“Modernizm hikmetin kaybıdır.”

Etkinlikler
Yazar Prof. Dr. Bedri Gencer; Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde her ay düzenlediği Kavramların Kalbine Yolculuk söyleşisinde bu ay  “Hikmetin Kalbine Yolculuk” başlığıyla ...
EMOJİLE

Yazar Prof. Dr. Bedri Gencer; Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde her ay düzenlediği Kavramların Kalbine Yolculuk söyleşisinde bu ay  “Hikmetin Kalbine Yolculuk” başlığıyla hikmet kavramını anlattı. Yazarın hikmet kavramının bütün manaları hakkında bilgilerini aktardığı dinleyiciler, söyleşi sonunda Ocak programını heyecanla beklediklerini belirterek salondan ayrıldılar.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ikincisi gerçekleşen Bedri Gencer ile Kavramların Kalbine Yolculuk söyleşi dizisinin bu ayki başlığı “Hikmetin Kalbine Yolculuk” oldu. Yazarın “Hikmet Türkçede bilgelik manasına geliyor. Bilgelik ise hikmetin sayısız manalarından birisidir. Hikmet kelimesinin yaklaşık 40 tane manası vardır.” Sözleriyle başlayan söyleşi hikmet kavramının açılımıyla devam etti.“Hikmet demek ilimle ameli buluşturmak demektir.”

“Bir kelimenin anlamını öğrenmek için önce onun zıddına bakmalı.” diyen Gencer;  “Hikmetin zıddı Kuran’da da geçen abes kelimesidir. Hikmetten bahsederken mühim bir konu da, ilim ve ameldir. Çünkü hikmet demek ilimle ameli buluşturmak demektir.” diyerek insanın söylediği söz ile davranışları arasındaki ilişkinin tutarlı olmasının onu hikmet sahibi yapacağına değindi.

“Modern tıp insanı sadece madde olarak dikkate alır.”
İlim ve hikmet ilişkisine baktığımızda hikmetin ilimi de kapsadığını, fakat ilimin hikmet taşımadığını söyleyen Gencer konuyu “ Herhangi bir doktora sorsanız, tıpla hikmet, tabiple hekim arasındaki farkın ne olduğuna cevap veremez. Tıp denildiğinde bir tedavi disiplini aklımıza gelir, tabip de uygulayıcıdır. Koruyucu tıp insanı bedeni varlık olarak görür. Hikmeti karşılayamaz. Modern tıp insanı madde olarak dikkate alır. Ölen bir insan için ex ifadesi kullanılır. Bu modern tıbbın insanı makine olarak ele aldığını gösterir. Hikmet ise insanın maddi manevi sağlığın gözetmektir. Hasbidir. Allah rızası içindir. Koruyucu tıpta doktor emeğinin karşılığını alır. Hikmette bu yoktur. Ölenler için dua edilir. Rahmetli ifadesi kullanılır” sözleriyle özetledi.

“Modernizm hikmetin kaybıdır.”
Hikmeti nazariye, hikmeti ameliye kavramlarına da değinen Bedri Gencer; hikmetin sağlamlık ve isabeti ifade ettiğini, doğruluğu temsil ettiğini söyleyerek günümüzde insanların hikmetten uzaklaştığını belirterek “Batı hikmet sahibi olmadığı için, iskeleti olmayan bir beden gibi tarih sahnesine çıkmıştır. Çünkü modernizm hikmetin kaybıdır. Doğu’nun özelliği ise hikmet sahibi olmasıdır. Fakat Doğu’da ne yazık ki yavaş yavaş hikmeti kaybetmekte. Modernleşme uğruna yemenin, içmenin, selamlaşmanın, oturmanın adabını dahi kaybediyoruz. Bilgimiz var, lakin çok şeyi erteliyoruz. Bildiklerimizi uygulamıyoruz. Bir gün şunu yapacağım, yarın bunu yapacağım gibi cümleleri sıklıkla kullanıyoruz. Oysa hikmet sahibi bunları söylemez, amel ile anında harekete geçer.” sözleriyle hikmetin önemine değindi.

Prof. Dr. Bedri Gencer’in dinleyicilerin konuyla ilgili yönelttiği soruları cevaplamasıyla sona eren söyleşi;  Ocak ayında “Fıkhın Kalbine Yolculuk” başlığıyla gerçekleşecek.