‘Kut’ül Ammare zaferi Çanakkale’nin devamıdır’

Tarih
Irak’ın Vasit (Kut) şehri Valisi  Malik Halaf,  “Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ’e karşı askeri ve güvenlik desteğini ele aldık” dedi. Halaf,  Türkiye’nin Bağdat B...
EMOJİLE

Irak’ın Vasit (Kut) şehri Valisi  Malik Halaf,  “Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ’e karşı askeri ve güvenlik desteğini ele aldık” dedi.

Halaf,  Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile Vasit Valilik binasında bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Büyükelçi Kaymakcı Türkiye’nin, terörle mücadelesinde Irak’ın yanında olmaya devam edeceğini söyleyerek, Kut’ül Ammare Zaferi’nin  99. yılını kutlamak için geldiklerini anlattı.

Kaymakcı, anma programı çerçevesinde iki ülke halkı arasında dostluk esasına dayalı güçlü ilişkiyi yansıtmak istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı ordusu Türkler, Iraklılar ve diğer milletlerle birlikte Irak’ın savunması için mücadele etti. Bu çerçevede Türkler ve Iraklılar bu tarihte önemli bir tarihi zafer kazandı.”

Kut’ül Ammare Zaferi’nin 99’uncu yılı

Öte yandan, Kut’ül Ammare Zaferi etkinliğine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başmüşaviri Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Kut’ül Amare’den Çanakkale’ye Türkiye-Irak Kardeşliği ve Zaferi” başlıklı konferans verdi.

Çetinsaya, sözlerine “Kut’ül Amare zaferini anmak için buradayız. Önümüzdeki yıllar boyunca birçok tarihi olayı birlikte hatırlayacağız” diye başladı.

“Bütün bunları da ortak bir gelecek inşa etmek için yapıyoruz”  diyen Çetinsaya, şöyle konuştu:

“Tarihimizdeki olayları anmak hiç şüphesiz toplumların içinde ve ülkeler arasında dayanışma yaratıyor. Geçmişteki savaşları hatırlayarak geleceğimizi ve barışı daha kolay kurabiliriz.”

Çetinsaya, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı etkinliklerinin Türkiye’de yapıldığını hatırlatarak, söz konusu etkinliklerin, Çanakkale Savaşında yer alan yabancı devlet adamlarıyla birlikte gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çetinsaya, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un da İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi’nde önemli bir konuşma yaptığına dikkati çekti.

“Çanakkale ile Kut’ül Ammare savaşı birbiriyle doğrudan ilişkilidir” diyen Çetinsaya, şunları anlattı:

“Çanakkale’de yenemededikleri Osmanlı’yı başka cephelerde yenmek ve Çanakkale’de kaybettikleri prestijlerini tekrar kazanmak için İngiliz ordusu, Suriye ve Irak’ta faaliyetlere başladı. Hindistan’dan getirdikleri birliklerle hemen Kasım 1914’te Fav ve Basra’yı işgal ettiler. İlk anda amaçları İngiliz İran petrol şirketinin petrolünü korumaktı. Fakat Çanakkale yenilgisi ortaya çıkınca Bağdat’a doğru yürümeye başladılar. Başta Osmanlı birlikleri zayıf oldukları içn başarı kazanabildiler. Eylül 1915’te Kut’u ele geçirdiler ve Bağdat’a doğru yürüyüşe geçtiler. Bu sırada Osmanlı ordusu da başka cepheler ve Irak’tan da asker toplayarak güçlendi.”

“Osmanlı, dönemin son İslam devletiydi” diyen Çetinsaya, Osmanlı safında savaşmaları için dönemin müctehitleri tarafından birçok fetvanın verildiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Necef’teki müctehitlerin toplantısından Osmanlı ordusuna destek çıktığını belirterek, 10 bin Iraklı askerin cephelerde Osmanlı’nın yanında savaştığını hatırlattı.