Hobisiydi İşi Oldu

Hobi
Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde, su borularını kullanarak yapıp, eşe dosta hediye ettiği akvaryumlara talep çok olunca, kaymakamlıktan aldığı krediyle hobisini ticarete dönüştüren Osman Yavuz, ...
EMOJİLE

Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde, su borularını kullanarak yapıp, eşe dosta hediye ettiği akvaryumlara talep çok olunca, kaymakamlıktan aldığı krediyle hobisini ticarete dönüştüren Osman Yavuz, patent başvurusunda bulunacağını belirtti.

Karapürçek’teki Subor Boru San. ve Tic. AŞ’de çalışan Yavuz, astıma yakalanması nedeniyle iki yıl önce işinden ayrılmak zorunda kaldı. Evli ve bir çocuk babası Yavuz, hobi olarak başladığı, eskiden çalıştığı fabrikada hurdaya ayrılan su borularını değerlendirerek akvaryum yapmaya başladı. Çevresinde beğenilen akvaryumlara talep çoğalınca, Yavuz’a sağlık sorunlarıyla bir arada yürütebileceği yeni bir mesleğin kapısı açıldı.

6 yıl boyunca çalıştığı fabrikadan sağlık sorunları nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını ifade eden Yavuz, iş yerinde çalışan arkadaşıyla birlikte hurdaya çıkarılan su borularından akvaryum üretmeyi planladıklarını kaydetti. Kendisinin, ilk akvaryumunu 2 yıl önce ürettiğini kaydeden Yavuz, şunları söyledi: ”6 yıl boyunca fabrikada çalıştım. Fabrikaya bir tane örnek akvaryum yaptım. Ondan sonra bir tane de evime yaptım. Evimdeki akvaryumu gören komşularım çok talep gösterdi. İlk başlarda ben de akvaryumları hediye olarak yaptım. Taleplerin artması üzerine maliyetlerin altından kalkamaz oldum. Ben de işin ticaretini yapmayı düşündüm. Zaten iki yıl önce sağlık sorunları nedeniyle işten çıktım. Bu arada ürettiğim akvaryumları satmaya başladım. İnternete ilan da veriyorum. 6 ay öncesine kadar telefonlarım hiç susmuyordu ama krizin de işlerin azalmasında etkisi oldu. Yine de çok memnunum.”

İnternetten sipariş alıyor

Akvaryumda kullandığı boruların toprak altında 50 yıl dayanıklılık garantisi olduğunu belirten Yavuz, bu nedenle ürettiği akvaryumlara uzun süre garanti verdiğini söyledi. İki yıl içinde 200’den fazla siparişi teslim ettiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: ”Çalıştığım eski fabrikadan ıskartaya çıkarılan boruları değerlendirerek ekonomiye de katkı yapıyorum. Akvaryumları 150 liraya satıyorum. Günde 10 tane akvaryum yapabiliyorum. Bir iş yeri açmayı düşünüyorum ama siparişlerin devamının gelmesi gerekiyor. Büyük bir anlaşma yaparsam iş yeri açmayı düşünüyorum. İnternetten siparişi alıyorum. Alıcı bize adresi veriyor. Parayı hesabıma havale ediyor. Ben de ürünü kargoyla ulaştırıyorum. Kargoyla anlaşmam var. Türkiye’nin her yerine 20 liraya gönderiyorum. Kaymakamımız destek verdi. Kaymakamlığın desteğiyle akvaryumları üretecek teknik araçları aldık. 4 bin lirayla teçhizatı aldım. 6 aylık dönemler halinde 500 lira ödüyorum.”

Yavuz, akvaryumunun piyasadakilerle kıyaslanamayacağını belirterek, bakımının ve portatif oluşunun akvaryumlarını diğer ürünlerden daha üstün hale getirdiğini söyledi.