‘Prenses Kaguya’nın Hikayesi’

Etkinlikler
Kageboushi Tiyatro Topluluğu, Japonya’da bin 300 yıllık geçmişe sahip gölge oyunu ”Prenses Kaguya’nın Hikayesi” adlı eseri Türkiye’nin çeşitli illerinde sahneliyor. Türki...
EMOJİLE

Kageboushi Tiyatro Topluluğu, Japonya’da bin 300 yıllık geçmişe sahip gölge oyunu ”Prenses Kaguya’nın Hikayesi” adlı eseri Türkiye’nin çeşitli illerinde sahneliyor.

Türkiye’de ”2010 Japon Yılı” etkinlikleri kapsamında Bursa ve İzmir’in ardından Mersin’de sahnelenen oyun, önümüzdeki günlerde Ankara ve İstanbul’da da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Ayumi Takano ile Devlet Tiyatrosundan Ali Atilla Şendil anlatımında sahnelenen oyunda, 27 kişi görev alıyor.

Her yaştan kişinin izleyebileceği Hacivat-Karagöz benzeri oyunun Türkçe seslendirmesi ise İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarınca yapıldı. Oyunun yapım yardımcısı Sachiko Kan, geçmişi 35 yıl öncesine dayanan Kageboushi Tiyatro Topluluğu‘nun Japonya’da gölge oyununda önemli bir grup olduğunu söyledi. Başta ABD, Rusya, Çin, Panama, Meksika, Hong Kong ve Kore olmak üzere birçok ülkede çeşitli oyunlar sahnelediklerini belirten Kan, Türkiye’de de Japon kültüründe önemli bir yeri olan ‘Prenses Kaguya”nın hikayesini sahnelediklerini ifade etti.

Türkiye’ye ”2010 Japon Yılı” etkinlikleri çerçevesinde geldiklerini vurgulayan Kan, ”Türkiye’de gölge oyunu kültürü bulunduğu için böyle bir oyun projeye dahil edildi” dedi. Yönetmen yardımcısı Touru Kouda da, eserin çocukların dahi bildiği Japon kültürüne mal olmuş bin 300 yıllık geçmişe sahip bir oyun olduğunu söyledi. Oyunun Hacivat-Karagöz benzeri bir eser olduğunu, ancak farklı tekniklerin de yer aldığını anlatan Kouda, her yaştan insana hitap eden eserin anlaşılabilmesi için İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından Türkçe seslendirildiğini ve eserin bu seslendirme eşliğinde sahnelendiğini söyledi.

Eserde anlatımcı olarak görev alan Ayumi Takano ise, oyunun sahnelendiği Bursa ve İzmir‘de beğeniyle karşılandığını söyledi. Özellikle Hacivat-Karagöz gölge oyunu geleneğinin bulunduğu Bursa’da ilgi gördüğünü belirten Takano, ”Eskiden mum ışığında sahnelenen eseri günümüz teknolojisi uygulayarak sunuyoruz” diye konuştu. Mersin’de bir kez daha sanatseverlerle buluşacak eser, 13-14 Martta Ankara’da, 19-20 Martta ise İstanbul’da sahnelenecek.