İpek Yolu’nun sanat hazinesi İstanbul’da

Görsel Sanatlar
Abdullah Güner’in haberi Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan ve tarihi İpek Yolu üzerindeki ayrıcalıklı konumu nedeniyle tarih boyunca farklı din ve kültürlerin buluşma noktası olan Çin&rsq...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan ve tarihi İpek Yolu üzerindeki ayrıcalıklı konumu nedeniyle tarih boyunca farklı din ve kültürlerin buluşma noktası olan Çin’in DunHuang bölgesindeki DunHuang Mağaraları’ndan eşsiz sanat eserleri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde sergileniyor.

2012- 2013 Çin- Türkiye Kültür Yılı dolayısıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çin Kültür Bakanlığı, DunHuang Akademisi ve China Arts & Entertainment Group ile birlikte düzenlenen ‘‘DunHuang’ın Renkleri: İpek Yolu’na Açılan Büyülü Kapı’ sergisi, Yunan, Roma, Budist, Hinduist, Gandhara sanatları ve Orta Asya üslupları gibi Doğu ve Batı kültürlerinin birarada eridiği bir pota olarak kabul edilen DunHuang Mağaraları’nı İstanbul’a taşıdı.

DunHuang bölgesinde yer alan üç mağaranın birebir ölçüsündeki kopyası, duvar resimleri, renkli heykellerin röprodüksiyonları ve binlerce asırlık eserlerden örnekler ilk kez Türkiyeli sanatseverlerle buluşuyor. Çin kültür tarihinin hazinesi olarak kabul edilen DunHuang Mağaraları’nın birebir örneklerinin İstanbul’a taşınarak sergiye dönüşmesi yaklaşık dört yıllık bir çabanın sonucunda gerçekleşti.

DUNHUANG, ÇİN DIŞINDA İLK KEZ TÜRKİYE’DE SERGİLENİYOR

Eserler, Çin’den yaklaşık 33 gün süren zorlu bir deniz yolculuğu sonrasında İstanbul’a getirildi. Sergi kurulumu için ise iki hafta boyunca Çin ve Türkiye’den 50 kişilik bir uzman ekibin çalıştığını da belirtmeden geçmeyelim.

Çin dışında dünyada ilk kez İstanbul’da düzenlenen serginin, bu paha biçilmez eserleri ilk kez ağırlıyor olması da Türkiye açısından sevindirici bir şey elbet!

BEŞ AYRI BÖLÜMDE 2 BİN 164 PARÇA ESER

7 Ocak 2013’e dek izlenebilecek olan “DunHuang’ın Renkleri- İpek Yoluna Açılan Büyülü Kapı” sergisi beş ana bölümden oluşuyor. Sergide üç büyük mağaranın aynı ölçülerdeki yapımının reprodüksiyonu,  28 parça duvar resmi, 21 adet heykel, 250 parça küçük rölyef, 10 adet eski müzik aleti, tuğla sanatı eserleri, sutralar, mağara sanatları yapımında kullanılan malzemeler yer alıyor.

Özellikle 15 metrelik uzunluğu ve tonlarca ağırlığıyla “Nirvana’daki Yatan Buda” (4 parçaya bölünerek getirilmiş bir eser) heykelinin sergiye gelenler tarafından ilgiyle izlendiğini belirtmeliyim.

SERGİ BİZE NELER ANLATIYOR?

Bölüm I. Mekansal olarak DunHuang
DunHuang İpek yolu üzerinde 40 derece kuzey enlemiyle 92 derece doğu boylamında Çin ve Batı kültürlerinin kesiştiği stratejik bir noktada yer alıyor. İmparator Han Hanedanı imparatoru Wu tarafından MÖ. 111 yılında kurulan DunHuang, çok kültürlü bir şehir olarak her zaman önemini korumuş. DunHuang mağaraları bölgede; Mogao mağaraları, Batı Bin Buda mağaraları, Yulin mağaraları, Doğu Bin Buda mağaraları ve Subei şehrindeki 812 mağaradan oluşan tüm mağaraları kapsıyor.

Bölüm II: 1000 Yıl Boyunca DunHuang
Bu kısım farklı dönemlere ait sanat yapıtlarını sunarak DunHuang’ın tarihsel değişim ve gelişimini anlatıyor. DunHuang mağaraları sadece Çin kültürünü yansıtan bir sanat eseri değil; Yunan, Roma, Budist, Hinduist, Gandhara sanatları ve Orta Asya üslupları gibi Doğu ve Batı kültürlerinin birarada eridiği bir potadır. Sergi, Çinlilerle diğer halklar arasındaki toplumsal, politik, ekonomik, kültürel, bilimsel, teknolojik etkileşimleri göstermek açısından önem taşıyor.

Bölüm III: Buda’nın Nirvanası ve Tang Hanedanının Rüyası
Bu bölümde Orta-Tang hanedanlığına ait büyük Dinlenen Buda Mağarası tasvir ediliyor.

Bölüm IV: Harikulade Ustalık ve Özgün Görünüm
Bu bölümde farklı tarihsel dönemlere ait ve farklı üsluplara sahip dört DunHuang mağarası canlandırılıyor.

Bölüm V: Etkileşimler
Bu bölümde, seyirciye DunHuang sanatını daha iyi anlayabilmesi için eğitim kitapçıkları, sanat bulmacaları, fotografik görsel malzemeler, videolar, multimedya gösterileri gibi interaktif olanaklar sunuluyor.

On5yirmi5.com