Sanat dünyasının en etkisiz 20 ismi

Fikir
Sanat hakkında ilginç ve mizahi makalelerin yer aldığı web sitesi Hyperallergic, ArtReview dergisinin her sene seçtiği “Sanat dünyasının en etkili 100 ismi” listesine karşılık olarak, R...
EMOJİLE

Sanat hakkında ilginç ve mizahi makalelerin yer aldığı web sitesi Hyperallergic, ArtReview dergisinin her sene seçtiği “Sanat dünyasının en etkili 100 ismi” listesine karşılık olarak, “Sanat dünyasının en etkisiz 20 ismi” listesi oluşturdu. “Zengin, güçlü ve iyi bağlantıları olan kişilere karşı sanat dünyasında daha önce çıkması gereken kişi, yer ve ürünlere dikkat çekmek için” hazırlandığı belirtilen liste, paranın bir numaralı meta olarak öne çıktığı çağdaş sanat dünyasına bir eleştiri niteliğinde.

1) Eleştirmenler: Hyperallergic, ArtReview’un listesinde bir tane bile eleştirmen olmamasına dikkat çekerken, basılı yayınların kadrolu ve tam zamanlı eleştirmenlerini işten çıkarmakta olduğunu da duyurdu.

2) “Selfie” (otofoto) çekmek yerine “otoportre” yapan sanatçılar

3) Kimlik Politikaları küratörleri: Yazıda New York’ta siyahi ya da Musevi kimlikleri üzerinden gerçekleştirilen sergi ve grup çalışmalarına sanatçıların rağbet etmediğinden dem vuruluyor.

4) Mütevazi soyut ressamlar

5) Detroit Sanat Enstitüsü: Michigan eyaletindeki Detroit kentinin bu yıl yaşadığı finansal kriz, şehrin sanat yaşamını da olumsuz etkiledi. Detroit Sanat Enstitüsü de koleksiyonuna göz dikenlere karşı koymaya çalışıyor.

6) Ünlü olmayan sanatçılar: Hyperallergic, Marina Abramoviç’in James Franco ve Lady Gaga gibi ünlü isimlerle olan işbirliklerinin sanatına zarar verdiğini iddia ediyor.

7) Geleneksel sanat galerileri: Online müzayedeler ve sanat eseri sitelerine karşı duran, sanatı alanında göstermeye odaklı sanat galerilerinin mücadelesine değiniliyor.

8) OWS (Wall Street’i İşgal Et)

9) Brutalizm: 1950’lerden 70’lere kadar süren mimari akım brütalizme mensup binaların bugünlerde yıkılmaya başlandığı belirtiliyor.

10) Sanat öğrencileri

11) Stajyerler

12) Politik sanatçılar

13) 70’lerden başka herhangi bir döneme öykünen sanatçılar

14) Kunsthal Art Gallery: Rotterdam’da bulunan ve Radu Dogaru tarafından çalınan eserleri Dogaru’nun annesi tarafından fırında yakılan galeri, yılın en şanssız isimlerindendi. Hyperallergic’in bir avuntusu var: en azından olay sinemaya uyarlanacak.

15) Rusya’da bulunan ifade özgürlüğü ve insan hakları eylemcileri

16) Olumsuz eleştiri

17) Yan Yinhong: Şangay’ın kuzeyinde bulunan Hai’an şehrinde kadınlara karşı cinsel şiddet üzerine bir performans esnasında erkeklerin cinsel şiddetine uğrayan Çinli sanatçı, gösteriyi izleyenler tarafından videoya çekildi.

18) New York’ta kapatılan Industry City ve 3rd Ward galerilerinden kovulan sanatçılar

19) Knoedler Galerisi’nin sanat simsarı Ann Freedman

20) Fotomuhabir John H. White: Pulitzer ödülü sahibi fotomuhabir John H. White, geçtiğimiz mayıs ayında 27 fotomuhabir arkadaşıyla beraber Chicago Sun-Times gazetesinden kovuldu. Hyperallergic, durumun internete günde 530 milyon fotoğrafın yüklenmesiyle ve herkesin her an fotoğraf çekebilecek durumda olmasının fotomuhabirlik mesleğini tehdit etmesiyle ilgili olduğunu öne sürüyor.
Milliyet Sanat