Olof Palme Cinayeti Roman Oldu

Etkinlikler
Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula, esrarengiz şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme cinayetiyle ilgili belgeleri, roman tadıyla yazdığı kitapta okuyucuya sunuyor. Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula&rs...
EMOJİLE

Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula, esrarengiz şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme cinayetiyle ilgili belgeleri, roman tadıyla yazdığı kitapta okuyucuya sunuyor.

Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula’nın yazdığı Olof Palme Cinayeti ‘Kuşbeyaz’ adlı belgesel romanının ön sözünün giriş cümlesi, dünden bugüne bir projeksiyon tutuyor. Yula, bugünün belge ve bulgularıyla dünü irdeliyor. Yula, kitabın önsözünde yaptığı saptamayla, günümüz Türkiyesi’nin kısa bir özetini veriyor: “Türkiye uzun süreden beridir giderek sıkışan bir kıskacın içinde. Kimimizin farkında olduğu, ne yazık ki, büyük çoğunluğun ne olup bittiğini pek de anlayamadığı, hatta belki de “anlaması gerektiğini” bile fark etmediği bir fiili durum söz konusu.”

Esrarengiz bir ölüm Yula’nın, Olof Palme Cinayeti’ni irdeleyen belgesel romanıı Milenyum Yayınları’ndan çıktı. Yula, Olaf Palme Cinayeti “Kuşbeyaz” adlı yapıtında esrarengiz bir şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olaf Palme ile ilgili belgeleri, bir roman tadıyla birleştiriyor. Kitap edebiyatımızın kısır olduğu belgesel/roman alanında dikkat çeken bir yapıt. Roman ilginç olayları ustaca birbirine bağlıyor ve bir o kadar da insanı analiz yapmaya zorluyor. Ayrıca o dönemin ve siyasi gelişmelerini de edebiyatçı/ gazeteci gözüyle anlatıyor. Kitabın önsözü ise son derece ilginç. Yula kitabı ve romanın kahramanlarıyla ilgilii belirlemelerini özetle şöyle yapmış: Önsözdeki tespitler

Tarihe şöyle bir baktığımızda; insanların kısaca ikiye ayrıldığını görürüz. Yönetenler ve yönetilenler. Yönetilenlerin algılama yeteneklerini kimi zaman isteyerek, kimi zaman da bilinç dışı kapatarak yaşadıklarını, zaten algılamadıkları temel sorunları, hiç analiz etmediklerini görüyoruz. Bu da yönetenlerin gücüne güç katıyor. Yönetenler kendi amaç ve çıkarları doğrultusunda oluşturdukları yapay analizleri ortaya koyma ve daha kolay yönetme olanağı buluyor.” Yula’nın bu psiko/politik yorumu kitabı daha bir ilginç kılıyor. Çünkü ön sözdeki bu saptamalarla romanı okurken her bölüm için ayır ayrı analiz yapma ihtiyacını hissediyorsunuz. Roman, gerçek belgelerin ışığında yazılmış. Palme cinayetinin PKK ile olan bağlantısı ve bir siyasi cinayetin karmaşık örgüsü romanın satırları arasında yer almış.