Türkiye, ARCOmadrid 2013’ün konuk ülkesi

Etkinlikler
13 Şubat -17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 32. Uluslararası Güncel Sanat Fuarı, ARCOmadrid, Türkiye’ye onur konuğu olarak yer verecektir. Türkiye’nin İspanya Büyükelçili...
EMOJİLE

13 Şubat -17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 32. Uluslararası Güncel Sanat Fuarı, ARCOmadrid, Türkiye’ye onur konuğu olarak yer verecektir. Türkiye’nin İspanya Büyükelçiliği ile sürdürülen işbirliği ile düzenlenen FOCUS Türkiye programı, küratör, yazar ve eğitmen Vasıf Kortun tarafından seçilen on galeriden oluşacaktır. Ülkenin sanatçılarından geniş bir seçkiyi bir araya getirecek olan bu program ve Madrid’deki buluşma koleksiyoncuların ve geniş bir halk kitlesinin, Türkiye’de gelişmekte olan güncel sanat üretimi ve etkin sanat piyasasıyla tanışması için bir fırsat yaratacaktır.   
Türkiye’nin İspanya Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu’nun deyimi ile “Türkiye’nin bu kıymetli güncel sanat fuarına katılımı, genç Türk sanatçılarının yetenek ve yaratıcılığını gösterebilmeleri için çok önemli bir fırsat olacak ve aynı şekilde Türkiye güncel sanatının dinamik ve hareketli ortamını İspanya ve uluslararası toplum ile yakınlaştıracaktır.” 
 
Küratör Vasıf Kortun tarafından seçilen galerilerin tümü İstanbul’da bulunmaktadır: Bunlar, DİRİMART, ELIPSIS GALLERY, MAÇKA SANAT GALERİSİ (MSG), MANA, NEV İSTANBUL, NON, PİLOT, RAMPA, RODEO ve X-IST’dir. Türkiye’de güncel sanat aynı zamanda Ankara, İzmir, Eskişehir ve Diyarbakır gibi diğer büyük şehirlerde de gelişmekte olup, bu şehirlerden gelecek olan eserler ARCOmadrid 2013’te Türkiye galerileri tarafından sergileneceklerdir.
 
Aynı şekilde, Türkiye güncel sanat sahnesinde çok daha önemli olan kar amacı gütmeyen kurum, vakıf ve girişimler Fuara katılacaklardır.
 
Türkiye’nin varlığı aynı zamanda Madrid’in önemli sergi mekanları ve sanat müzelerinde de görülebilecektir. Bu bağlamda, konuk ülkenin güncel yaratıcılığı çerçevesinde Türkiye sanatçılarının sergilerini de programlarına ekleyeceklerdir.  CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Ferrán Barenblit kürstörlüğünde çok yönlü sanatçı Halil Altındere’nin bir sergisini ağırlayacaktır.  Aynı şekilde La Casa Encendida Ali Kazma’nın bir işi görülecektir. MATADERO MADRID tarafından da kolektif bir proje de halkın beğenisine sunulacaktır.  
 
Kültürel sunumları genişletmek amacı ile Türkiye aynı zamanda Fuar saatlerinden sonra şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilen AfterARCO projesi kapsamında aktivitelere de katılmaktadır. Türkiye sunumları arasında, Nave 16 da FOCUS TÜRKİYE sergisi, Cineteca’da Türkiye’den video sanatı programı ve Red Bull Müzik Sahnesinde özel bir konser yer almaktadır.
 
Türkiye, şaşalı ve gelişmekte olan bir pazar
 
2013 versiyonundaki konuk ülke, sanat ortamında önemli bir büyüme kaydetmiş olup, son on yıl içerisinde yeni sanat galerilerinin açılması, aynı şekilde sanatçılar tarafından yaratılan alanların artışı, kamusal veya özel müzeler, sanat fuarları, müzayede evleri ve görsel sanatlara adanmış kurumları aracılığı ile bir patlama yaşamaktadır. Bu yükseliş kültürel ve sanatsal alt yapıları da güçlendirmeye yarayan İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi ile de üst noktaya varmıştır.
 
