Fıkra ve masallar da envantere alınacak

Kitap
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki tüm tarihi yapı ve kültürel değerlere ait envanterini yeniliyor. Çalışma kapsamında şehir plancısı, sanat tarihçisi, mimar ve restoratörden oluşacak gezici ek...
EMOJİLE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki tüm tarihi yapı ve kültürel değerlere ait envanterini yeniliyor. Çalışma kapsamında şehir plancısı, sanat tarihçisi, mimar ve restoratörden oluşacak gezici ekipler İstanbul’daki tarihi eser ve değerleri tespit ederek yeni kültür envanterini çıkaracak.

İstanbul’a dair tüm tarihi değerler Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni kültür envanterinde toplanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmayla ilgili ihalede teklif değerlendirme aşaması tamamlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, İstanbul’da tarihi özelliği bulunan tüm yapı ve kültürel değerler sanat tarihçisi, şehir plancısı, mimar ve restoratörden oluşacak ekip tarafından kayıt altına alınacak. Gezici olacak ekipler, tarihi yapıları fotoğraflayarak hazırlanan envanter fişlerine kaydedecek. Daha önce kayıtlarda olan tarihi yapıların yanı sıra tescillenmemiş yapılar da envantere kaydedilerek kültür mirasına kazandırılacak.

Çalışmanın ilk etabı Eyüp ve Üsküdar’dan başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halihazırdaki envanterinde Üsküdar’da 2 bin 186, Eyüp’te ise bin 419 tescilli kültür varlığı bulunuyor. Yerinde yapılacak incelemeye dayanılarak, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının tamamına ilişkin envanter fişleri ve fotoğraflar güncellenecek.

– Fıkralara kadar her şey kültür envanterinde

Yeni kültür envanteri tarihi yapıların tespit edilmesinin yanı sıra İstanbul’un eski adları, meşhur semt ve mahallelerinin adları ve öyküleri, atasözleri, fıkralar, bilmeceler, masallar, ninniler, şiirler, gölge oyunu, Orta Oyunu, kukla, çocuk oyunları gibi gösteri sanatları, doğum, sünnet, askere uğurlama, düğün, cenaze gibi adetler, kahve, hamam, mutfak, gezi, eğlenme, müzik, alışveriş gibi yaşam kültürü, zanaatler ve el sanatları gibi değerlerinin de kayıt altına alınmasını kapsıyor.

Birinci etabı Üsküdar ve Eyüp’te yürütülecek envanter çalışmasında üretilen fişler ve analizler “Kültür Envanteri Kitabı” haline getirilecek.