Tosyalı Mehmet Necip’ten hatıra bıçak

Tarih
Gelibolu Yarımadası’ndaki Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi’nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı’da her taburda birer tü...
EMOJİLE

Gelibolu Yarımadası’ndaki Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi’nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı’da her taburda birer tüfekçi, demirci ve marangozun bulunduğunu söyledi.

Söz konusu askerlerin, tabura ait tüfek ve diğer malzemelerle ilgilenmek, arızalarını gidermekle sorumlu olduğunu belirten Uslu, bu konuda görev yapanlardan birinin Tosyalı Mehmet Necip olduğu bilgisini verdi

Tosya’nın, Kastamonu’nun bir ilçesi olduğunu hatırlatan Uslu, “Mehmet Necip, genlerinden gelen alışkanlıkla 18 Mart’ta İngiliz ve Fransızlar tarafından atılan top mermilerinin parçalarını bıçak haline getirmiştir. Bu bir siper sanatıdır. Siper sanatı, siperde savaş malzemelerinden yapılan hediyelik eşya çeşididir ve bunun en güzel örneğini Mehmet Necip bu bıçakta bize göstermiştir” diye konuştu.

Uslu, bıçağın üzerinde, “18 Mart’ta Dardanos’a atılan İngiliz ve Fransız mermilerinden yapılmıştır” ibaresi bulunduğunu aktardı.

Bıçağın uç kısmında, “Tosyalı Mehmet Necip” ve “25 Mart” yazıları olduğunu dile getiren Uslu, “Tosyalı Mehmet Necip, askerlik hayatına 1911’de başlamış. Baba adı Hasan’dır. 4’üncü Alay’da görev yapmıştır. Bu alay, 18 Mart döneminde Kale-i Sultaniye’de (Çimenlik Kalesi) görev yapmış, daha sonra 14 Eylül 1915’te Dardanos bölgesine taşınmıştır” ifadesini kullandı.

Torunlarını bulup bıçağı hediye etmek istiyor

Bu eşyanın tarihi önemine değinen Uslu, Çanakkale Savaşları’ndaki siper sanatını gösteren, demir dövülerek yapılan ve eşi benzeri olmayan bir malzeme olduğunu belirtti. Uslu, şunları kaydetti:

“Kurduğum müzeyle Anadolu’da gezerek, Çanakkale ruhunu anlatıyorum. Bu müzenin ziyaretçilerinden biri, Bolu’da bir aile, kendilerine böyle bir yadigar kaldığını fakat üzerindeki yazıyı net okuyamadıklarını belirterek, bıçağın fotoğrafını gösterdi. Yazıyı okuduktan sonra onlara gerekli bilgileri verdim. Bu olayın üzerinden birkaç sene geçtikten sonra aile bıçağı ‘Çanakkale’de sergilenmesi gerekir’ diyerek müzemize hediye etti. Daha da ileriye giderek, Tosya’da yaşayan bu tüfekçimiz Mehmet Necip’in evlatlarını araştırmak istiyoruz. Gönül istiyor ki bunu evlatlarına hediye edelim. Tosyalı Mehmet Necip’in varislerini tespit edip bulabilirsek yadigarını onlarla paylaşmaktan büyük zevk alırız.”