Garanti Bankası kuruculuğunu üstlendiği SALT gibi kültür merkezleri, 1993’ten beri sanatın daha da yüksek mertebeye erişmesine kendini adayan Akbank Sanat, 2002 yılında kurulan Sakıp Sabancı Müzesi ve iş adamları ve koleksiyonculardan oluşan Eczacıbaşı ailesi tarafından 2004 yılında kurulan İstanbul Modern gibi özel kurumlar, bu yeni kurumlara verilebilecek birkaç örnektir. Aynı şekilde 2013 yılında on üçüncüsü düzenlenecek olan İstanbul Bienali, dünyanın en prestijli bienalleri arasında sağlam bir yere sahiptir. 22 ve 25 Kasım tarihleri arasında yedinci kez gerçekleştirilecek olan Contemporary İstanbul fuarı da yüze yakın performans sanatçısı ağırlayacak olup bunların yarısı uluslararası galerilerden geleceklerdir. 
 
Vasıf Kortun, ARCOmadrid’te Focus Türkiye küratörü
 
Vasıf Kortun, deneysel düşünce ve araştırmaya yönelik yenilikçi programlar geliştiren kültür kurumu SALT’ın Araştırma ve Programlar Direktörü’dür. Küratörlük ve yazarlık mesleğini sürdüren Kortun, güncel sanat, kültür kurumları ve sergi pratikleri üzerine hâlen Nuova Accademia di Belle Arti Milano (NABA) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde eğitmenlik yapmaktadır. 
 
International Committee of ICOM for Museums and Collections of Modern Art (CIMAM) 2010-2013 Dönemi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen Kortun, 2005 yılından bu yana Foundation for Arts Initiatives Yönetim Kurulu Üyesi’dir ve NABA ile Avustralya’da yayımlanan Broadsheet Magazine’in danışma kurulundadır. Ayrıca, Artist Pension Trust (2007-2010), İstanbul Bienali (2005-2009), Tate Modern Orta Doğu Danışma Kurulu ve Guggenheim Abu Dhabi gibi çeşitli kurum ve oluşumlarda danışmanlık yapmıştır.
 
2001 yılında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nin yöneticiliğini üstlenen Kortun, 2001-2003 yıllarında Proje4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi’nin kurucu direktörlüğünü yaptı. 1994-1997 yıllarında, Bard College bünyesindeki Museum of the Center for Curatorial Studies’in kurucu direktörü olarak çalıştı. 2006 yılında, aynı kurum tarafından her yıl verilen Curatorial Excellence [Küratöryel Üstün Başarı] ödülüne layık görüldü.
 
Bienal projeleri arasında, ManRay Hsu ile eş-küratörlüğünü yaptığı Taipei Bienali (2008), Charles Esche ile eş-küratörlüğünü yaptığı 9. Uluslararası İstanbul Bienali (2005), küratör olarak katıldığı Tirana Bienali ve Albisola 2. Seramik Bienali (2003) ile yönetmenliği ve küratörlüğünü üstlendiği 3. Uluslararası İstanbul Bienali (1992) bulunmaktadır. 2011 Venedik Bienali’nde Birleşik Arap Emirlikleri Pavyonu ile 1998 ve 1994 yıllarında São Paulo Bienali’nin Türkiye Pavyonu küratörlüğünü yapan Kortun, 2007 Venedik Bienali’nde küratörü olduğu Türkiye Pavyonu için sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin ile Don’t Complain adlı enstalasyon üzerinde çalışmıştır.
 
Türkiye’deki kültürel durum ve genel güncel sanat konularını kapsamlı bir şekilde incelediği yazılarına uluslararası yayınlarda yer verilen Kortun’un, Erden Kosova eş yazarlığında kaleme aldığı Ofsayt ama Gol [Jahresring 51: Szene Turkei: Abseits aber Tor] adlı kitabı 2004 yılında yayımlandı. Toplu yazılarının ilk cildi ise, 2013 yılında SALT tarafından e-kitap olarak yayımlanacaktır.

 Jürisinde bulunduğu çeşitli ödüller arasında Full Art Prize (2012), Onufru (2012), Turner Prize (2011), Velázquez Visual Arts Prize (2010), 5. Gwangu Bienali (2004) ve Venedik Bienali (2003) yer almaktadır.
Vasıf Kortun, ARCOmadrid 2013’de yer alacak Focus Türkiye’de küratör asistanı Lara Fresko ile çalışacaktır.
 
