“BERHAVA” yayın hayatına başladı

Kitap
“Öykü ve Sanalizasyon” soruşturmasına yer veren ilk sayıda, Sadık Yalsızuçanlar, Kâmil Yeşil, İsmail Isparta, Naime Erkovan, Ahmet Örs ve Aykut Ertuğrul görüş bildirmişler. Bir tür olarak ortaya çıkış...
EMOJİLE

“Öykü ve Sanalizasyon” soruşturmasına yer veren ilk sayıda, Sadık Yalsızuçanlar, Kâmil Yeşil, İsmail Isparta, Naime Erkovan, Ahmet Örs ve Aykut Ertuğrul görüş bildirmişler.

Bir tür olarak ortaya çıkışı yeni sayılabilecek olan öykünün sanal dünya karşısındaki duruşu ve geleceğinin masaya yatırıldığı soruşturmada Aykut Ertuğrul öykünün değil öykü yazarının duruşunun üzerinde durmak gerektiğini söylüyor: “Peki sanal dünya? Bu değişim fırtınasının görünen ve günümüze yansıyan sonuçlarından biri de sanal dünya elbette. Sosyal medya, oyunlar, internet, hız, birbirimizle ilgilenemeyecek kadar iletişime boğuluşumuz. Müthiş bir yalnızlık; iletişimsizlik hali.”

Kamil Yeşil, sanal dünya ile öykü bağlamından umutlu: “Sanal dünya ile kurgusal/kurmaca metinler arasında çok büyük bir fark yok. Edebiyatımızda küçürek öykünün sanal dünyada tutunacağını düşünüyorum. Hatta bu metinlerin karşılıklı olarak paylaşılmasından ayrı bir metinsel bütünlüğe gidilebileceğini, bunu deneyenlerin olacağını seziyorum. Bütün mesele dilde, dili kullanma becerisinde, sanatsal söyleyişe varmada…Bu kısa söyleyiş; yazarı, Halil Cibran’ın, Tagor’un, Sadi’nin  kısa öykü metinlerindeki derinliğe ulaştırır mı bilemem. Ama bir imkan olduğu açık. Bekleyelim, görelim.”

Hüseyin Çelik’in yönetiminde çıkan Berhava’nın yayın danışmanlığını Osman Koca yapıyor. Derginin yayın kurulunda Veysel Altuntaş, Akif Emre Acar ve Abdullah Yıldırım var.

Güray Süngü ile söyleşi: “Şimdi Saklanmak İçin Yazıyorumdur Belki”

Derginin ilk sayısında Necip Fazıl Kısakürek Öykü Ödülü’nün de sahibi Güray Süngü ile röportaj yapılmış. Öykü ve romana teğet geçilen ama hayatın ortasında bir söyleşi olmuş.

Osman Koca, Hüseyin Çelik, Veysel Altuntaş, Abdullah Yıldırım, Esra Erman, Muhammed Hüküm, Saliha Ferşadoğlu, Bahar Uysal, Akın Çokuğurluel, Özge Gökdaş ve Regaib Albayrak bu sayının öykücüleri.

Asuman Demir ise Ömer Seyfettin’in “İnat” adlı öyküsünü niçin sevdiğini anlatıyor. Osman Koca, “Öykü ve Tını” başlıklı yazısında Ahmed Midhat Efendi, Halid Ziya Uşaklıgil, Ahmed Hamdi Tanpınar, Yaşar Kemal, Afet Ilgaz, Rasim Özdenören, Cemal Şakar, Hüseyin Su, Emine Batar, Funda Özsoy Erdoğan, Yıldız Ramazanoğlu, Sibel Eraslan, Meral Afacan Bayrak, Ali Kemal Temizer, İbrahim Eyibilir, Recep Şükrü Güngör, Ali Haydar Haksal ve Cahit Zarifoğlu öykülerinde, örneklerle, tını’nın kaydını tutuyor.

BerhavaSözlük’te ise özgün bir öykü-edebiyat sözlüğü yer alıyor. Her sayı süreceğinin işaretini taşıyan sözlüğün ilk sayısının sözcükleri şunlar: Anlatıcı, Berhava, Coşkuyla Ölmek, Ğ, Hikâye, Kıssa-ı Yusuf, Metinlerarasılık, Semiramis, Ömer Faruk Dönmez, Öykü, Uzun Çarşının Uluları.

Yeni sayıda Mitat Enç dosyası mı olacak?

İkinci sayısının hazırlıkları süren derginin Gaziantepli yazar Mitat Enç ile ilgili bir dosya hazırlığı içinde olduğunu öğrendik. Hikaye ve hatıra türünü kaynaştırarak, son derece özgün bir öykü evrenine ulaşan Mitat Enç, ilk defa bir dergide, dosya düzeyinde ele alınacak.

Berhava’nın okuyucusuna bir notu var: “Biz Bu Öyküleri Seviyoruz” bölümüne Türk ve dünya edebiyatında anlatmaya değer bulduğunuz bir hikâyeyi, niçin sevdiğinizi, teknik ayrıntılara boğmadan yazabilirsiniz. BerhavaSözlük için madde yazabilirsiniz. Öykü ve yazı da gönderebilirsiniz tabi ki.

Satış noktaları ve geniş bilgi için: berhavadergisi.com’u ziyaret edebilirsiniz.

E-posta: berhavadergisi@gmail.com