Akıl Fikir Yayınları’ndan üç kitap

Kitap
Karşı köyün delisiyim ben Düğünde ağlar, cenazede oynarım! Büyüdükçe çok şey öğreniyor insan.  Saksıdaki çiçeğin sadece evin köşesinde bir süs olmadığını mesela.  Açılmamış sırları, dillenme...
EMOJİLE

Karşı köyün delisiyim ben
Düğünde ağlar, cenazede oynarım!
Büyüdükçe çok şey öğreniyor insan.  Saksıdaki çiçeğin sadece evin köşesinde bir süs olmadığını mesela. 
Açılmamış sırları, dillenmemiş dertleri toprağında, yaprağında sakladığını.  Yapılan her temizliğin gerçekten ihtiyaç olduğu için yapılmadığını, kırılan her bardağın kazayla kırılmadığını… Gözlerin her zaman soğandan dolayı yaşarmadığını…
Şimdi bir elim kaşıkta, bir elim gözümde. Sessizce akan gözyaşımı siliyorum, bacaklarıma dolanan kızım görmesin diye.  İçten içte annemden af mı diliyorum, yanı başındayken yalnızlığına çare olamadığım için?  Bu garip sahipsiz hüzün, çorbanın buharına karışan keder, kendim için mi, kızım için mi, emin olamıyorum…
Ocak başka, tencere başka; ana başka, kız başka… 
Tahta kaşığın şarkısı aynı…

Akıl Fikir Yayınları,Karşı köyün delisi,Ayla Aydemir,96 sayfa,10 TL

 

Akıl
Sol Yanım Acıyor Anne Türkiye’de insanların çocuk dünyasına seslenmiş ve acının çocuk üzerinden seslendirildiğinde nasıl bir yâra üstü yâra olduğuna her dinleyende, gözyaşları şahitlik etmiştir. (…) 

Şimdi, benim seslendirerek yürek verdiğim Ayla AYDEMİR kardeşime, siz de okuyarak destek verdiniz…Bedirhan Gökçe

Ayla Aydemir’in şiiri “içinden geldiği gibi” bir şiir.Beni ve çok sayıda şiir severi sanırım bunun için etkiliyor. Hangi türde olursa olsun, sanatta “hakikilik” meselesi hep kıymetli olmuştur.
İbrahim Sadri

Kimi insan köhne, virane ve kimi şairse görkemli bir köşk kurar kelimelerden… Selam olsun hüzünden saraylar inşa eden Ayla Aydemir kardeşime …Aykut Kuşkuya

Sol yanımızda heyecan dolu bir kuş çırpınır da, iş güç meşgale derken duymaz oluruz onun sesini, unuturuz hayatın inceliklerini. İşte tam da o anda Ayla Aydemir’in şiirleri yetişir imdada… İkbal Gürpınar

Akıl Fikir Yayınları,Sol Yanım Acıyor Anne,Ayla Aydemir,104 sayfa,10 TL

Tarih 60’lara doğru doludizgin koşarken Türkiye’de parasız yatılılar dünyayı başka bir gözle görüp keşfetmeye, onu yepyeni bir dille yeniden kurmaya giriştiler. Bu “başıbozuk”, “tuhaf”, “alışılmadık” ve “anlaşılmaz” dilin sivil uçları resme, sinemaya, mimariye uzanıyor; şairler bütün bu sanatlardan devşirdikleriyle şiirin sınırlarını sonsuza doğru açıyor ve genişletiyorlardı. 

“Sonsuzluğun Yüzleri”, Chagall’dan Cihat Burak’a Vigo’dan Bergman’a görsel ip uçlarının izini sürerek İkinci Yeni şiirinin gözünü dünyaya nasıl açtığını, bu şiirin nasıl ve niye şiirde kalmadığını anlamaya çalışıyor.

“Sonsuzluğun Yüzleri”, zengin bir dilin çıktığı görsel kaynakları şiir ekseninde araştırıyor ve İkinci Yeni şiirini farklı bir açıdan okuyor.

Akıl Fikir Yayınları,Sonsuzluğun Yüzleri,Turgay Anar,240 sayfa,20 TL