Kısa hikaye okuyanlar daha yaratıcı oluyor

Kitap
Edebi kitap okumanın insanı çok yaratıcı yaptığı ve daha az katı düşünmeye ittiği ileri sürüldü. Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nden Prof. Maja Djikic’in yaptığı araştırmada kısa h...
EMOJİLE

Edebi kitap okumanın insanı çok yaratıcı yaptığı ve daha az katı düşünmeye ittiği ileri sürüldü. Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nden Prof. Maja Djikic’in yaptığı araştırmada kısa hikaye okuyan insanların ‘bilişsel kapama’ya daha az ihtiyaç duyduğu ve düzensizlik ve belirsizliği daha fazla yatıştırdığı ifade edildi.

‘Bilişsel kapama’ psikolojide insan arzularının belirsizliği gidermesi ve kesin sonuca ulaşması olarak tanımlanıyor. Bazen irrsayonel olarak gelişen bu durum kötü ve ani bir karar verme sonucu getirebileceği belirtiliyor.

Çalışmada 100 katılımcı iki gruba ayrılarak incelendi. Birinci gruba okuması için saygın yazar George Bernard Shaw gibi yazarların seçilmiş makalesinin de olduğu parçalar verildi. İkinci gruba kısa hikayelerden oluşan yazarların eserleri verildi.

Makale ve kısa hikayelerin okunmasından sonra katılımcılar bir anket doldurdu. Bu anketlerin amacı kesinlik ve kararlılığı ölçmek. Katılımcıların bazı ifadeleri yorumlaması, onaylayıp onaylamadığı, istendi.

Araştırma sonunda kısa hikaye okuyanların makale okuyanlara göre çok daha düşük puan aldığı görüldü. Bu onların çok daha az istikrar ve kesinliğe ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. Araştırmada okuyanların okumayanlara göre belirsizlik karşısında çok daha rahat ve güvenli hissettiği gözlemlendi.

Gazeteport