TTK arşivinden İstanbul fotoğrafları

Tarih
1931’de kurulan Türk Tarih Kurumunun (TTK), 83 yıldır muhafaza ettiği belge ve resimler arasında eski İstanbul’a ait fotoğraf kareleri de yer alıyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemler...
EMOJİLE

1931’de kurulan Türk Tarih Kurumunun (TTK), 83 yıldır muhafaza ettiği belge ve resimler arasında eski İstanbul’a ait fotoğraf kareleri de yer alıyor.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini ve Türkiye Cumhuriyeti dönemini kapsayan çok sayıda belgenin yer aldığı TTK arşivlerinde aynı zamanda zengin bir fotoğraf koleksiyonu da bulunuyor.

TTK’nın AA muhabiriyle paylaştığı fotoğraflar, fethinin 561.yıl dönümü kutlanan, Asya ile Avrupa’nın kesiştiği İstanbul’un geçmişine ışık tutuyor.

GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN…

Arşivde araştırmacıların ve yerli yabancı bilim insanlarının ulaşımına açık bulunan karelerde, ilk bölümleri Fatih Sultan Mehmet döneminde 15. yüzyılda Vezir Mehmet Paşa tarafından yapılmaya başlanan, yangınlar ve depremlerle tahrip olan Kapalı Çarşı ve esnafı görülebiliyor.

Osman Ferit Sağlam’ın bağışladığı koleksiyondaki fotoğraflarda ayrıca Kız Kulesi, Yere Batan Sarnıcı, Anadoluhisarı ve Rumelihisarı gibi tarihi mekanlar da yer alıyor.

Osmanlı dönemindeki toplumsal yaşayışa ilişkin görüntülerin de gözler önüne serildiği karelerde arzuhalciler, sırık hamalları, köprü parasını toplayan tahsildarlar ve itfaiyeciler de dikkat çekiyor.

Seyyar kahvehaneler, adalar, yalılar…

İstanbullunun boğaza nazır, mangal ateşinde pişen Türk kahvesini yudumlayabildiği, iki iskemle bir masayla hizmet veren “seyyar kahvehanelere” ait fotoğraflar da bulunuyor.

Galata Kulesi, Unkapanı Köprüsü, Yedikule ve adaların geçmişten bugüne değişimleri, tarihi yalılar ve köşkler de fotoğraflarda gözler önüne seriliyor.