‘Sınırsız Ortadoğu Projesi’

Etkinlikler
Kurtuba, dördüncü sayısında ülke meselelerine kafayı takmış. Neden böyle yapmışlar, iyi mi yapmışlar? Zaferimiz Mübarek Olsun! Kurtuba Dergisi’nin dördüncü sayısı çıktı. Kurtuba her yeni sayısıy...
EMOJİLE

Kurtuba, dördüncü sayısında ülke meselelerine kafayı takmış. Neden böyle yapmışlar, iyi mi yapmışlar?

Zaferimiz Mübarek Olsun!

Kurtuba Dergisi’nin dördüncü sayısı çıktı. Kurtuba her yeni sayısıyla bize ümit veriyor, her yeni sayısıyla bizi heyecanlandırıyor. Bu sayıda da, “sınırların olmadığı bir Ortadoğu düşünün” sorusundan hareketle sınırlarla yaşamaya alıştırılmış zihinlerdeki sınır algısını yıkmanın kolay olmadığını dile getirerek hepimizi Sınırsız Ortadoğu Projesi üzerinde düşünmeye çağırıyor Kurtubalılar.

Ali Şahin’le derin bir söyleşi

Bu konuda da “Sınırsız Ortadoğu Projesi”ni gündeme getiren Türkiye ile Güney Asya ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek ve Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini, nüfuzunu artırmak için düşünceler üreten, stratejiler geliştiren bir düşünce kuruluşu olan Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Ali Şahin’le sınırsız bir Ortadoğu’nun varlığı üzerine oylumlu bir söyleşi gerçekleştirilmiş.

Özellikle son dönemde Türkiye’nin Ortadoğu ile geliştirdiği ilişkilerini yaklaşık 100 yıldır ihmal edilen, görmezden gelinen doğu politikalarının hatırlanması ve gündeme alınması olarak değerlendiren Ali Şahin, bugün hangi Batılı ülkenin doğu ile olan ilişkilerinin bizimkinden daha geri olduğunu sorarak, batılı ülkelerin doğu ile daha yakın ilişki içerisinde olduğunu vurguluyor. Yine, Türkiye’nin doğu politikalarında başlattığı açılımın bir eksen kayması olmadığını, bunun bir eksen zenginliği olduğunu belirtiyor.

Şuuraltı kirliliği var!

Türkiye’nin son yedi yıldır uygulamakta olduğu komşularla sıfır problem, yakın ve dış havzalardaki etkinlik, ritmik diplomasi, çok boyutlu dış politika yaklaşımları çerçevesinde Türkiye’yi ve bölge ülkelerini değerlendiren Ali Şahin, sınırsız bir Ortadoğu’ya ilerlerken gündemimize almamız gereken en önemli konunun Ortadoğu toplumlarının emperyalist güçlerce şuuraltı operasyonlarına maruz kaldığından şuuraltı temizliği yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Öyleki Ortadoğu çocukları birbirlerini görmeden düşmanlık ve antipati duyarak yetiştiriliyorlar. Ali Şahin’e göre Ortadoğu toplumlarının şuur altını temizleme ve halkları buluşturma, kaynaştırma yönünde en önemli rol sivil toplum örgütlerine düşüyor.

Sekiz sayfa süren bu söyleşide GASAM’dan Pakistan’a, İKÖ’den Mısır’a kadar bir çok önemli konu konuşulmuş.

Kurtuba IV’e dikkat

Kurtuba IV’de ayrıca, Kadir Metin Akbaş’ın açılım tartışmalarına dair Türkiye’nin geçmişten günümüze geçirdiği sancılı dönemi ve gelinen noktayı ele alan inceleme yazısı, Ahmet Tek’in Çeçenistan direnişine dair yazısı, Modern Ahi Cihad Meriç’in Adalet ve Emek Hareketi’ne dair Kurtubalılar’a verdiği cevaplar, Salih Demirhan’ın Dicle Fırat Notları’nı ve diğer yazıları da okuyabilirsiniz.

Kurtuba Ekspresin Makinisti Selman Maltaş’ın Andlaşma başlıklı sunuş yazısının sonunda belirttiği gibi Fethi Gemuhluoğlu “Bel evladı değil yol evladı olmak lazım” der. Yolun yolcusunu seçtiği bir hayatta her yol için yürünecek bir yolcu vardır. Allah dergilerimizi değil ihlasımızı korusun.