Kitap Ekleri de Kriz Kurbanı

Kitap
Tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz dalgası yayıncılık sektörünü fena vurdu. tüm sektörler önümüzdeki aylarda etkisini artıracağı söylenen krizden en az zararla kurtulmaya çalışırken yayıncılık sektör...
EMOJİLE

Tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz dalgası yayıncılık sektörünü fena vurdu. tüm sektörler önümüzdeki aylarda etkisini artıracağı söylenen krizden en az zararla kurtulmaya çalışırken yayıncılık sektöründen kepenk kapatma haberleri geliyor.

kitap yayıncılığı bir yana yayınlanan kitapların tanıtımlarını halka duyuran gazete kitap ekleri de krizden nasibini aldı. Washington Post 36 yıllık kitap ekini kapatacağını açıkladı.

The Washington Post’un haftalık kitap eki Book World’ünyeterince reklam alamadığı ve özellikle ekonomik krizden sonra gazeteyi iyice zarara sokmaya başladığı bir süredir konuşuluyordu. Önceki gün gazete yönetimi, kitap ekinin şubat ayında kapanacağını duyurdu.

Post’un 2001’de ölen yayın yönetmeni Katherine Graham, "Ne kadar zarar ederse etsin, kitap eki bir gazetenin prestijidir." demişti. Oysa bugün, aynı cümleyi söyleyebilmek o kadar kolay değil. ABD’de hâlâ ana gazeteden bağımsız yayımlanabilen The San Francisco Chronicle ve New York Times’ın kitap eklerinin ne kadar dayanacağını zaman gösterecek.

Artık sadece internette yayımlanacak

Post’un yayın editörü Marcus Brauchli, kitap tanıtımlarının gazetenin öteki hafta sonu eklerine kaydırılacağını söylüyor. Brauchli’ye göre kitap ekinin kapanması okurları "hayal kırıklığına uğratsa" da, ana gazetedeki ve çok okunan hafta sonu eklerindeki kitap tanıtımları daha işlevsel olabilir. İyi tarafından bakılırsa, Book World internette aynı içerikle yayınını sürdürecek. Kitap ekinin Pulitzer ödüllü eleştirmenleri Jonathan Yardley ve Michael Dirda’nın yazıları hafta sonu eklerinde yer alacak. Washington Post yönetiminin bu kararını büyütmemek gerektiğini, bir kitap ekinin internetten yayımlanmasının daha gerçekçi ve işlevsel olduğunu düşünenler olduğu gibi Book World’ü bir sembol gibi görenler, kararı bir felaket ya da yenilgi gibi algılayanlar da var.

Gazetenin Book World bölümü 60’lı yıllarda kurulmuş, 1973’te bağımsız bir ek olarak yayımlanmaya başlamıştı. Bir geleneğin sonunu ilan eden bu haber, sembolik bir anlam da taşıyor. Çünkü bu bir anlamda, "bütün dünyanın takip ettiği ‘büyük medya’da kitap eklerine artık yer yok" demek (Los Angeles Times, kitap ekini 2007’de kapatmıştı). Bu olay sadece ekonomik bir kaza değil, dünyada yayıncılığın yüzünün hızla değişmekte olduğunun da bir göstergesi. Belki de bizden sonraki kuşak kağıt kokusu duymadan hatta mürekkep yalamadan büyüyecek, ne dersiniz?