Kur’an Çizgi Roman Olur mu?

Kitap
Bir süredir çok okunanlar, çok satanlar ve edebiyat alanında “çok”la başlayan tüm listelerin üst sıralarını çizgi romanlar oluşturuyor. Taraf Gazetesi‘nin haberine göre, NT...
EMOJİLE

Bir süredir çok okunanlar, çok satanlar ve edebiyat alanında “çok”la başlayan tüm listelerin üst sıralarını çizgi romanlar oluşturuyor. Taraf Gazetesi‘nin haberine göre, NTV Yayınları tarafından başlatılan Dünya Klasikleri dizisi tartışmaların sonrasında kanıksanmış ve artık çizgi romanlara itiraz gelmemeye başlamıştı. Hemen akabinde April Yayıncılık benzer bir dizi başlattı ve O. Henry ve Edgar Allan Poe’nun hikâyelerinden yapılan bir seçki çizgi roman olarak raflarda yerini aldı. Hangisi iyi hangisi kötü tartışmasının aksine çizgi romanların çeşitlenmesi ve edebiyat tarafından desteklenmesi oldukça ilgi çekiciydi. Everest Yayınları da bu furyanın etkisinden nasibini aldı. Onlar da Shakespeare’i manga haline getirdi. Romeo ve Jüliet yayımlandı, arkasından Shakespeare’nin diğer eserleri de bunu izledi.

YA KÜÇÜK YAYINCILAR NE YAPTI

Bu durumdan en çok rahatsız olanlar gerçek çizgi roman yayıncılarıydı. Onların benzer yayıncılar kadar güçlü sermayeleri olmadığı için yaptıkları işler genelde kenarda kalıyordu. Hatta Studio Rodeo Cem Özüduru’nun yazıp çizdiği Zombistan’ın tanıtımını yapacağı sırada yayımlanan bu çizgi romanlar Zombistan’ın önünü kesmiş gibi oldu bir anlamda. İstanbul’da geçen bir zombi hikâyesinin anlatıldığı Zombistan’ın ismindeki iticilikle başlıyordu sorunu, onun dışında da korku ve gerilim hiçbir zaman yukarılara taşıyamamanın talihsizliğini yaşıyordu.

DÜNYA TEVRAT’I KONUŞUYOR

Çizgi roman bu kadar popüler olurken Yordam Kitap da Karl Marx’ın Kapital’inin manga versiyonunu yayımladı ilkin. Kapital gibi önemli bir yapıtın mangası nasıl olacak derken, karşımıza çıkan kitap sanırım hepsinden daha başarılı olmuştu, ama Komünist Parti Manifestosu’nun aynı derecede başarılı olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün olmadı. Türkiye’de çizgi romanın hali şu sıralar böyleyken tüm dünya tek bir ismi konuşuyor aslında. Sıradışı eserleriyle tanınan Amerikalı sanatçı ve illüstratör Robert Crumb’ı.

Ekim ayında yine sivriliğini belli etmiş ve Tevrat’ın ilk 50 bölümünü Genesis adlı bir çizgi romanda toplamıştı. Yaratıcılığı ve farklı tarzını oluşturmasında uyuşturucu kullanmasının etkisi olduğunu saklamayan, bu yüzden de eleştirilere maruz kalan sanatçının son eserinde ise Tevrat’ı karanlık yönlerini öne çıkartıyordu.

Hal böyle olunca da kitabın yayıncısı kitabın üzerine yetişkinlerin çocuklara okutmadan önce tekrar düşünmelerini salık veren bir ibare koymak zorunda kaldı. Çizgi romanın ardından Crumb, “Bunların Tanrı’nın sözleri olduğuna inanmıyorum” demişti, ancak aralarında çok güçlü hikâyeler olduğunu ve amacının bunları küçümsemek olmadığını da sözlerine eklemişti.

Asıl mesele elbette ki bu değildi. Bizi ilgilendiren kısım çizerin bir sonraki projesi. Konu hakkında gelen soruya Kuran’ı Kerim’i çizgi roman haline getirmeyi planladığını söyleyen Crumb, düşündüğünü yaparsa İslam dünyasının bunu nasıl karşılayacağı ise muamma…

CRUMB VE YERALTI DÜNYASI

30 Ağustos 1943’te dünyaya gelen Crumb, Amerikan yaşantısı üzerine getirdiği eleştirel ve yergili yorumlarla tanınıyor. Yeraltı çizgi roman hareketinin yaratıcısı olan sanatçının tüm eserleri klasik çizgi roman çizgisinin dışında olsa da Crumb dünyanın en tanınmış çizgi roman sanatçılarından biri.

Fritz the Cat ve Mr. Natural sanatçının en tanınmış eserleri arasında yer alıyor.
Dinî kitaplar daha önce de çocukları eğitme amaçlı çizgi roman haline getirilmişti ancak eğitim amaçlı bu kitaplar eleştirilmemişti.