Ölünce Eserlerinden Eser Kalmadı

Görsel Sanatlar
15 Kasım Pazartesi günü İstanbul’da vefat eden ve cenazesi 16 Kasımda Kütahya’da toprağa verilen dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın eserleri, ölümünden sonra yoğun ilgi görüyor....
EMOJİLE

15 Kasım Pazartesi günü İstanbul’da vefat eden ve cenazesi 16 Kasımda Kütahya’da toprağa verilen dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın eserleri, ölümünden sonra yoğun ilgi görüyor. Kütahya-Eskişehir karayolunun 33. kilometresinde, Kütahya merkez Atatürk Bulvarı’nda ve Çarşı Kütahya Alışveriş Merkezi’ndeki Olçar’ın eserlerinin bulunduğu satış mağazaları, koleksiyonerler ve vatandaşların akınına uğradı.

Olçar’ın ölümünden sonra, bayram tatili dolayısıyla bugün ilk kez açılan bu mağazalarda 1200’den fazla eser satıldı. Mağazaların raflarında birkaç parça çini ve seramik eser kaldı. Son 30 yılda dünyanın çeşitli ülkelerinde sergiler açan ve Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut kazandıran Sıtkı Olçar, 8 ay önce yakalandığı pankreas kanserinden, 15 Kasımda VKV Amerikan Hastanesinde 62 yaşında vefat etmişti.

Çiniciliğe tutkuyla bağlandı
Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya’da doğdu. Çiniciliğe büyük bir tutku ile bağlandı. 1973’te “Osmanlı Çini” adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele aldı. İlki 1980’de olmak üzere, çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi. 1986 yılında Yunanistan’ın Volos kentinde düzenlenen V. Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi’nde ülkemizi temsil eden Sıtkı Usta’nın yapıtları özel koleksiyon ve müzelerde bulunuyor.