Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

Görsel Sanatlar
Festival 6. yılında yolculuğuna 1 Mayıs’ta çıkacak, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı 60’a yakın emeğin filmini programına alan festival, b...
EMOJİLE

Festival 6. yılında yolculuğuna 1 Mayıs’ta çıkacak, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Yerli ve yabancı 60’a yakın emeğin filmini programına alan festival, bu yıl ”Toprağımız, havamız, suyumuz için doğal olarak direniş” temasıyla yapılacak.

Tüm gösterimlerin bu yıl da ücretsiz olacağı festival, Türkiye’de işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlıyor.

Festival, Halkevleri, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (Türk-İş), Petrol-İş (Türk-İş), SES (KESK), Tez Koop-İş (Türk-İş), sendika.org ve Türk Tabipleri Birliğinin katkılarıyla yapılacak.

Festival koordinatörü Önder Özdemir, festivalin İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak başladıktan sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yola çıkacağını söyledi.

Emeğin filmlerini bir kez daha izleyicilerle buluşturacak festivalin bu yıl temasıyla doğanın talanına dikkat çekerek, suyu, havası,toprağı için direnenlere selam göndereceğini ifade eden Özdemir, 3 ilde festival pankartlarıyla 1 Mayıs mitinglerine katılacaklarını, 2 Mayıs’ta da İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde açılış gecesi düzenleyeceklerini bildirdi.

Oyuncu Fırat Tanış’ın sunacağı geceye Laz Marks skeçleri, Bandista’nın da şarkılarıyla konuk olacağını anlatan Özdemir, gecede HES’lerin Anadolu’da yarattığı çevresel, kültürel ve sosyo-ekonomik olumsuz etkileri anlatan Erkal Tülek imzalı ”Sudaki Suretler” adlı belgeselin gösteriminin yapılacağını belirtti.

"GERARD DEPARDIEU’DEN ORHAN GENCEBAY’A…”

Festivalin, doğanın talanı ve buna karşı direnişlerle ilgili filmlere özel yer ayırdığını anlatan Özdemir, ”Bu yılki festivalde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından yeni, klasikleşmiş, belgesel ve kurmaca eserlerin bulunduğu 60’a yakın film gösterilecek” dedi.

Özdemir, programa ilişkin şu bilgileri verdi:

”Gerard Depardieu’nun rol aldığı, Emile Zola’nın eserinden uyarlama madenci filmi ‘Germinal’, İtalyan yeni gerçekçiliğinin ustası Vittorio de Sica’nın imzasını taşıyan ‘Bisiklet Hırsızları’, Kürt yönetmen Bahman Ghobadi’den ‘İran Kedileri’, kapitalizmin daha fazla kar güdüsünü sorgulayan ve fikir babası Hayao Miyazaki olan animasyon ‘Pompoko’, programdaki uzun metrajlı yabancı filmler arasında göze çarpıyor."

Çernobil faciasını ele alan Maryan DeLeo imzalı Oscar’lı film ‘Çernobil’in Kalbi’, Arjantin’de bir kasabada siyanürlü altına karşı verilen mücadeleyi anlatan kolektif yapım ‘Andalgala’, Almanya’da doğan sonra ülkelerine dönmek zorunda kalan Türkiyeli göçmenlerin ‘Yedek Memleket’ (Martina Priessner) de festival programının öne çıkan yabancı belgeselleri arasında yer alıyor.

"Festivalin yerli uzun metrajlı eserleri arasında ise Şerif Gören’in yönettiği ve Orhan Gencebay’ın başrolde yer aldığı ‘Derdim Dünyadan Büyük’, Yılmaz Güney’in en önemli yapıtlarından ‘Arkadaş’, Metin Erksan’ın elinden Necati Cumalı’nın eserinin efsanevi beyaz perde uyarlaması ‘Susuz Yaz’, son dönemin filmlerinden Sedat Yılmaz’dan ‘Press’ ve Seren Yüce’den ‘Çoğunluk’ var."

Festivalde 20’den fazla belgesel film yer alacak. Kısa filmlere de bu yılki programda özel yer verilmiş durumda. Festivalde birçok yönetmenle söyleşiler de düzenlenecek.

TÜM GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ

Özdemir, festival kapsamındaki film gösterimlerinin bu yıl da ücretsiz olacağını ifade ederek, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki film mekanları hakkında şunları söyledi:

”İstanbul’da Beyoğlu Pera Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi Sinema Salonu, Kolektif Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy Şubesi Salonu’nda yapılacak."

Ankara’daki gösterimler Kızılırmak Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara Barosu Konferans Salonu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde gerçekleştirilecek.

İzmir’deki gösterim mekanları ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Süreli Eğitim Merkezi (DESEM). Salonların yanı sıra birçok mahalle ve iş yerinde, özel gösterimler de düzenlenecek.

ULUSLARARASI İŞÇİ VE İLETİŞİM KONFERANSI İKİNCİ YILINDA

Festival kapsamında bu yıl da çeşitli fotoğraf etkinlikleri gerçekleştirileceğini belirten Özdemir, ”Onlarca fotoğrafçının eserinin yer aldığı ‘1 Mayıs 2011’ sergisi 2 Mayıs akşamı İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal (G) Amfisi, 3-8 Mayıs tarihleri arasında ise Evrensel Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak” diye konuştu.

Özdemir, gazetecilerin ve fotoğrafçıların katılımıyla İstanbul’da ”Hak Haberciliği ve Basın Özgürlüğü” başlıklı bir panel de düzenleneceğini kaydetti.

İKİNCİ DURAK ARTVİN

İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra festivalin ilk durağının Artvin olacağını anlatan Özdemir, ”Daha önce farklı kentlerde yoksul mahallelerde, iş yerlerinde, fabrikalarda yapılan gösterimlere bu yıl köy gösterimleri de eklenecek.

Adı son yıllarda HES karşıtı mücadelelerle anılan Artvin’de 5-9 Mayıs tarihlerinde Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi’de aynı anda festival düzenlenecek. Gösterimler salonlar ve mahallerle birlikte çay alım yerlerinde de düzenlenecek” dedi.

Özdemir, farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacağını sözlerine ekledi.

haber 365