Rum Mimarları Sergisi Başladı

Etkinlikler
19. ve 20. yüzyılın başında İstanbul’un çok kültürlü yapısına ve modern yapılaşma tarihine önemli katkılarda bulunan ama bugün adları unutulmuş Rum mimarların yaşam öykülerinin ve eserleri, Batı...
EMOJİLE

19. ve 20. yüzyılın başında İstanbul’un çok kültürlü yapısına ve modern yapılaşma tarihine önemli katkılarda bulunan ama bugün adları unutulmuş Rum mimarların yaşam öykülerinin ve eserleri, Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları sergisinde bir araya geldi. Önceki gün kapılarını açan sergi, İstanbul’un pek bilinmeyen yüzünü gün ışığına çıkarıyor. Bugün hâlâ Sultanhamam-Eminönü-Karaköy- Beyoğlu-Tarlabaşı-Sıraserviler-Pangaltı-Adalar- Boğaziçi-Kadıköy çevresinde bütün görkemiyle ayakta duran ve bu bölgelerin mimari karakterinin oluşmasını sağlayan iş hanlarının, apartmanların, okulların ve kiliselerin mimarlarının toplum tarafından tanınmıyor olduğu fikrinden yola çıkan sergi, alanında bir ilk.

Sergide, İstanbul’da eserleriyle yaşayan mimarlar arasında, ‘mimar-ı saray-ı humayun’ (saray mimarı) unvanını taşıyan ve 1880 yılında Taksim’deki Aya Triada Kilisesi’ni yapan Vasilaki Bey İoannidis ve oğlu ‘sermimar-ı hazret-i şehriyari’ (padişahın başmimarı) unvanlı Yanko Bey İoannidis gibi önemli ve üst mevkilere kadar yükselmiş mimarların yanı sıra 1895 yılında inşa edilen Heybeliada Ruhban Okulu’nun mimarı Perikles Fotiadis, 1881 yılında inşa edilen Özel Fener Rum Lisesi’nin mimarı Kostantinos Dimadis ve bugün Pera Müzesi olarak bilinen Bristol Oteli’nin mimarı olan A. Manoussos yer alıyor.

İKİ MEKÂNDA YER ALACAK

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Projeler Direktörlüğü’nün desteği ve Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği tarafından hayata geçirilen Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları sergisi, 23 Kasım – 3 Aralık arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Osman Hamdi Bey Salonu’nda görülebilir. Sergi, 17 Aralık 2010 -16 Ocak 2011 arasında ise Beyoğlu – Sismanoglio Megaro binasında izlenime sunulacak.