FOCUS, dünyaya ARCOmadrid’ten bir bakış
ARCOmadrid uzun zamandır  uluslararası sanat ortamında çarpıcı bir varlık gösteren birçok ülke ve şehre özel bir ilgi göstermektedir. Seçilmiş olan ülke kurumları ile işbirliği ile gerçekleştirilen katılımı, gelişmekte olan veya yerini güçlendirmiş sanat çevrelerinin çeşitli merkezlerine İspanya ve Avrupa pazarlarını yaklaştırma şansını elde etmektedir.
 
Son yıllarda ARCOmadrid’in içerisinde varlık gösteren çok sayıda Pazar olmuş olup bunlara örnek olarak Rusya (2011), Hindistan (2009), Brezilya (2008), Güney Kore (2007) veya Meksika (2005) verilebilir. Son yıllardaki aktivitelerde onur konuğu olarak katılan diğer ülkeler; Hollanda (2012), Los Angeles şehri (2010), Avusturya (2006) veya Yunanistan (2004) olarak sıralanabilir. 

ARCOmadrid 2013 bütün dünyadaki galeri, koleksiyoncu ve profesyonellere yönelik çağrısını arttırarak sürdürmektedir.
 
147 tanesi Genel Programdan ve 55’i Komisyon Üyeliği gerçekleştirilen programdan olmak üzere toplamda 30 ülkeden 202 galeri, 150’den fazla sanat – komisyon profesyoneli, konuşmacı, müze ve kültürel kurumların direktörleri Fuara katılım gerçekleştirmektedir…-
 
İspanya’daki Türkiye Büyükelçiliği, 10 adet galeri ve Madrid’de paralel olarak gerçekleştirilen çeşitli sayıda üretimin seçkisi ile birlikte Focus Türkiye bölüm organizasyonu için bir iş birliği yürütmektedir.
 
Öne çıkan sanatçıları daha da yayılmasını sağlayacak, sanat eserlerinin online çadırı, ARCO Blog, blogger buluşması, BiDi kodları gibi yenilikler, açılım ve dijital araçlar bakımından ARCOmadrid’in iddialı taraflarından bir kaçıdır.
 
 
İstanbul, 22 Kasım 2012- Uluslararası Modern Sanat Fuarı, ARCOmadrid, bugün İstanbul’da 13 ile 17 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan gelecek programın Davetli Ülkesi olan Türkiye’nin katılımı dolayısı ile bugün İstanbul’da tanıtıldı. IFEMA tarafından organize edilen 32. ARCOmadrid 147 tanesi Genel Programa katılan ve 55’i Komisyon Üyeliği gerçekleştirilen programdan olmak üzere toplamda 30 ülkeden 202 galeriyi bir araya getirecektir. Bu etap beş kıtadan kendisini kanıtlamış ve gelişmekte olan sanatçıların eserlerini keşfetmek için bir fırsat yaratarak çok önemli katılımlara da ev sahipliği yapacaktır. Çok geniş bir sergi sunumu, çok çeşitli aktivite programları, tartışma forumları, sunumlar ve buluşmalar sayesinde, ARCOmadrid bir kere daha İspanyol başkentini Şubat ayı boyunca uluslararası bir merkez haline getirecektir.
 
Fuarın en büyük çekici yönlerinden bir tanesi İspanya’daki Türkiye Büyükelçiliği işbirliği ve programa katılım gerçekleştirecek olan 10 adet Türk galerisi ile bir seçki hazırlayan İstanbul’daki SALT adlı merkezin araştırma ve program direktörü olan Vasıf Kortun ile yazar ve profesyonel sanatçı Lara Fresko’nun katılımı ile gerçekleşecek olan FOCUS TÜRKİYE’nin eliyle gerçekleşecektir. Bu proje adı geçen ülkeden çok geniş bir sanatçı seçkisini bir araya getirirken, koleksiyonculara ve modern sanat üretiminin büyük kitlesine bu gelişmekte olan pazarla yakınlaşma kurmasına katkıda bulunacaktır.   
 
