Dünya fotoğrafçıları Türk fotoğrafçıyı andı

Görsel Sanatlar
Sipa Press’in kurucusu ve efsane foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu, dünyanın en önemli foto muhabirliği festivali Visa Pour L’Image’a ev sahipliği yapan Fransa’nın Perpignan şehr...
EMOJİLE

Sipa Press’in kurucusu ve efsane foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu, dünyanın en önemli foto muhabirliği festivali Visa Pour L’Image’a ev sahipliği yapan Fransa’nın Perpignan şehrinde anıldı. Festivalde, Sipahioğlu anısına hazırlanan ’40. Yılında Haber Fotoğrafçılığı ve Sipa Press Kuşağı’ adlı kitap da tanıtıldı.
 

Dünyanın en önemli foto muhabirliği festivali Visa Pour L’Image’a ev sahipliği yapan Fransa’nın Perpignan kentinde Gökşin Sipahioğlu hüznü ve gururu vardı. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz ve Fransızların ‘Grand Turc’ diye hitap ettiği; en önemli nişanlarından Legion D’Honneur ile ödüllendirdiği Sipa Press’in kurucusu ve efsane foto muhabiri Sipahioğlu, kendine yakışır bir şekilde anıldı. ’40. Yılında Haber Fotoğrafçılığı ve Sipa Press Kuşağı’ adlı kitapta bir araya gelen eski ve yeni foto muhabirleri, büyük ustayı selamladı. Zaman Gazetesi Foto muhabiri Onur Çoban’ın da Libya’da çektiği bir fotoğrafla yer aldığı kitap albümde Abbas’tan Reza’ya, Nina Berman’dan Alexandra Boulat’a kadar 80 fotoğrafçı yer alıyor. Patrick Chauvel, Metej Leskovsek gibi fotoğrafçıların yanı sıra Coşkun Aral, Mete Zihnioğlu, Ramazan Öztürk ve Serkan Taycan da kitapta Türk basın fotoğrafını temsil ediyor.

Editör Michel Setboun, kitabı oluşturmak için 1.200 fotoğrafçı arasından seçilen 80 kişiden fotoğrafları çektikleri anda neler hissettiklerini ilk tanık olarak anlatmalarını istediklerini söyledi. Seçimleri yaparken sadece ödüllü fotoğrafları kullanmak istemediklerini, özellikle tarihi bir anın, tarihi bir olayın duygusunu ve gelişimini en iyi anlatan fotoğrafları bir araya getirdiklerini anlattı. Setboun, "Bu kitap aynı zamanda genç fotoğrafçılara adandı. Özellikle kendini anlatmak için bir yer bulamayan genç fotoğrafçılara." dedi.

Bir dönem Sipahioğlu ile çalışan usta foto muhabiri ve belgeselci Coşkun Aral da kitabın tanıtımı için Perpignan’daydı. Yeni kuşak fotoğrafçıların bayrağı bir an önce alıp daha ileriye taşımaları gerektiğini söyleyen Aral, Sipahioğlu ile ilgili anılarını paylaştı. Gökşin Sipahioğlu hakkındaki görüşlerini açıklayan Visa Pour L’Image Genel Direktörü Jean François Leroy ise, "Gökşin imkânsız haberlerin, hikâyelerin peşinde koşardı ve bunları her zaman başarırdı. Sürekli bizleri şaşırttı, dünyada yüzlerce fotoğrafçıya yeni bir yol açtı. Gerçek bir gazeteciydi. Bizler Sipa Press kuşağıyız ve böyle olmaktan gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu. Reuters Haber Ajansı Fotoğraf Bölümü Sorumlusu ve Reuters İkinci Başkanı Ayperi Ecer Karabuda, Gökşin Sipahioğlu’nun kendisine haber fotoğrafçılığını sevdiren ve hayatını değiştiren kişi olduğunu belirterek, gerçekten bir Sipa Press kuşağının var olduğuna dikkati çekti.

Sipa Press’in emektarlarından Ferit Avcı ise, "Gökşin dünya fotoğrafı için en önemli kişilerinden birisidir. Yüzlerce genç fotoğrafçı yetiştirdi. Bu fotoğrafçıları dünyaya duyurmak için kendisi fotoğraf çekmeyi bıraktı. Bu kitap ona olan bir borcumuzdu. Gökşin’i kaybettik ama o bizim için her zaman yaşıyor ve genç Türk fotoğrafçılar onun anlayışını yaşatacaklar." dedi.

Kendine has Katalan ve Fransız kültürünün birleştiği küçük bir şehir olan Perpignan, bu yıl da foto muhabirliğine ait her şeyin gündeme geldiği müstesna bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Şehrin bütün meydanlarında, yollarda, binalarda, kafe ve restoranlarda festivali anlatan afiş ve broşürler yer alıyor. Otobüs şoförlerinden kuaförlere, polislerden garsonlara kadar hemen herkes fotoğraftan bahsediyor. Belediyede otobüsü şoförü, orta yaşlı bir Fransız olan Olivier’in Time dergisinin neredeyse bütün kapak fotoğraflarını sayması dinleyenleri şaşkına çeviriyor. Tam anlamıyla bir haber fotoğrafçılığı festivali olan Perpignan; dünya fotoğrafına yön veren bir süreci simgeliyor. Pek çok kuşaktan mesleğinin ustası durumundaki fotoğrafçılar, editörler, gazeteciler, dergi ve gazete yöneticileri bir araya gelip fikir alışverişinde bulunuyor. Festival süresince şehrin hemen her yerine serpiştirilen sergi alanlarında ziyaretçilere müthiş bir görsel ziyafet sunuyor. Geç saatlere kadar süren fotoğraf gösterileri her gece ortalama 5 bine yakın fotoğraf severi bir araya getiriyor. Campo Santo adı verilen alanda multi medya gösterimleri de yer alıyor. Özellikle son yıllarda dünya medyalarının sıkça kullandığı bir haber sunumu olan multi medya uygulamalarına büyük önem veriliyor. Fotoğrafların Oscar gecesinde ise yıl boyunca bütün dünyanın konuştuğu fotoğraflar ve fotoğrafçılar ödüllendiriliyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1344851&title=dunya-fotografcilarindan-grand-turca-saygi-durusu