“Türkiye’de Dergiler ve Dergiciliğimiz” konuşulacak

Etkinlikler
Türkiye’de dergilere ilgi her geçen gün artarken Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) de konuyu masaya yatırıyor. Araştırmacı yazar Oğuz Çetinoğlu, bu hafta ESKADER’in düzenlediği ...
EMOJİLE

Türkiye’de dergilere ilgi her geçen gün artarken Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) de konuyu masaya yatırıyor. Araştırmacı yazar Oğuz Çetinoğlu, bu hafta ESKADER’in düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin konuğu olacak. Oğuz Çetinoğlu, “Türkiye’de Dergiler ve Dergiciliğimiz” konusunu anlatacak. Tanzimat’tan bu yana çıkan fikir, sanat ve edebiyat dergileri hakkında genel bir değerlendirme yapacak olan Oğuz Çetinoğlu, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek.

Sanat Alemi sitesinden Elif Çelik’in haberine göre, araştırmacı Şadi Polat’ın takdim edeceği sohbet toplantısı, Timaş Kitapkahve’de, 12 Kasım Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Toplantıya, edebiyat dergisi çıkaran gençlerin de büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Oğuz Çetinoğlu Kimdir?

Oğuz Çetinoğlu, 28 Kasım 1938 târihinde Bafra’da doğdu.  İlk ve Orta Okulu doğduğu şehirde bitirdikten sonra Ankara Ticaret Lisesi ve Ankara İktisâdî ve Ticârî İlimler Akademisi’nde okudu. İş hayatına Ankara’da muhasebeci olarak başladı. Ankara ve Karabük’te; muhasebeci, mâlî müşâvir ve  
profesyonel yönetici olarak devam etti. İstanbul’da, demir ticareti ile meşgul oldu. SSCB’nin dağılmasından sonra Türk Cumhuriyetleri’nde sanayi yatırımları gerçekleştirmek üzere çok ortaklı şirket kurdu. Şirketin murahhas âzâsı olarak Azerbaycan’da ve Kırım’da; tesis kurup çalıştırdı. 2000 yılında işlerini tasfiye etti. İş hayatı ile birlikte yazı hayatı da devam etti. İlk yazısı 1954 yılında Bafra’da yayımlanmakta olan Bafra Haber gazetesinde başmakale olarak yer aldı. Sonraki yıllarda İlhan Egemen Darendelioğlu’nun Toprak dergisinde, Son Havadis ve Tercüman gazetelerinde  yazıları yayımlandı. Türk Ocakları Genel Merkezi’nin yayımladığı Türk Yurdu dergisinde yazdı. İslâm, Kadın ve Aile, Yörünge, Ufuk, Emelimiz Kırım, Papatya, Tarih ve Düşünce, Yeni Düşünce, Yeni Hafta, Sağduyu, Orkun, Kalgay, Bahçesaray, Türk Dünyası Tarih ve Kültür, Nevzuhur, Erciyes ve Yeniden Diriliş, Kümbet dergilerinde, Dünya ve Kırım Sadâsı gibi gazetelerde de imzasına rastlanmaktadır.  Akra FM radyosunda haftanın olayları üzerine yorumları oldu. Önce Vatan ve İstanbul gazetelerinde, Dil ve Edebiyat ile Yesevi ve Töre dergilerinde yazmaktadır.

Bugüne kadar bir çok sosyal ve kültürel görevi üstlenen, sivil toplum kuruluşunda çalışan ve ödülleri bulunan Oğuz Çetinoğlu’nun yayımlanmış eserleri şunlardır: Kültür Zenginliklerimiz (2006) Kronolojik Tarih Ansiklopedisi (4 cilt, 2008), Tarih Sözlüğü (2009), Okyanusa Açılan Kapılar / Tefekkür Mayası Röportajlar (2009), Altaylardan Hira’ya Türk İslâm Dostluğu (2012), Bilenlerin Dilinden Irak Türkleri (2012), Türkler Nasıl ve Niçin Müslüman Oldu (2013), Türkmennâme / Irak Türkleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey (2013), Türklerin Muhteşem Tarihi (2014), 115 Soruda Türk İslâm Âlimi Mâtüridî ( 2015), Cihad Gazi Şehid (Basım Halinde).