Tarihte Bugün! 21 Mart Tarihinde Yaşananlar..

Tarih
Tarihte Bugün! 21 Mart Tarihinde Yaşananlar.. 1-) Safevî Devleti arasında, Ferhat Paşa Antlaşması imzalandı. (1590) Safevilerin lideri I. Tahmasb’ın ölümü üzerine Safevilerde güç ve nüfuz mücade...
EMOJİLE

Tarihte Bugün! 21 Mart Tarihinde Yaşananlar..

1-) Safevî Devleti arasında, Ferhat Paşa Antlaşması imzalandı. (1590)

Safevilerin lideri I. Tahmasb’ın ölümü üzerine Safevilerde güç ve nüfuz mücadelesinden kaynaklı büyük bir kaos başlar. Bu fırsatı değerlendiren Osmanlılar İran seferine çıkar ve 1578de Çıldır Savaşı gerçekleşir. Lala Mustafa Paşa ve Özdemiroğlu Osman Paşa gibi ünlü komutanların öncülüğünde gerçekleşen bu savaşta Osmanlı Ordusu, Tokmak Han öncülüğündeki Safevi Ordusunu ağır bir hezimete uğrattı. Çıldır Zaferine müteakiben Şamahı, Şirvan, Bakü, Derbend gibi önemli şehirler Osmanlı idaresine girdi. Osmanlılar bilhassa Sünni Şirvanlılardan büyük destek görür. 1580’de İran Serdarı Koca Sinan Paşa Tebriz üzerine yürüyecekken Safevi elçisi Haydar Ağa serdarın huzuruna gelir ve barış talebinde bulunup, yakında bir elçinin oldukça güzel hediyeler ile huzurlarına geleceğini bildirdi. Bu gelişme üzerine Koca Sinan Paşa seferden vazgeçip İstanbul’a döndü. Ancak barış görüşmelerinin oyalamadan ibaret olduğunu gören Osmanlılar 1582’de Ferhad Paşa öncülüğünde yeni bir sefere çıktı. Bu seferde Revan bölgesi alınıp, İsyan eden Gürcüler cezalandırıldı. Seferlerin devamında 1585’te Tebriz, 1588’de Karabağ Osmanlı idaresine girdi. Seferlerin sonucunda Osmanlı sınırları Hazar Denizi’ne ulaşınca Osmanlılar “Hazar Kaptanlığı” adıyla yeni birim oluşturdu. Doğu cihetinden Özbeklerin, Batı cihetinden Osmanlıların baskısından kalan Safeviler dayanamaz ve Osmanlı ile barış yapmaya karar verir. 21 Mart 1590’da Osmanlı ve Safeviler arasında imzalanan Ferhad Paşa anlaşmasıyla barış tesis edilir ve 12 yıl süren Osmanlı-İran savaşları nihayete erer.

2-) Osmanlı Devleti ile Rusya arasında, Aynalıkavak Antlaşması imzalandı. (1779)

3-) Otto von Bismarck prens unvanı alarak Almanya şansölyeliğine atandı. (1871)

4-) Apartheid; Sharpeville Katliamı: Güney Afrika’da polis, silahsız bir grup siyah göstericinin üzerine ateş açtı; 69 siyah öldü, 180’i de yaralandı. (1960)

5-) Atina Yüksek Mahkemesi aldığı kararla, Türkiye’nin Kıbrıs’a yaptığı müdahalenin, Zürih Antlaşması’nın IV. maddesine göre yasal olduğunu onayladı. (1979)