Sanat Bizim Neyimize? seminer dizisi başladı

Etkinlikler
Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Sanat Bizim Neyimize?” seminer dizisinin ilkinde; İslam’ın zihniyet ve kültür gücü de ed-Din ve Muhammedi şeriat olarak zamanların, mekanların ve nesillerin tam...
EMOJİLE

Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Sanat Bizim Neyimize?” seminer dizisinin ilkinde; İslam’ın zihniyet ve kültür gücü de ed-Din ve Muhammedi şeriat olarak zamanların, mekanların ve nesillerin tamamını kuşatmasından kaynaklanmakta olduğunun altını çizen Lekesiz, “Bunları özellikle vurgulayışım, inşallah yapmayı planladığımız bu derslerde İslam sanatını anlamaya çalışırken son tahlilde aslında ed-Din’i anlamaya çalışacağımızın da sürekli göz önünde bulundurulması içindir” şeklinde konuştu.

Metafiziği konuşmak felsefenin işidir

Lekesiz, İslam sanatından söz edildiği yerde bahsedilenin Muhammedi şeriatın kendisi olması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:    

“Haliyle gücümüz el verdiğince Kur’an’ın ve Sünnet’in içinde duracağız. Bunların içinde durmaksa bunlara ilişkin inanışı ve edebi zorunlu kılar. Tam da bu nedenle İslam sanatı üzerine konuşmamız teoriye dair bir konuşma değil Vahy’e dayalı “İlm-i ilahiye’ diğer söyleyişle metafiziğe dair bir konuşma olacaktır. “Metafiziğe dair” diyorum, “metafiziği” demiyorum. Metafiziği konuşmak felsefenin işidir. Biz ise metafizik’te diri, bilen, irade eden ve güç yetiren olması yönünden Allah’tan ortaya çıkmış olan alem’in zahir ve batınını sanat merkezli olarak konuşmaya çalışacağız.”

Yükselen İslami burjivazinin sanat talepleri bu derse dahil değil

Derslerinde tanımlamaya başvurmayacağını, teroi yapmayacağını dile getiren Lekesiz, “Teorinin söz konusu olmadığı yerde doğrudan bir sanat türünün öğretilmesi de söz konusu olmayacaktır. Hatta sanat türlerini başlıklandırarak anlatma yoluna gidilmeyecektir” dedi.

Sanata karakter kazandıran, onları besleyen, açan, açımlayan İslami (metafizik) kavramları ele alırken kavramların sıraları, yerleri geldikçe örneklendirme, nitelendirilme bazında kendilerini göstereceğini belirten Lekesiz, seminer dizisinin amacını şu cümlelerle anlattı:

“Örneğin sanat-insan-yaratma üçlüsünü, nefis, hayal, tahayyül, ihtira vb. konularını ele alırken hattı, minyatürü, tezhibi de konuşuyor olacağız. Daha açık bir söyleyişle, yükselen İslami burjuvazinin sanat taleplerine cevap vermek için yazılacak öykü, roman, çizilecek hat, yapılacak minyatür, ebru, tezhip gibi işlerin tekniği bu derslere dahil değildir.”

Seminer sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplayan Lekesiz’in ikinci semineri 26 Kasım Perşembe, saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.