Nezihe Araz’ı anma programı yapılıyor

Etkinlikler
Cumhuriyet dönemi basın ve kültür dünyasının önemli isimlerinden Nezihe Araz için bir anma programı düzenleniyor. Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADE...
EMOJİLE

Cumhuriyet dönemi basın ve kültür dünyasının önemli isimlerinden Nezihe Araz için bir anma programı düzenleniyor. Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin birlikte düzenlediği toplantı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı olarak hizmet veren Basın Müzesi’nde 20 Ağustos Salı günü saat 15.00’te başlayacak. Nezihe Araz’ı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım anlatacak.

Yazar hakkında araştırmaları bulunan Yardım, Nezihe Araz’ın hayatından bahsedecek, eserleri üzerinde duracak ve fikirlerini aktaracak. Nezihe Araz’ın basın ve kültür dünyamızdaki yerini irdeleyecek olan Yardım, yazarın dünden bugüne taşıdığı değerli şahsiyetlere özellikle vurgu yapacak. Toplantının ardından Nezihe Araz’ın fotoğraflarından, yazılarından, hakkında yazılanlardan ve eserlerinden meydana gelen sergi de gezilecek. Selim İleri’nin tabiriyle “bir kültür koruyucusu, bir kültür savunucusu ve bizi eski kültürümüze bağlayan son köprülerden biri” olan Nezihe Araz’ın dile getirileceği ve hatırlanacağı toplantıyı, Ayşe Emine Sultan Çelik takdim edecek. Herkesin katılabileceği toplantıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin,(212) 5112323 – 5112324 numaralı telefonları aramaları gerekiyor.

Nezihe Araz Kimdir?

1922 yılında Ankara’da doğan Nezihe Araz, Ankara Milletvekili Rıfat Araz’ın kızıydı. 1941 yılında Ankara Kız Lisesi’ni, 1946’da ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. 28 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul’da vefat eden Araz, Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı’na defnedilmişti.

Türkiye’de çok okunan kitaplara imza atan Nezihe Araz, 1952’de Resimli Hayat dergisinde gazeteciliğe başladı. Milliyet, Havadis, Yeni Sabah, Akşam, Tasvir, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Hürriyet ve Meydan gazetelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. Anadolu Evliyaları’nın yanı sıra Anadolu’nun Kadın Erenleri’ni kaleme aldı. Peygamberler Peygamberi Hazreti Muhammed’de Efendimiz’i, Dertli Dolap’ta Yunus Emre’yi, Mevlâna’yı, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kırk Pencereli Konak’ta Yörükleri anlattı. “Bozkır Güzellemesi”, “Öyle Bir Nevcivan”, “Alacakaranlık”, “İmparatorun İki Oğlu”, “Afife Jale”, “Cahide”, “Ballar Balını Buldum” gibi oyunları sahnelendi. Senaryolar, şiirler yazdı. Gençliğinde Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Behice Boran’ın asistanı iken sonraki yıllarda Ken’an Rifâî ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık adlı esere Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Sofi Huri ile birlikte imza attı.