‘Güneşe Yol Yapan Çocuk’tur Cahit Zarifoğlu

Kitap
Çocuk edebiyatı, ortaya konan ürünlerin kendine has yorumuyla, kullanılan dilin seviyesiyle çok ayrı bir incelik ve özen istemektedir. Çünkü karşımızda neye, nasıl, ne zaman tepki vereceğini bilmediği...
EMOJİLE

Çocuk edebiyatı, ortaya konan ürünlerin kendine has yorumuyla, kullanılan dilin seviyesiyle çok ayrı bir incelik ve özen istemektedir. Çünkü karşımızda neye, nasıl, ne zaman tepki vereceğini bilmediğimiz kapalı bir kutu olan “çocuklar” durmaktadır. Çocukların cennetine girebilmek bu anlamda oldukça çetin bir mücadele gerektirmektedir. Bir şeyi çocukların beğenisine sunmak ve onların tepkisine göre tavır almak birçok bakımdan ayrı bir üslup istediğinden bunu başarabilenler, çocuklar için adeta bir kahramandır.

Çocuklar için yazmak, büyük çocuklar için yazmak ve çocuksu yazmak. Aslında bu ifadelerin hepsi de

birbirinden farklı yollara çıkmaktadır. Mustafa Ruhi Şirin, Güneşe Yol Yapan Çocuk adlı kitabında ( İz Yayınları- 2013) Cahit Zarifoğlu’nun şahsında çocuklar ve çocuklar için yazmak eylemleri üzerinde duruyor. Mustafa Ruhi Şirin ismi çocuk edebiyatı ile birlikte anılan bir isimdir. Bu ismi duyduğunda aklında çocuk kavramı bir çağrışım yapmıyorsa, o kişinin Mustafa Ruhi Şirin’i tam olarak tanıdığısöylenemez.

Güneşe Yol Yapan Çocuk- Cahit Zarifoğlu Kitabı’nda Mustafa Ruhi Şirin, Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yazdığı eserlerinin, bu bağlamdaki çalışmalarının serüvenini, hangiruh hali ile şairin bu türden eserleri kaleme aldığını, anı, söyleşi ve birebir ilişkilerden edindiği izlenimlerle anlatıyor.

Büyük çocukların şairidir Zarifoğlu

Cahit Zarifoğlu’nun yazdığı her cümlenin derin bir anlamı vardır. Bu hem imgesel boyutta böyledir hem de içerik olarak sunulan anlam yoğunluğu bakımından böyledir. Onun çocuklar için yazdığışiirler, masallar, hikâyeler de aynı yoğunluğu barındırmaktadır. Sağlam kuşanılmış bir gençliğin inşası için kaleme alınmış eserlerle karşılar bizi Zarifoğlu. Mustafa Ruhi Şirin; yakın dostu, mesai arkadaşı ve gönül birlikteliği yaptığı Zarifoğlu’nun çocuk yanını anlatırken onun yazdığı her satırın ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Çünkü Şirin’e göre Zarifoğlu daha çok büyük çocuklar için yazmaktadır. 35-40 Yaşındaki Çocuklar İçin Yazmak adlı yazısında Şirin, Zarifoğlu’nun çocuk kitaplarını özellikle yetişkinler için yazdığına dikkat çekmiştir. Zaten Cahit Zarifoğlu da bunu birçok kez dile getirmiştir.

Çocuklar için yazmanın çok da özel yanları olduğuna inanmasa da Zarifoğlu, çocuklara yazmanın büyük bir sığınak olduğuna inanmaktadır. Çocuklar saftır, dünyaya karşı tertemiz kalpleri vardır. Onları anlatmak, onlara bir şeyler anlatmak insanın içinde yaşanmamış duygulara tercüman olur, insanı özlem duyduğu çocukluğuna götürür. Aslında çocuklar için yazan kişi öncelikle kendisi için yazar. Dünyanın içine saldığı bütün fenalıklarından uzaklaşmak için çocuklara sığınır. Zarifoğlu çocuklara yönelerek içinde masalların, rüyaların, gerçeküstü olayların yer aldığı büyülü bir kapıyı aralamış oluyor. Şair çocukları anlatırken aynı zamanda onların büyüklük hallerini de anlatmaktadır. “…Benim yazdıklarım çocuklar için, çocuklar için yazdıklarım aynı zamanda büyükler için görünüyor.” diyor Zarifoğlu.

Farklı bir dünyadan seslenir yazdıkları

Çocuklar için yazmanın çok özel bir yanı olmadığınısöyleyen Zarifoğlu’nun yazdıklarının nasıl olup da çocuklara ulaşabildiğini örneklerle anlatıyor Mustafa Ruhi Şirin. Alegorik anlatım ve fantastik kurgu Zarifoğlu’nun yazdıklarını çocuklar açısından kolaylaştıran etkenler olarak görüyor Mustafa Ruhi Şirin. Aslında bundaki en büyük etken, Cahit Zarifoğlu’nun yaşına bakmaksızın herkesi çocuk olarak görmesidir. Gizli ya da açık herkesin içinde yaşanmış, yaşanmamış, ihmal edilmiş bir çocukluk vardır.

Kitapta; söyleşiler, şiirler ve hikâyeler de var

Mustafa Ruhi Şirin’in bu çalışmasında Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yaptığı çalışmaları daha iyi anlayacak, şairin bu yönünü bütün ayrıntılarıyla tanımamıza yardımcı olacak her türlü ayrıntı yer alıyor. Mustafa Ruhi Şirin; anılarıyla, söyleşilerle, kendisinin Zarifoğlu hakkında yaptığı çalışmalarla zenginleştirdiği kitabında Zarifoğlu’nun şiirlerinden ve hikâyelerinden örneklere de yer veriyor.

Dünyabizim