“Bize felsefi değil, ilimce duruş gerekir”

Fikir
Ekim ayında dinleyicilerine Alim ve Arif Semerkandi’nin Tenbihü’l Gafilin (Gafletten Kurtuluş) kitabını tanıtan ve anlatan Özburun; kitabın okuyucusunu amelden ilme doğru yönlendirdiğine dikkat çekti....
EMOJİLE

Ekim ayında dinleyicilerine Alim ve Arif Semerkandi’nin Tenbihü’l Gafilin (Gafletten Kurtuluş) kitabını tanıtan ve anlatan Özburun; kitabın okuyucusunu amelden ilme doğru yönlendirdiğine dikkat çekti.

Yusuf Özkan Özburun’un İslam coğrafyasının düşünce dünyasına önemli katkılarda bulunan  alim ve arifleri  hatırlatmak, okuyucuların okuma haritasında geniş ufuklar açmak maksadıyla gerçekleştirdiği Kırkambar Kitap Okumaları’nın Ekim ayı alimi Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde, Ankara’da yaşayan büyük velilerden, hicri 1320 doğumlu İsfehan’lı Semerkandi oldu.  

Semerkandi’nin eserinin İslam tefekkürüne önemli katkılar sağladığının altını çizerek konuşmasına başlayan Özburun; “İslam tefekküründe eskiyi yeniden söylemek vardır. Semerkandi asırlar önce bu eserini yazmış. Bugün hala eserinde istifade etmeye devam ediyoruz. Felsefede eski bir şeyi  özgünlük adına, kendi egosunu takdir etmek  özelliği vardır. Oysa eski değişmeyen demektir. Bize ise felsefi değil, ilimce duruş gerekir. Yani bize İbrahim’in, Yakub’un Allah’ı lazım, felsefecilerin değil.” diyerek İslam’ın asli meselelerini asırlar önce tefekkür etmiş alimlerden faydalanılması gerektiğini ifade etti.

Kitaba adını veren gaflet kavramını da açıklık getiren Özburun; “Yaşadığı alemi var edenin varlığından habersiz yaşamaya gaflet denir. Gaflet daha çok amelle ilgilidir. Gafletin ortadan kalkması için salih amel gerekir. “ dedi.

Kitapta yer alan Ölüm Korkusu ve Dehşeti, Kabir Azabı ve Şiddeti, Kıyametin Korkunç Safhaları, Cehennem ve Cehennemlikler, Cennet ve Cennetlikler, Tövbe, Ana Baba Hakkı, Sıla-i Rahim, Komşu Hakları, İçki İçmenin Zararları başlıklarına dikkat çeken Özburun; “İslam’da din, çocuklara ümit, gençlere korku, ihtiyarlara ümit şeklinde anlatılır. Bu kitapta çocuklar ve ihtiyarlar arasındaki kitle yani gençler hedef alınıyor. İnsanın zaaflarıyla baş etmesinin en zorlu devresini hedef alan kitap, bu yüzden amele dikkat çekerek başlayarak, amelin önemini anlattıktan ve kavrattıktan  sonrası ilimden bahsediyor.” dedi.

Yusuf Özkan Özburun, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sezon boyunca devam edecek seminerlerinde 6 Kasım 2013 Çarşamba saat 19:00’da, Hüseyin Cisri Efendi’nin Risale-i Hamidiyye (İnanç ve İbadetlerin Faydaları) eserini anlatacak.