Tanpınar Yarışması da Artık Yok

Etkinlikler
Bursa’da İpek Yolu Film Festivali‘nin ardından Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması da yapılmıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından 9 yıldır sürdürülen yarışmanın ‘miadını doldurdu...
EMOJİLE

Bursa’da İpek Yolu Film Festivali‘nin ardından Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması da yapılmıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından 9 yıldır sürdürülen yarışmanın ‘miadını doldurduğu’ gerekçesiyle gerçekleştirilmeyeceği belirtiliyor.
 

2001’den buyana her yıl değişik dallarda düzenlenen yarışma, geçtiğimiz yıl şiir alanında gerçekleştirilmişti. Edebiyat çevrelerinin yoğun ilgisi ile karşılaşan yarışmaya, Türkiye’nin bütün illerinden katılım oluyordu. Genç edebiyatçıların kendilerini deneme imkanı bulduğu yarışma, roman, deneme, hikaye, şiir, mektup, araştırma-inceleme alanlarında yapıldı. Yarışmada, birinci gelen eser kitaplaştırılıyor, ilk üç eser sahibine para ödülü veriliyordu.

Tanpınar’ın ölüm yıldönümü olan 24 Ocak’ta ödül töreni gerçekleştirilen yarışmanın hangi alanda düzenleneceğine yönelik duyurunun, Ocak 2010’da yapılması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için eser toplama tarihi olan eylül-kasım tarihi de geride kaldı. Böylelikle yarışmanın 2010 yılında yapılamayacağı kesinleşti. Önümüzdeki yıllarda yapılıp yapılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Yarışmanın jüri başkanlığını yapan Hilmi Yavuz, organizasyonun Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın tasarrufunda olduğunu söyledi. Yarışmanın Türk edebiyatına çok önemli eserler kazandırdığına dikkat çeken Hilmi Yavuz, "Geçen yıl yapılan şiir yarışmasında çok nitelikli bir şair birinci oldu. Kitabı da Timaş Yayınları’ndan çıktı. Bundan önceki yıllarda roman yarışmasında Cem Kalender ödül aldı. Onun da ikinci romanı çıktı şimdi. Özellikle roman ve şiir alanında çok verimli sonuçlar alındı. Ancak bu yeni başkanın tasarrufudur. Bunu Bursalılar değerlendirmeli." dedi.

Jüride görev alan Beşir Ayvazoğlu ise, gelenekselleşen yarışmanın Tanpınar’ın adının yaşatılması açısından önemli olduğunu, tamamen kaldırmaktansa 2 yılda bir yapılmasının daha doğru olacağını vurguladı. Jüri üyelerinden Metin Önal Mengüşoğlu da "Bir gelenek oluşmuştu. Türk edebiyatına 12-13 eser, en az 5-6 yazar kazandırmış çok vasıflı bir yarışmaydı. İnsanların zihnini ve ruhunu onaran çabalardır bunlar. Bursa’nın namını şanını yaşatıyordu. Yapılmaması, edebiyata şaşı bir bakıştır." dedi.

Edebiyatın tüm dallarında düzenlenerek yeniden başa dönüldüğünü hatırlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise yarışmanın yapılıp yapılmayacağına henüz karar vermediklerini, edebiyat çevrelerinin fikrini alacaklarını söyledi. Bursa’nın önemli kültür ve sanat organizasyonlarından olan ‘Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ de, tarihi değiştirildiği için 2010 yılında yapılamadı.