Camilere alıcı çıkmayınca, arsalarını satmışlar

Tarih
Kültür A.Ş., İstanbul sur içinde kaybolan 198 kayıp camiyi gün yüzüne çıkardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında satılığa çıkarıldığı belirlenen tarihi camilerin, alıcı çıkmayınca yıkıldığı ve arsalarının s...
EMOJİLE

Kültür A.Ş., İstanbul sur içinde kaybolan 198 kayıp camiyi gün yüzüne çıkardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında satılığa çıkarıldığı belirlenen tarihi camilerin, alıcı çıkmayınca yıkıldığı ve arsalarının satıldığı öğrenildi.

Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, üzerinde büyük bir titizlikle çalıştıkları ‘Sur içinin kayıp camileri’ projesini bütün detaylarıyla anlattı. Cumhuriyet döneminde sur içi denen bölgede, 198 caminin çeşitli bahanelerle yok edildiğini belirte Kültür A. Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, 9 ay süren titiz bir çalışma ile kayıp camilerle ilgili her türlü bilgiye ulaştıklarını söyledi.

198 ESERİ ARAŞTIRDILAR

Kütük, ‘Çalışmalarımız neticesinde kayıp 198 caminin kimin zamanında ve kim tarafından yaptırıldığı, ait olduğu vakıf ve bu camilerde görev yapan imamlar dahil olmak üzere geçmişe yönelik bütün bilgiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin hazırlayacağı iki ciltlik ‘Sur içinin kayıp camileri’ adlı kitapta yer alacak”dedi. Kayıp camiler ile çalışmalarını yürüten araştırmalar, camilerin Cumhuriyet döneminde satışa çıkarıldığını ancak cami olarak alıcı çıkmadığı için yıkılıp arsa olarak satıldığı bilgisine ulaştı.

TASAVVUF TARİKATLARI İÇİN MÜZE KURULUYOR

Kültür A.Ş’nin üzerinde çalıştığı projelerinden biri de Tasavvuf Müzesi. Tasavvuf Müzesi’nde bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün tasavvuf tarikatlarının kıyafetlerinin yer alması bekleniyor. Proje ile ilgili bilgi veren Kültür A.Ş Genel Müdürü Kütük, müzenin İstanbul’un dokusuna uygun olarak bir medrese veya handa kurulacağını söyledi.

Tekfur Sarayı’nda etkinlik

İstanbul’da 14 kültür merkezinde süren etkinlikler yıl başında devreye girecek 4 yeni kültür merkezi ile 18’e çıkacak. İstanbul Kültür A.Ş sahip olduğu Yerebatan Sarnıcı, Panorama ve Minyatürk ve Türk Dünyası Kültür Müzesi’ne yeni yılda Tekfur Sarayı’nı da ekleyecek. Öte yandan önümüzdeki yıllarda Topkapı’daki Panaroma Müzesi’nin yanındaki araziye kurulacak yeni Bir Kent Müzesi de İstanbulluların hizmetine sunulacak.

Osmanlı kıyafetleri hayat buldu

Kültür A.Ş’nin önemli hizmetlerinden biri de kitap, CD ve albüm çalışmaları. Kültür A.Ş’nin en son çalışması Mon Mour’un ”Osmanlı Kıyafeteri” kitabı. Bu eserde Osmanlı döneminde bütün kıyafetlerin birebir resimleri yer almakta. Yine ”Abülhamit Devrinde İstanbul Haritaları’ ile ‘Abdulhamit Gözüyle İstanbul’ kitapları da Kültür A.Ş’nin yayınları arasında.

Yeni Şafak