Türkiye’nin katılımı aynı zamanda en kayda değer sergi alanları ve sanat müzelerinde tematik örnekler aracılığı ile Madrid şehrine de yansıyacaktır. Bu bağlamda, konuk ülkenin çağdaş yaratıcılığı çerçevesinde Türk sanatçılarının sergileri, derin düşünce ve münazara aktiviteleri de programa eklenecektir.  2 de Mayo Sanat Merkezi, Ferrán Barenblit yönetiminde multidisipliner sanatçı Halil Altındere’nin bir sergisini ağırlarken, aynı şekilde La Casa Encendida görsel sanatçı Ali Kazma’nın bir örneğini sizlere sunacaktır. MATADERO MADRID tarafından da Türk multidisipliner bir merkez olan SALT’ın işbirliği ile organize edilen kolektif bir proje de, yine halkın beğenisine sunulacaktır.  
Kültürel önerileri genişletmek amacı ile Türkiye aynı zamanda şehrin farklı alanlarında yapılan aktivitelere, Fuar bitimindeki her günün akabinde AfterARCO projesine de katılmaktadır: Sahne 16, Cineteca ve MATADERO MADRID Müzik Sahnesi.

Komisyon Üyeliği Gerçekleştirilen Programlar
Fuardaki diğer sanatsal sunumlar tanınmış komisyon üyeleri tarafından gerçekleştirilecektir. Toplamda ARCOmadrid’in Komisyon Üyeliği yapılan Programlar kısmında 55 adet gelişmekte olan galeri yer alacaktır. AÇILIŞ – Genç Galeriler en az yedi yıllık bir geçmişe sahip olan galerilere adanmış olup en genç ve en yenilikçi uluslararası panoramayı gösteren sunumları ile Asya Amerika ve Avrupa’dan 22 adet galeriye ev sahipliği yapacaktır. Seçkiler sanat eleştirmeni ve komisyon üyesi Manuel Segade ve New York’ta yaşayan komisyon üyesi ve Sol LeWitt Wall Drawing Catalogue Raisonné için araştırmacılık yapan Veronica Roberts tarafından gerçekleştirilmişir. 
 
Aynı şekilde, Latin Amerikalı sanatçıların eserlerine adanmış olan SOLO PROJELER: Focus Latin Amerika bölümü, komisyon üyeliği Inti Guerrero, TEOR/éTica (Kosta Rika) üyesi sanat direktörü; Catalina Lozano, bağımsız komisyon üyesi ve alan ortak kurucusu (Meksika); Gabriel Pérez-Barreiro, Cisneros Vakfı/Patricia Phelps de Cisneros Koleksiyonu direktörü (New York ve Caracas); Alexia Tala, bağımsız komisyon üyesi (Şili); ve Cristiana Tejo, bağımsız komisyon üyesi (Brezilya) tarafından gerçekleştirilen ve seçilen 23 sanat projesini bir araya getirecektir.
 
 
ARCOmadrid ayrıca Solo Objeler programı ile birlikte, kapılarını büyük formattaki parçalara açmaktadır. Fuara katılan çeşitli sayıdaki sanat galerileri, kendi standlarının alanlarını aşacak müze boyutlarında sanat eserlerini sunmak üzere davet edilmişlerdir. Bütün bu sunumlar arasında, Fuarın küratörlük ekibi, Açılış ve Solo Projeler bölümlerinin merkezi alanlarında bulunan Pavyon 10’da yer alacak parçalardan bir seçki gerçekleştireceklerdir.
 
ARCOmadrid, Yeni Teknolojiler ve yenilik için bir durak
30 yıllık tecrübenin akabinde, Fuar her zaman aslında kimliğinin bir yansıması olan en son teknolojiler ile yenilikçi ve iddialı ruhunu canlı tutmaktadır. Bu sene de ARCOmadrid’in en büyük yeniliklerinden bir tanesi en fazla 5000 euroluk bir değer taşıyan, Fuara katılan galerilerden gelen eserlerden bir seçki ile 1 ile 17 Şubat tarihleri arası Paddle 8 işbirliği ile gerçekleşecek olan satış ile bireysel bir fuar yaratarak Collect online’nın yaratılmasıdır.
 
