Asteriks 50. Yaşını Kutluyor

Kitap
Tarih kitapları Sezar’ın tüm Galya’yı (Bugünkü Fransa, Belçike ve Holanda) Roma sınırlarına kattığını yazar… … ama son 50 yıldır biliyoruz ki Sezar ‘bir köy dışında bütün...
EMOJİLE

Tarih kitapları Sezar’ın tüm Galya’yı (Bugünkü Fransa, Belçike ve Holanda) Roma sınırlarına kattığını yazar…

… ama son 50 yıldır biliyoruz ki Sezar ‘bir köy dışında bütün Galya’yı fethetti.

Yenilmez Roma lejyonerleri, Asteriks ve can dostu Oburiks’in köyüne bir türlü giremezler çünkü bu küçük köyün gizli bir silahı vardı; İçildiğinde bir süre insanüstü güçler veren sihirli bir iksir.

İlk olarak 29 Ekim 1959’da yayınlanan Asteriks ve arkadaşları, iksirin de yardımıyla elli yıldır köylerini savunmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm Avrupa’da, Mısır’da hatta Hindistan’da maceradan maceraya koşuyor.

Asteriks, 1977’ye kadar Albert Uderzo tarafından çizildi, eşi Rene Goscinny tarafından da yazıldı. Goscinny’nin o yıl hayatını kaybetmesinden sonra ise Albert Uderzo yazma işini de üstlendi.

325 MİLYONDAN FAZLA KOPYA

Fransa’nın en tanınmış çizgi romanı olan Asteriks, toplam 33 macera yaşadı, maceraları 100’den fazla dilde yayınlandı. Bugüne kadar 325 milyondan fazla kopyası satılan Asteriks bu alanda en çok satılan çizgi romanlardan biri.

8 macerası çizgi film, 3’ü de sinema filmi olarak beyaz perdeye taşındı. Beyaz perdenin yanısıra pek çok bilgisayar oyununa da konu oldu. 33 macerada yüzlerce farklı karakter boy gösterdi.

Önde gelen karakterlerden bazıları:

Asteriks: İşleri büyük kasları yerine zekası ve biraz da büyülü iksirin (tazı hızı şerbeti) yarımıyla çözen, sevimli, zeki, dost canlısı kahramanımız zor günlerin adamıdır.

Oburiks: Orinal adı Obelix, Asteriks’in can dostu, zıt karakteri ve tüm maceraların en sevimli tiplemesidir. Eğer dövülecek Roma askeri, kavga ve yiyecek (tercihen yaban domuzu) varsa macera ne kadar zorlu olursa olsun Oburiks hazır ve nazırdır. Küçükken büyülü iksirin bulunduğu kazana düştüğü için köydeki diğer Gayalılar’dan farklı olarak iksir içmeden de çok güçlüdür. Eski çevirilerde adı Hopdediks’ti

İdefiks: Oburiks’in küçük, sadık ve zeki köpeği. Serinin beşinci macerası olan ‘Asteriks ve Şölen’de Galyalıla’rın hayatına giren İdefiks, daha sonra onları özellikle de Oburiks’i hiç yalnız bırakmadı.

Büyüfiks: Köyün saygıdeğer büyücüsü Büyüfiks (İngilizce’de Getafix, Fransızca’da Panoramix) topladığı otlarla çeşit çeşit sihirli iksirler yapar. Elbette bunlar arasında en önemli olan içene bir süre insan üstü güçler sağlayan tazı hızı şerbetidir.

Taptoriks: Romalılar’a hayatı zindan eden ünlü köyün şefi. (İngilizce’de Vitalstatistix, Fransızca’da Abraracourcix)

Dediğimdediks: Şef Taptoriks’in karısı

Kakofoniks: Köyün ozanıdır. Er nekadar kendisi bir müzik dahisi olduğunu düşünse de insanlık tarihinde bu konuda onunla aynı fikirde olan ikinci bir kişi çıkmadı. Köyde şarkı söylemeye başladığı bir kare görürseniz genelde ikinci karede kendisi bir ağaca bağlanmış şekilde görülür.

Eskitopraks: İngilizce’de Geriatrix, Farnsızca’da da Agecanonix olarak adlandırılan Eskitopraks, köyün en yaşlısıdır. Ancak 93 yaşındaki ihtiyar toprağa sorarsanız bütün köyü cebinden çıkarır.

Geriatriks: Eskitopraks’ın genç ve güzel karısı

Sezar: Tüm Galya’yı (Bugünkü Fransa, Belçike ve Holanda) Roma sınırlarına ekleyen Sezar ve onun seferleri, Asteriks’in maceraları için teöeli oluşturuyor. 20 macerada karşımıza çıkan Sezar, her ne kadar karşı tarafta da yer alsa kabul edilebilir bir biçimde yaratılmış; otorite ama bir diktatör değil.

Brutus: Sen de mi Brutus

Kleopatra: Üç Asteriks macerasında yer aldı.

Operachorus: Sezar tarafından Kleopatra’nın saray inşaatını durdurmak için görevlendirilen general

Lejyonerler: Gracchus Sextilius, Caligula Minus, Gastroenteritus, Sendervictorius, Spongefingus… Adları farklı, sonları aynı; Galyalılar’dan dayak yemek…

Asterus: Kısa boyu ve büyük sarı bıyıklarıyla Asteriks’e benzeyen Roma lejyoneri

Obelus: Oburiks’e benzeyen Roma lejyoneri

Kızılsakal: Pek çok macerasında yer alan ve Galyalılar’ın hışmına uğrayan korsanalrın lideri

Ve diğerleri… Belçikalılar, İsviçre korosu, Gotlar, Normanlar, Britonlar, İspanyollar…