Savaş Çevik’ten ‘denge’ hüsn-i hat sergisi

Görsel Sanatlar
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergi 17 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde birçok sanatçı ve sanatseverin katılımıyla açılacak. Sergi açılışının ardı...
EMOJİLE

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergi 17 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde birçok sanatçı ve sanatseverin katılımıyla açılacak. Sergi açılışının ardından ise Türk sanat müziğinin sevilen sesi Zekai Tunca sevilen şarkılarından oluşan bir konserle müzik ziyafeti verecek.

Savaş Çevik “denge” hüsn-i hat sergisi 17 Aralık-08 Ocak tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde haftanın yedi günü sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Küratör Mehmet Lütfi Şen’in sergi kataloğu sunum yazısından:

Savaş Çevik’in bizleri büyüleyen eserlerinin arkasında, onun gelenekle kurduğu doğru iletişim var. Çevik son asrın büyük üstatları Hamit Aytaç, Kemal Batanay ve Ali Alparslan’dan dersler almış ve modern çalışmalarıyla öne çıkan Emin Barın’ın uzun yıllar asistanlığını yapmıştır. Sanatçı bu gelenekle kurulmuş doğru rabıtaya, bir ömür “Savaş Çevik” titizliğinde çalışmayı eklemiştir. Bu büyük çaba;   hat sanatına birçok yenilik getirdi, dünyada ilk kişisel hat sergisinin açılmasını sağladı ve hattın gelecekteki büyük kaynağı olacak sayısı 1000’i aşkın eser ortaya çıkardı.  Sanatçının ayrıca sanat çalışmaları kadar titizlikle sürdürdüğü kültür hayatına büyük katkılar sağlayan; makaleleri, birçok sempozyumda sunduğu bildirileri, tv, radyo programları, çok sayıda jüri üyeliği, röportaj, seminer ve konferans gibi etkinlikleriyle, yıllardır ve halen değişik eğitim kurumlarında ve üniversitelerde yüzlerce öğrenci yetiştiren hocalık yönü var.

Savaş ÇEVİK kimdir?

1953 yılında Akseki’de (Antalya) doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nden yüksek lisans diplomasını aldığı yıl (1976), hocası Prof. Emin Barın’ın asistanı olarak aynı bölümde öğretim görevine başladı. Lâtin Yazısı konulu doktora çalışmasını 1983’de tamamladı. 1987’de Yrd. Doçent olarak “Yazı Tasarımı” dalında ihtisaslaştı.

Hat Sanatı’yla ilgili çalışmalarına 1973 yılında; son yüzyılın ünlü hattatları olan Kemal Batanay’dan rik’a ve tâlîk, Hâmit Aytaç’tan sülüs ve nesih yazılarını meşk ederek başlamıştır. Her iki hattatın vefatlarına kadar, onlardan hat öğrenimini sürdürdü. Sonraları, hattat Prof. Ali Alparslan’dan dîvânî ve celî dîvânî yazılarını meşk etti. Bu arada hocası Prof. Emin Barın ve hat uzmanı Prof. Uğur Derman’la sıkça görüşerek hat sanatı hakkında bilgi ve görgüsünü arttırdı.

1986’da İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)’nin düzenlediği Uluslararası Hâmit Aytaç Hat Yarışması’nda birincilik ve iki mansiyon aldı. Ayrıca, hat ve grafik konularında yurtiçi ve yurtdışında otuz kadar değişik ödülü, Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki çeşitli koleksiyonlarda, levha, hilye, tuğra, câmi yazısı, ferman vb. formlarda çeşitli eserleri bulunmaktadır.

Sanat çalışmalarının yanı sıra üniversite öğretim üyeliği görevini de sürdüren Çevik’in, Latin Yazısı ve kaligrafi alanlarında da eserleri vardır. Bu konudaki ticari çalışmalarıyla birlikte, yerli ve yabancı birçok devlet başkanına ve idarecilere verilen berat, hediye, diploma, belge gibi kaligrafik çalışmaları da önemli yer tutmaktadır.

Klasik hat çalışmalarıyla birlikte kendine özgü modern uygulamalar da geliştiren Savaş Çevik, ayrıca, teorik bilgilendirmeler, yayınlar, hat kursları, jüri üyelikleri, yazı ve imza bilirkişiliği gibi konularda görev almıştır.

2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden kendi isteğiyle emekli olan Savaş Çevik, Haliç Üniversitesi bünyesinde kuruluş çalışmalarını gerçekleştirdiği Grafik Bölümü’nde 2004 yılından beri öğretim görevini ve İstanbul’daki atölyesinde hat ve kaligrafi çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kurslarda (İSMEK) 2010 yılı itibariyle “Temel Sanat Eğitimi” kurslarını da yönetmekte ve Hat Branşı Zümre Başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

Savaş Çevik bu güne kadar çeşitli ülkelerde 22 kişisel hat sergisi gerçekleştirmiş, ayrıca 90 karma sergiye katılmıştır. Sanatçı bir çok ulusal kanalda tv programları, radyo konuşmaları, çeşitli yayın organlarında röportajlar gerçekleştirmiş, sanat üzerine kırktan fazla konferans ve seminer etkinliğine imza atmış, çok sayıda etkinlikte ve tez yönetiminde jüri üyeliği yapmıştır. Sempozyumlarda çok sayıda bildiri sunan Çevik’in yirmi beş adet yayımlanmış makalesi bulunmaktadır.

Kişisel Sergileri;

Yapı Kredi Bankası, Galatasaray Şubesi’nde Hat Sergisi, Ekim 1984.

Birleşik Arap Emirlikleri Başkenti Abu-Dhabi’de, Kültür Merkezinde Hat Sergisi, 15-21 Kasım 1985

4. Dini Yayınlar Fuarı, Sultanahmet Camii Avlusu, 16 Mayıs-4 Haziran 1986

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, İstanbul, 17-28 Şubat 1987 Galeri Lebriz, İstanbul, 19 Mart-7 Nisan 1987

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Beyazıt, İstanbul 20-27 Eylül 1988

Artium Sungur Sanat Evi, İstanbul, 19 Kasım-5 Aralık 1994

Ircica, Yıldız Sarayı Çit Kasrı, Beşiktaş-İstanbul, 10-25 Mart 1995 Antalya Müzesi, 11-23 Temmuz 1995

Konya Selçuk Üniversitesi, Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergisi, 13-23 Haziran 1997

Karsu Tekstil Sanat Galerisi, Esentepe-İstanbul 5-27 Mayıs 1999

Dem-Art Sanat Galerisi, Arnavutköy-İstanbul 27 Kasım-30 Aralık 1999

Seven Sanat Galerisi, Kadıköy-İstanbul, 24 Kasım-23 Aralık 2000. Tûze Sanat Galerisi, Suadiye-İstanbul, 15-30 Ekim 2001 Yıldız Sarayı, Çit Kasrı, 15-30 Kasım 2001

Tuğra Sanat Galerisi, Moda-İstanbul, 7-27 Mart 2002

Eylül Sanat Galerisi, Nişantaşı-İstanbul, 4-29 Kasım 2002

Münih-Almanya, Grafelfing,15 Mart-30 Nisan 2003

Karsu Tekstil Sanat Galerisi, 3-20 Haziran 2003

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesi, “30.Yıl Sergisi”, Elmadağ-İstanbul, 31 Ekim-9 Kasım 2003

Güzel Sanatlar Galerisi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale, 17-30 Ekim 2005

Modern Art Gallery, 3. Levent-İstanbul, 3-20 Mayıs 2006.