Bir diğer yenilik de farklı kuşaklardan sanatçıların eser ve tecrübelerine daha fazla alan tanımaya, gelişmekte olan yetenekleri keşfetmeye, sanat panoraması içerisinde yerlerini sağlamlaştırmış olanları da yeniden keşfetmeye imkân verecek olan BiDi kodlarının kullanımı ile her bir galeri tarafından seçilmiş olan Öne Çıkan Sanatçıların belirtilmesidir. Geçen seferkinde olduğu gibi, öne çıkan sanatçılar yayınların odak noktasını oluşturacaklardır. 
 
Aynı şekilde, fuar online katılımla editörlük deneyimi yaşatan, Roberto Bosco ile Stefano Caldana tarafından oluşturulup koordine edilen ARCO Bloggers  (www.arcobloggers.com) ile, modern sanat blogları fenomen ve formatından itibaren modern sanat panoramasına ve onun baş rol oyuncularına statik olmayan bir bakış imkanı vermektedir. Amaç, analogdan dijitale doğru yapılan destek geçişleri esnasında, sanat bilgi ve eleştirilerinin yeni karakter ve dinamiklerini analiz edip keşfetmektir.
 
Bu hatta ve tartışma alanları çerçevesinde, “Modern sanat: ağ üzerindeki araç ve stratejiler” başlıklı bir ARCO Blogger Forumu ile İspanya’daki modern sanat alanında en önde gelen bloggerlar ile birlikte, internet üzerinde varlık ve aktiviteleri ile uluslar arası fikir sahiplerinin de katılımı sağlanacaktır.
 
Diğer alanlardaki daha fazla koleksiyoncu ve profesyonel sanatçılar.
ARCOmadrid’in birçok farklı girişimi, Fuarda bu sene de önde gelen ulusal ve uluslararası birçok koleksiyoncu ve eleştirmenin katılımı ile güç kazanacaktır. Bunlar arasında ortaya çıkan bir tanesi katılımcı galeriler tarafından önerilen ve geçen senelere nazaran daha fazla sayıda, bütün dünyada aktif olarak faaliyet gösteren 250 koleksiyoncuyu ağırlayacak olan Uluslararası Koleksiyoncular Programıdır.   
 
Ayrıca, ARCOmadrid Amerika Birleşik Devletlerindeki müze komisyon üye ve direktörlerini davet ederek, her biri iki adet yönetim kurulu üyesinin eşliği ile birlikte, Fuarın ABD’deki modern sanat kurumlarından 50 adet koleksiyoncu ve profesyonel tarafından ziyaret edilmesi sağlanacaktır.
Bunlara ayrıca kurum, bienal ve diğer uluslararası olayların direktörleri de özel konuklar olarak eklenecektir.
 
Bütün bu programlar ARCOmadrid’i uluslararası sanat sahnesinin en öne çıkan profesyonelleri için bir buluşma noktası haline getirmektedir. Bu bağlamda Fuar İspanyol Kültürel Aktivitesi AC/E ve Hablar en Arte (Sanat Konuşmak) iş birliğinde komisyon üyeleri ve diğer konuklara, Fuarın çeşitli galerilerinde temsil edilen İspanyol modern sanatının yükseltilmesi ve yaygınlaştırılması için özel bir hizmet sunmaktadır.     
 
ARCOmadrid aynı zamanda bu kişilerin modern sanatta kazanımlar ve beğeniler elde etmelerinde destek sağlamaktadır. Arte Global (Küresel Sanat) danışmanı Elisa Hernando tarafından koordine edilen İlk Koleksiyoncular programı, onlara koleksiyonlarını başlatmak için danışmanlık hizmeti vermekte ve Fuardan eser elde etmelerine yardımcı olmaktadır.  
 
ARCO Vakfı, modern sanata destek
Koleksiyonculuğu yüreklendirmek, galeri ve yaratıcılara destek vermek amacı ile ARCO Vakfı, bütün bir sene boyunca gelişerek devam edecek bir dizi aktivite organize etmiştir. Bu çizgide ARCOmadrid’in bir sonraki senesi için Vakıf koleksiyoncular, uzmanlar ve Vakıf Koleksiyonunda yer alacak eserlerin seçkisinde yer almak isteyen sanat severlerin yer aldığı bir ARCO Vakfı Platformu öğle yemeği düzenleyecektir.
 
