Nevşehir’de Masonluk Sempozyumu

Etkinlikler
Mason Büyük Üstadı Ömer Köker, 1915 olaylarına ilişkin İngiliz arşivlerinin açılmasının gerektiğini belirterek,  “Ortaya çıkan sonuç her iki taraf için de üzücüdür ama meseleyi tek tar...
EMOJİLE

Mason Büyük Üstadı Ömer Köker, 1915 olaylarına ilişkin İngiliz arşivlerinin açılmasının gerektiğini belirterek,  “Ortaya çıkan sonuç her iki taraf için de üzücüdür ama meseleyi tek taraflı olarak ele almamak lazım. Türklerin çektiği acılar belki çok daha fazladır” dedi.  

Ömer Köker, Hür ve Kabul edilmiş Masonlar Büyük Locası öncülüğünde düzenlenen “Büyük Buluşma ve 4. Masonluk Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumda, “Göbeklitepe, antik Anadolu’da ilk mabetler, heterodoks-ezoterik inançlar, Ahilik ve Mevlana’nın düşünce dünyası ile Şems-i Tibrizi” konularının ele alınacağını söyledi. 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Köker, 1915 olaylarına ilişkin, “İnsanın acı çektiği her yer kabul edilemez noktadır. Burada çekilen acıları değerlendirirken tek taraflı olarak  hareket etmemek lazım” dedi. 

Tarihte yaşanan olaylara tek taraflı bakmamamın önemine vurgu yapan Köker, şunları kaydetti:

“Türkler’den de, Anadolu halkından da çok fazla kayıplar olmuştur. Eğer siz bir proje ortaya koyuyorsanız, bu projenin her iki tarafının da olması lazım. Her iki tarafın çektiği acıları, üzüntüleri değerlendirirken tek taraflı düşündüğünüzde bir yere varamazsınız, bugün olduğu gibi. Biz Türkler olarak diyoruz ki; sadece bir tarafın çektiği acılara dünya bakmasın, Türklerin çektiği acıları da değerlendirsinler. Bir de yıllardan beri düşünülen, Anadolu’da beraber yaşadığımız bu halkın neden tam Çanakkale Savaşları başladığı sırada, Çanakkale’nin geçilemez olduğunun ortaya çıktığı bir noktada ve kara savaşlarının 25 Nisan tarihinden bir gün önce İngilizlerin tahrikiyle neden başladığının sorgulanması lazım. Bu konuda İngiliz arşivlerinin açılmasının lazım geldiğini düşünüyoruz. Ortaya çıkan sonuç her iki taraf için de üzücüdür ama meseleyi tek taraflı olarak ele almamak lazım. Türklerin çektiği acılar belki çok daha fazladır. Meseleye bir tek gözlükle bakarsanız hiçbir yere varamazsınız.”

Köker, masonluğun temellerine bakıldığı zaman kökünün Mısır’a kadar dayandığını ve Anadolu’da Ahi Evran ile devam ederek batıya yayıldığını anlattı.

Anadolu’nun kültürlerin üst üste yığıldığı bir bölge olduğu savunan Köker, “Bu bölge bütün inançların, bütün barışa susamış insanların yüzyıllardan beri yaşadıkları bir bölge. Barışı arayan insanların bölgesi burası. Barışı bulamamışlar şimdiye kadar ama bundan sonra bulunabilmesi için neler yapılması lazım geldiyse onların yapılması konusunda çaba gösterilmesinin öngörülmesini düşünüyoruz. Laik ve aydınlık görüşlü insanlar olarak hem bu bölgenin halkının barışa hizmet etmesinin hem de bu bölgenin bir lider ülkeyi, Türkiye’yi ortaya çıkarmasını ve Türkiye’nin bu konuda bütün bölgeye liderlik yapması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Sempozyum, 26 Nisan’da sone erecek.