Açılım’dan 3 yeni kitap

Kitap
MODERN ÇÖKÜŞ Çok zengindiler. Güçlüydüler. Bilgide çok ileriydiler; bilim ve teknolojide müthiştiler. Diğer insanlarla karşılaştırdıklarında kendilerini çok farklı ve değerli buluyorlardı. Şımardılar;...
EMOJİLE

MODERN ÇÖKÜŞ

Çok zengindiler. Güçlüydüler. Bilgide çok ileriydiler; bilim ve teknolojide müthiştiler.

Diğer insanlarla karşılaştırdıklarında kendilerini çok farklı ve değerli buluyorlardı. Şımardılar; hak-hukuk tanımaz oldular.

Durumun farkında olan birisi, gidişatın yanlışlığı konusunda kendilerini uyardı: Yapmayın. Aklınızı başınıza alın. Durumunuzu düzeltin dedi.

Ama söz dinlemediler.

Üstelik uyaranı yanılmakla, akılsızlıkla suçlayıp; hak, hukuk, adalet, ahlak gibi şeylerin modası geçmiş saçmalıklar olduğunu savundular.

Uyarıcı, Gidişatınız kötü, düşünceleriniz yanlış; kendinizi mahvedeceksiniz. Felaketin bulutları üzerinizde dolaşıyor ama görmüyorsunuz, görmek istemiyorsunuz. Felaket gelince hiç olduğunuzu anlayacaksınız; o zaman biliminiz, zenginliğiniz, gücünüz, imkânlarınız hiçbir işe yaramayacak dediyse de aldırmadılar.

Saçmalama, bize kim ne yapabilir. Gücümüz karşısında kim durabilir? Üstelik biz yanlış iş yapmıyoruz; bunları elde etmek için nice emekler sarf ettik dediler.

Ve bir gün ufku bulutlar sardı.

Güldüler.

Uyarıcıya gülüp; sen azaptan bahsediyorsun, hâlbuki bunlar rahmet dediler.

Ama yanıldılar; rahmet dedikleri felaketti. Bir anda her şey alt üst oldu. Sanki tüm yaşananlar bir hayaldi. Kendilerinden geriye hiçbir şey kalmadı.

Açılım Kitap MODERN ÇÖKÜŞ,Celalettin Vatandaş ,400 sayfa,20 TL

TOPLUMUN VİCDANI OLMAK

Bu çalışma, yoğunluklu olarak Türkiye gündemini işgal eden olaylar ve aktüaliteye dair sosyolojik perspektiften yapılmış çözümleme ve analizleri içeren yazılardan oluşmaktadır. Bu yazılar, Türkiye’nin aktüel olaylarının görünen dış şekillerinden başlayarak içeriği “anlama”ya doğru bir çabayı ve yerel projeksiyonlar geliştirmeyi hedeflemiştir. Bu bağlamda yazarın temel bir endişesi “aktüel”in köpük kısmında boğulup kalmadan, “künhüne vakıf olma”ya çalışma olmuştur.

Yazıların kitap haline gelmesi öncelikle, yazıların bir konsepte uygun ete kemiğe bürünmesi, Türkiye okuyucusu için bütünlüklü bir perspektif ve projeksiyon sağlayabilecek olması ve din sosyolojisi derslerinde sekülerlikten feminizme, devlet ve siyasetten küreselleşmeye, cemaatten farklılıklara kadar teorik anlatımların ardından yapılan aktüel Türkiye tartışmaları için de iyi bir kaynak olacaktır.

Açılım Kitap, TOPLUMUN VİCDANI OLMAK ,Mustafa Tekin ,155 sayfa,12 TL

YETİŞKİNLİK VE YAŞLILIK GELİŞİMİ VE PSİKOLOJİSİ

Doğal Yetişkinlik pek sorun oluşturmaz, Çünkü herkesin işine gelir. Toplum yetişkinlikten ne bekliyorsa alır. Kişiler artık bu dönemde ne yapacaklarsa yaparlar, ne bulacaklarsa bulurlar. Etraftaki kişiler de yetişkinden ciddi ve ağır (!) şeyler ister ve onlar da alırlar. Ekonomik sistem yetişkini çalıştırır ve üretken olduğu duygusunu vererek onu güdüler. Bu durumdan ekonomik sistem de memnundur, yetişkin de. Dolayısıyla sorun yoktur; varsa bile başa çıkılabilecek türdendir.

Sorun olmaması veya başa çıkılabilir olması biraz da yetişkinin kendi başına hareket edebilmesinden ve daha doğrusu kendi işini kendisinin görebilmesinden kaynaklanır. O kendine yeterlidir; başkasına yük olmadan hemen hemen tüm sorunlarını çözebilir.

Yetişkinliğin bu kadar sorunsuzluğuna karşılık, yaşlılık nerdeyse o kadar sorunludur. Çünkü yaşlılar artık kendi işlerini kendileri göremedikleri gibi, üretkenlik vasıflarını da kaybetmişlerdir.

Günümüzde yaşlılık hem kişinin kendisi hem de toplum için sorun haline gelmiştir. Bunun nedeni yaşlıların artık ekonomik hayata aktif katılamamaları (her ne kadar onlar ihtiyar iseler de), kendi işlerini kendilerinin görmelerinin zorlaşmasıdır. Derler ki, “gençler bilebilse, ihtiyarlar yapabilseydi…” Yani gençler yapabilir ama bilemezler, ihtiyarlar ise bilir ama yapamazlar. Sonuç olarak yaşlılık günümüzde anlaşılması ve gerekli tedbirlerin alınması gereken bir dönem haline gelmiştir.

Bu kitapta yaşlılıkla ilgili bütün alanları bir araya getirmeye çalıştık. Bu nedenle kitapta psikolojiden antropolojiye, beslenmeden halk şiirine kadar değişik alanlar bir araya getirilerek yetişkinlik ve yaşlılık konuları her yönüyle ele alınmış oldu.

Prof. Dr. Hasan BACANLI: Halen Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları dört katlı düşünme modeli, sosyal ilişkiler, değerler ve güdülenme konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Doç. Dr. Şerife (IŞIK) TERZİ: Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim üyesi. Çalışma alanları; pozitif psikoloji, okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ve kapsamlı rehberlik ve psikolojik danışma programlarının hazırlanmasıdır.

Açılım Kitap,YETİŞKİNLİK VE YAŞLILIK GELİŞİMİ VE PSİKOLOJİSİ ,Hasan Bacanlı- Şerife(Işık ) Terzi,620 sayfa,30TL