Tanpınar Doğumun 110. Yılında Anılıyor

Etkinlikler
 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden 1923 yılında mezun olan ve uzun yıllar burada hocalık yapan Ahmet Hamdi Tanpınar, doğumunun 110. yılında fakültesinde bir sempozyumla anılıyor...
EMOJİLE

 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden 1923 yılında mezun olan ve uzun yıllar burada hocalık yapan Ahmet Hamdi Tanpınar, doğumunun 110. yılında fakültesinde bir sempozyumla anılıyor.

Sempozyum, Dekan Prof. Dr. Korkut Tuna ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kâzım Yetiş’in açılış konuşmaları ile dün başladı. Programda, Prof. Dr. Orhan Okay, Prof. Dr. Birol Emil ve Prof. Dr. Kemal Eraslan, Tanpınar’la ilgili hatıralarını anlattı. Hemen ardından başlayan ilk oturumda ise Prof. Dr. Kâzım Yetiş’in oturum başkanlığında ilk sözü ‘Estet Bir Fikir Adamı’ adlı konuşmasıyla Prof. Dr. Birol Emil aldı. Emil, Tanpınar için "150 senedir, kültür, edebiyat ve düşünce alanında yetişmiş en değerli isimdir." tespitinde bulundu. ‘Ahmet Hamdi Tanpınar ve Kültürel Süreklilik’ başlıklı bir tebliğ sunan Prof. Dr. Abdullah Uçman, Huzur’un karakteri Mümtaz’ın romandaki ifadelerinden yola çıkarak Tanpınar’ın düşünce dünyasını anlattı.

Hilmi Yavuz ise Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ın Tanpınar’ın Sabri Ülgener’den etkilendiği tespitinin doğru olmadığını anlattı. Yavuz, "Tanpınar, ‘İktisadi İnhitat Tarihimizin Ahlâk ve Zihniyet Meseleleri’ kitabından etkilenmiş olamaz. Çünkü Ülgener’in kitabının ilk baskısı 1951’de. Oysa Tanpınar Mahur Beste’yi 1944’te, Huzur’u ise 1949’da tefrika etmeye başlıyor." dedi.

Sempozyum, bugün yapılacak üç oturumla son bulacak. 10.30’da başlayacak ilk oturumda Prof. Dr. Kâzım Yetiş başkanlık yapacak. Oturumlarda Prof. Dr. Sema Uğurcan, Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. Mehmet Tekin, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Doç. Dr. Yılmaz Taşçıoğlu gibi çok sayıda akademisyen Tanpınar’ı anlatacak
 

Zaman