ARCOmadrid 2013 alanları
Dinlenme ve buluşma alanları tabi ki Fuarda yerini alacaktır. Bunlar arasında özellikle öne çıkan VIP Salonu bu sene de Architectural Digest – AD dergisi ve Fuar tarafından düzenlenen ARCOmadrid VIP Salonu Dizaynı için II. Fikir Yarışması kazananları Q:NO Arquitectos tarafından düzenlenecektir. Ayrıca M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) tarafından burs alan CPA Architects+ tarafından sunulan projeye özel bir mansiyon da takdim edilmiştir.  
 
Ayrıca arkasından gelen ikinci yılda ve geçen sene elde edilen başarının akabinde, ARCOmadrid Küçük İstekler Vakfı (Fundación Pequeño Deseo) ile yapılan işbirliği ile gerçekleştreceği ARCOkids ile birlikte küçük katılımcıları için 4 ile 14 yaş arası çocukların yaratıcılığına yönelik atölye çalışmaları düzenleyecektir.  
 
Ödüller ve Duyurular
ARCOmadrid yine Audemars Piguet saat firmasının sponsorluğunda, bir sanat eseri yaratımına 15.000 euroluk bir ödül vermektedir. Bu ödül en şık saat üretimleri aracılığı ile firmanın yükselmesini sağlayan iki değer olan yüksek kalite ve cesaretin bir simgesi olacaktır. Kazanan sanatçı tarafından üretilen parça hem markanın ruhunu hem de sloganını:  “To break the rules, you must first master them” (Kuralları yıkmak için önce onlara hükmetmeniz lazım) ve Fuarın VIP Salonu olan Audermars Piquet alanında sergilenecektir.
 
Her yıl olduğu gibi, ARCOmadrid sanatsal yaratı, genç sanatçıların çalışmaları ve koleksiyonculuk alanında değerlendirme yapan ödüllere yer verecektir. Arco Dostları Derneği tarafından verilen Koleksiyonculuk alanında “A” Ödülleri Özel Koleksiyon, Şirket Koleksiyonculuğu ve Uluslar Arası Koleksiyonculuk dallarında verilecektir. Aynı şekilde Fuar çerçevesinde verilecek ödüller: Madrid Şehri ARCO Ödülü, Heineken – CA2M Ödülü, İlly Sustain Art Ödülü, ARCOmadrid/Elektronik Sanat Beep Ödülü ve diğerleri olacaktır.   
 
Aynı şekilde ARCOmadrid ve BlankPaper Okulu özellikle öğrencileri arasında gelecek seferki aktivitede resmen yer alacak üç adet fotoğrafçıyı belirlemek üzere bir fotoğraf yarışması düzenlemişlerdir.
 
ARCOmadrid pavyonlarının çok ötesinde
Gelecek Şubat ayı boyunca Madrid’de gezilebilecek çok sayıda sergi ARCOmadrid programına paralellik arz etmektedir. O günlerde şehirde gösterilecek olan çok önemli üç adet özel koleksiyon keşfedilebilir. Reina Sofia Sanat Merkezi Ulusal Müzesi’nde Cisneros Koleksiyonu, Banco Santander Vakfında Cranford Koleksiyonu ve CentroCentro’da la Casa de Alba Koleksiyonu. Bunlara Telefonica Vakfında gerçekleşen yeni sergi alanları ve Cristina Iglesias, Heimo Zobernig ve Jiri Kovanda’nın harikulade monografik sergileri dahil edilebilir.
 
Aynı şekilde bütün bu sergi programının yanında Fuar ziyaretçileri, şehri Şubat ayı boyunca vazgeçilmez bir buluşma noktasına çevirecek olan AfterARCO aktiviteleri ile Fuar günleri boyunca zenginleşecek bir Madrid’in tadını çıkarabileceklerdir.
 
ARCOmadrid hakkında daha fazla bilgi, görsel ve röportaj istekleri için; Pasion Turca Basın Sorumlusu: CENK ERDEM – cenk@pasionturca.net  – 0212 2744348 & 0533 569 23 65