Prenses Kaguya Sahnede

Etkinlikler
Prenses Kaguya’nın Hikâyesi, ‘2010 Japon Yılı’ etkinlikleri kapsamında Türkiye‘yi dolaşmaya devam ediyor. Kageboushi Tiyatro Topluluğu‘nun sahnelediği oyun Bursa, İ...
EMOJİLE

Prenses Kaguya’nın Hikâyesi, ‘2010 Japon Yılı’ etkinlikleri kapsamında Türkiye‘yi dolaşmaya devam ediyor. Kageboushi Tiyatro Topluluğu‘nun sahnelediği oyun Bursa, İzmir, Mersin ve Ankara‘nın ardından son olarak İstanbul‘da izleyici karşısına çıktı. Japonya‘nın 1500 yıllık en eski edebi eserinin sahneye taşındığı oyunun Türkçe seslendirmeleri Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından gerçekleştiriliyor.

Prenses Kaguya’nın Hikâyesi, aslında bir gölge oyunu. Ancak hikâye, Karagöz‘deki gibi tek kişinin kuklaları oynattığı küçük bir sahnede anlatılmıyor. Japon Devlet Tiyatrosu‘nun genel sanat yönetmeni Hitoshi Uyama‘nın yönettiği oyunda geleneksel anlayış bir hayli değişikliğe uğramış. Mum ışığında hareket eden kuklalara gerçek aktör ve aktrisler eşlik ediyor. Japon tiyatro ekibi, UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmiş bir gölge tiyatrosu geleneğine sahip Türkiye‘de kendi gölge oyunlarını sahnelemeyi önemli bir adım olarak görüyor.

Oyunun yapımcısı Yamasaki Yasuaki, "Karagöz-Hacivat şu anda sadece koruma altında UNESCO tarafından. Bunu bir adım ileriye götürmek hem sizin hem de bizim elimizde. Sahneler büyütülebilir, daha çok kişiye hitap edilebilir ve sadece Ramazan’da değil, yıl boyunca gösteriler yapılabilir. Türk gölge oyuncuları da bizim gibi bir sektör haline gelebilmeyi düşünebilirler." diyor.

Yamasaki, Ertuğrul Firkateyni‘nin başlattığı Türk-Japon dostluğunun sanatsal etkinlikler vesilesiyle kültürel boyuta da taşınacağını söylüyor.