Hürrem Sultan “Hürrem Cadısı” haline getirildi

Tarih
Haber Türk ekranlarından tanıdığımız Tarihçi Talha Uğurluel, 14 Şubat Perşembe akşamı,  Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Trabzon’dan Zigetvar’a Kanuni Sultan Süleym...
EMOJİLE

Haber Türk ekranlarından tanıdığımız Tarihçi Talha Uğurluel, 14 Şubat Perşembe akşamı,  Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Trabzon’dan Zigetvar’a Kanuni Sultan Süleyman” söyleşisi ile dinleyicileriyle buluştu. Yaklaşık iki saat süren söyleşi boyunca, tarihi bilgilerini onbeş yıl boyunca topladığı görseller eşliğinde anlatan Uğurluel; Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını programa büyük ilgi gösteren dinleyicilerinin hafızasına tam manası ile kazıdı.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde kalabalık bir dinleyici kitlesine hitap eden Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon’dan başlayıp, vefat ettiği Zigetvar ile sona eren 17 adet seferini öncelikle Fatih Sultan Mehmet’in hayali olan Belgrad ve Rodos seferlerinden başlayarak anlattı.
Sahnede kullandığı görsellerle birlikte Kanuni’nin at sırtında, seferden sefere geçen yaşamını ayrıntılarıyla aktaran Talha Uğurluel,”Kanuni Sultan Süleyman bütün seferleri sadece toprak kazanmak için değil, aynı zamanda yeni bir Haçlı ittifakını engellemek için yapmıştır. Kanuni; ömrünü Haçlı birliğini yıkmaya adamış bir padişahtır.” diyerek televizyon dizisi Muhteşem Yüzyıl’da yapılan tarihi hatalara da değindi.

Tarihin doğru okunması ve okutulmasının öneminden bahseden Talha Uğurluel; “Muhteşem Yüzyıl dizi değildir. Çünkü gerçek isimleri, gerçek kurmacayı kullanıyorlar. Fakat şahısların karakterlerine gelince gerçeğe aykırı anlatımlarda bulunuyorlar. Kimse kusura bakmasın fakat Muhteşem Yüzyıl bir belgeseldir. İslam tarihinde Hürrem Sultan kadar cami yaptıran hiçbir hanım sultan yokken, dizide Hürrem Sultan’ı entrikacı bir kadın gibi gösteriyorlar. Bu film ile toplumun mühim tarihi şahsiyetlerine saygı duymasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Minyatürlerden dahi Kanuni’nin muhteşem hayatını okuyabilirsiniz. Fakat Hürrem Sultan hakkında çok bilgiye rastlamazsınız. Çünkü bizim toplumumuzda hala aynı gelenek sürer, erkekler bir araya geldiğinde eşlerinden konuşmazlar. Osmanlı döneminde de bu böyleydi. Kadınlar kıymetsiz oldukları için değil, değerli oldukları için konuşulmazdı. Bizim toplumumuzda kadınlarımızda gizem vardır. Hanım sultanlar kaşları, gözleri, güzellikleri ile değil; arkalarında bıraktıkları eserlerle anılırlar. Bugün Hürrem Sultan’ın Kudüs’te dahi yaptırdığı hayratlar hala hayır kurumu olarak işlemeye devam ediyor. Muhteşem Yüzyıl’daki saçmalıklar ne yazık ki insanları, böylesine kıymetli bir şahsiyet için “Hürrem Cadısı” diyecek hale getirdi.” dedi.

Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman’ın son seferi Zigetvar’ı anlatırken ise Zeytinburnu Belediyesi’nin kültür dünyasına kazandırdığı Nüzher-i Esrarü’l Ahyar Der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar kitabı için Belediye Başkanı Murat Aydın’a teşekkür etti.

Kitabın yazarı Nişancı Feridun Ahmet Paşa hakkında bilgiler de veren Talha Uğurluel; “Eseri çeviren Zeytinburnu Belediyesi, Kanuni’nin hayatının anlaşılması açısından çok mühim bir iş yaptı. Bu önemli kitabın yazarı Feridun Ahmet Paşa’nın kabri ise Eyüp’tedir. Oraya ilk gittiğimde içeride sürekli Kur’an-ı Kerim okuyan teyzeleri gördüm. Sebebini sorduğumda bana kabirde Hızır’ın yattığını söylediler. Onlara kapıda asılı levhada Nişancı Feridun Ahmet Paşa yazdığını söyledim. Biz seni severiz ama burada Hızır yatıyor diyerek söylediğime inanmadılar. Merak ettim, araştırdım. Nişancı Feridun Ahmet Paşa’yı anlatan bir yazıda “Boylu, poslu, endamlı idi. Çok hayırseverdi. Hızır gibiydi.” yazısına ulaşınca teyzelerin Kur’an-ı Kerim okumasındaki hikmeti idrak ettim.” Sözleriyle, pek az bilinen bir bilgiyi de dinleyicileriyle paylaşmış oldu.