışmalar ile hastaların hastalıklarını daha kolay benimsediklerini, paylaştıklarını, tedaviye daha kolay uyum sağladıklarını ve tedaviden daha yüz güldürücü sonuçlar alındığını deneyimliyoruz.  Bu tarz performanslar, travmatize bir süreç olarak algılanan tedavi sürecini hastalarımız için unutulmaz bir anı ve eser haline dönüşmekle kalmayıp normal hayatlarına da pozitif katkılarda bulunuyor.” dedi. 

Tiyatro Hayat Genel Sanat Yönetmeni, Mana Uygur ise Neolife Tıp merkezi ile dramaterapi konusunda iki yıldır el ele yürüdüklerini belirterek “Tiyatro Hayat;  engelliler, kimsesiz ve risk grubunda olan çocuklar, hastalar gibi özel gruplar ile çalışmalar yapıyor. Birlikte çalıştığımız her gruba hep başka bir ‘şey’ için gidiyoruz ve bu ‘şey’  bizim için çok önemli. Neolife’ta bu yıl, geçen yıla oranla daha kalabalık bir kadro ile çalışmalarımızı sürdürdük. Kadro artınca aynı oranda hikayeler de çoğaldı. Dramaterapi ve oyun prova süreci toplam 12 haftalık bir zaman diliminde gerçekleşti. Bu sürede neredeyse her hafta hep birlikte ya yeni bir duyguyla tanıştık ya da bu duyguyu yeniden deneyimledik. Dramanın iyileştirici gücüyle hep birlikte yeniden ‘iyi’yi keşfettik.”  ifadesini kullandı. 

Hastaların ücretsiz olarak faydalandığı dramaterapi çalışmaları, bireyleri hem psikolojik hem de sosyal olarak destekliyor. Son yıllarda destekleyici tedaviler arasında ön plana çıkan dramaterapi, kişilerin kendini daha rahat bir biçimde ifade ederek içsel bir denge ve güvene ulaşmasına katkı sağlıyor. 

‘Aşk Değil Roma’n’ ın oyuncu grubunda rol alan ve aynı zamanda dramaterapi ekibinin koordinatörlüğünü yürüten Neolife Tıp Merkezi Psikoonkoloji Uzmanı Elçin Biçer ise kanser deneyiminin yaşam boyu sürecek olan fiziksel, duygusal ve psikososyal değişimi de beraberinde getirdiğin aktardı. “Bu deneyimi yaşayanlar, artık hastalık öncesindeki kişi olmadığını düşünebilir. Bedensel şifaya erişilse de, tedavi sonrası ruhsal etkiler farklı şekillerde devam eder. Tamamlayıcı ve destekleyici terapi olarak dramaterapi; bu değişimlere daha kolay adapte olma, kendi varlığını yeniden değerlendirerek yeni bir kimlik oluşturma, daha güçlü ve sağlıklı bir kendilik ve beden geliştirmek için keyifli, doğal ve en etkin yöntemlerden biri. Bedenimizle, duygularımızla, dünyayla ve etrafımızdaki diğer insanlarla kurduğumuz ilişkileri kişisel sınırlılıklarımızın ötesinde algılama, düşünme ve daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir gözden görebilme fırsatı sunar bize. Yaşamın daha çok içine daldıkça karşılaşılan mücadelelere ve ödüllere karşı daha cesur olmaya teşvik eder.” dedi ve ünlü düşünür S.Frued’un  “Hayat, fırtınanın dinmesini beklemek değil; yağmurda dans etmesini öğrenmektir.”  sözünü hatırlattı tüm izleyenlere.

Oyunu izleyen 300 kişi tüm oyuncuları ve teknik ekibi ayakta alkışlarken, bu etkinliğin gerçekleşmesinde katkıda bulunan Beşiktaş Belediyesi adına Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Mert Tayşır’a, Varinak Onkoloji Sistemleri Pazarlama Müdürü Selçuk Bayer’e ve Tiyatro Hayat Genel Sanat Yönetmeni Mana Uygur’a Neolife Tıp Merkezi tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Aşk değil Roma’n Künye

Proje Tasarım: Tiyatro Hayat

Proje Uygulama: Ali Anıl KAHYA

Proje Yazarı: Fırat SOBUTAY

Genel Sanat Yönetmeni: Mana UYGUR

Müzik: Serhat KARAN – Uğur ATEŞ     

Oyuncular: Arlin NALBANTOĞLU, Ayşe ATAHAN, Elçin BİÇER, Fatma ŞENGÜL, Fırat SOBUTAY, Filiz GÜNGÖR, Gülgün BİLEN, Lebure DEMİREL, Muazzez GURAN, Neslihan TÜKEL, Onat TAYŞIR, Salih GÜRDALLI, Tülay ŞENTÜRK, Vedat DOĞMAN, Yasemin KOBAK

Oyuncu Yorumları

Salih Gürdallı 

Bu projede olmak bizim için çok önemliydi. Projenin hepimiz için çok olumlu sonuçları oldu. Dramaterapi çalışmalarının bundan sonra da devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Onat Tayşır

Bu projede yer almak beni daha da iyileştirdi.

Tülay Şentürk

Güle oynaya tedaviye geldik. Mutsuzluğumuz ortadan kalktı. İyi ki Neolife ailesine dahil olmuşum.

Lebure Demirel

Hayat devam ediyor ve biz buradayız. Dramaterapi ve tiyatro bizi yeniden mutlu etti.