“Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi” sergisi

Etkinlikler
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi” sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ...
EMOJİLE

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi” sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı. Sergide 8’inci yüzyıldan 15’inci yüzyıla uzanan süreçte İslâm coğrafyasında özellikle Emevi ve Abbasi dönemlerinde ortaya konan başyapıt niteliğindeki Kur’an-ı Kerimler, Kur’an yaprakları, rulo Kur’anlar, cüzler ve ciltler yer alıyor. 150 eserden oluşan sergi aynı zamanda dönemin özelliklerini ortaya koyan birer belge niteliğinde…

SARAYLARDA RESTORE EDİLDİ 

Yenişafak’ın haberine före bugüne dek kûfi alanında kapsamlı bir çalışma yapılmadığını ve bu serginin bir ilk olduğunu söyleyen küratör Sevgi Kutluay, eserlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguluyor. Kutluay, Kur’an-ı Kerim’in ilk yazı türü kûfi konseptinde düzenlenen serginin önemine değinerek “Bu eserler saraylarda restore edilerek günümüze kadar geldi. Aynı zamanda ilk nüshalar ziyaretçisiyle daha önceden buluşturulmamıştı. Biz de o boşluğu doldurmak istedik” dedi. Kutluay serginin kûfi sanatına olan teşviği arttıracağını da sözlerine ekledi.

BELGESEL GİBİ ÇALIŞMA

Hat koleksiyoneri Mehmet Çebi, sergide Hz.Muhammed dönemine ait eserlerin de yer aldığını söyledi. Eserlerin her biriyle doktora tezi hazırlanabileceğini ifade eden Çebi, “Belgesel gibi bir sergi oldu. Buradaki bir cüzü akademisyenlere versek o dönemin tüm özelliklerini okuyabilir. Bunlar bizim gerçek hazinelerimiz. Kıymetini bilmemiz gerekiyor. Birkaç ay önce İngiltere’deki bir kütüphanede birinci yüzyıla ait iki tane Kur’an yaprağı buldular. Hem Türkiye’de hem Avrupa’da çok konuşuldu. Bu sergiye de gereken önemin verilmeli. Hatta Londra ve Paris gibi Avrupa ülkelerine de gitmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi” sergisi 10 Mayıs’a dek ziyaret edilebilir

Adını Kufe’den aldı

Kûfi, Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi veya İslamiyet’in ilk yüzyıllarında “Himyerî” yazısının değişmesiyle oluşan, dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanıyor. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe’den alıyor.