Dolmabahçe Sarayı Arşivi, Başbakanlık Devlet Arşivleri’ne devredilince belgeler üzerinde çalışma yapan Hazine-i Hassa Arşiv Sayım ve Tespit Komisyonu, büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan Atatürk heykelinin, Mustafa Kemal’in ölümünden sadece sekiz gün sonra 25 liraya hurdacıya satıldığı anlaşıldı.
Dolmabahçe Sarayı Arşivi’nde bulunan 150 bin belge , bir süre önce sessiz-sedasız bir şekilde Başbakanlık Devlet Arşivleri’ne verildi. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini kapsayan belgeler üzerinde çalışma yapan Hazine-i Hassa Arşiv Sayım ve Tespit Komisyonu çarpıcı bir belgeye ulaştı. Komisyon Başkanı Cengiz Göncü ile Hüseyin Akkaya ve Ünal Karıncalı’nın ulaştığı bir belge 18 Kasım 1938 tarihini taşıyor. Atatürk’ün ölümünden sekiz gün sonraya tarihlenen belgede Mustafa Kemal’e ait bir heykelin söküm işlemlerinden bahsediliyor. Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu’nda bulunan heykelin sökülmesi için yapılan masraf arşiv kayıtlarına alınmış. Bu belgenin ekinde ise heykelin 25 lira karşılığında hurdacıya satıldığı bilgisi bulunuyor.
2 Kanunuevvel 1341 tarihli belgede ise saraydaki tuğraların ve saltanata dair işaretlerin kaldırılmasıyla ilgili karar bulunuyor. Sarayda sadece duvarlar üzerine işlenmiş tuğraların değil, vazo ve bardaklara kadar saltanat işareti taşıyan bütün eşyaların kaldırılması emredilmiş. Ancak bu karar saray müdürünün itirazı üzerine dönemin bakanlar kurulu tarafından tekrar ele alınmış.
Radikal